Mümtaz Soysal

Tepe Yelleri

10 Mayıs 2013 Cuma

ERDOĞAN’IN Çankaya’ya çıkmak istemesinden daha doğal bir özlem olamaz. Politikaya giren her yiğit sonuçta devletin tepesine geçmek ister. Kaldı ki, öyle yiğitlerin kendilerinden daha çok eşlerinin hülyasıdır bu. Onlar, daha çok, önceki aşamalarda bile başlayarak tahtın sağındaki koltuğa nasıl kurulup Köşk’ün perdelerinden başlayarak konuklara kahve sunacak personele kadar her şeyi ve herkesi değiştirme hesaplarını yapmayı pek severler.
Ama o ne, Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde oturan tarikat başı, Başbakan’a açıkça seslenerek
“Sakın Çankaya’ya çıkma” dedi.
Hem de başkanlık sistemi tartışmasına bile girmeden.

\n

Zaten öylesine bilgece bir sesleniş ki bu, yalnız devlette değil başka kuruluşlarda da baş döndürücü tepelere çıkanlara oralarda esen yelleri bütün açıklığıyla anlatıyor: Küstahlaşmanın, nemrutlaşmanın, firavunlaşmanın, “dediğim dedik” demenin insanları nasıl gaflete sürüklediğini, başkalarına tepeden bakmanın şirazeleri niçin bozduğunu, küçük insanların büyük işler yaparken neden söz dinlemez duruma geldiklerini anlatan bilgece sözler.

\n

Ama bilgelik bununla yetinmiş ve iç politikada başarılı olan bir kişinin Türkiye gibi bir ülkede cumhurbaşkanı olunca dünya çapında ne tür güçlükler ve engellerle karşı karşıya kalacağı konusuna pek girmemiş.
Oysa, asıl tehlike oradadır. İçte kurt olmak dışta aslan olmaya yetmiyor. Dış politikanın kurtları hem tilki kadar kurnaz, hem de sırtlan kadar açgözlü ve doymaz olurlar. Ayrıca, kendi yetişkinliklerinin ve deneyimli oluşlarının aşağısında saydıklarını küçük görmeye yatkındırlar. Üstelik, Türkiye’ye karşı bir araya gelip cepheleştiklerinde, ki böyle durumlar sık sık olur, karşılarındakilerin her falsosunda birbirlerine bakarak bıyık altından gülecek kadar terbiyesizleşebilirler. Onlarla baş edebilmek için en az rahmetli
Denktaş kadar sağlam durmak, ciğerlerini okuyacak kadar hepsi konusunda bilgili olmak ve dillerini onlardan daha iyi bilmek gerekir.

\n

Böyle olduğu içindir ki, tarikat başının Çankaya’ya çıkmama tavsiyesini Sayın Başbakan’ın yabana atmamasında yarar vardır.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları