Kritik Seçim ve Kadınlar

11 Haziran 2011 Cumartesi
\n

Demokrasi serüvenimizde yol ayrımı sayılabilecek bir seçime gidiyoruz.

\n

Yarın akşamki seçim sonuçları, yurtdışında bile artık kaygı yaratan Erdoğan yönetiminin tek adamlaşma eğilimineya dur diyecek ya da süreç artık geri dönüşü olmayan bir mecraya girecek.

\n

Dönüşü olmayan mecraöyle açık seçik ufukta belirdi ki; dünyanın en muhafazakârmedya organları; Economist”, “NYT”, “FTart arda kırmızı alarm veren yayınlar yaptılar:

\n

Erdoğanın sandıkta ezici zaferalmasının iyi olmayacağını belirttiler; hükümet partisininrahatsız edici otoriter yönelimlerinevurgu yaptılar, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan muhalefetin güçlenmesiadına temennilerde bulundular.

\n

Seçim sonuçları üzerinde Democlesin kılıcı gibi sallanan en ağır endişe; tek adamlaşmayönünde gözlemlenen bu aleni kayış ise; küçümsenmemesi gereken diğer büyük kaygı AKP icraatlarının, Türk kadın hareketine verdiği ve vereceği hasardır.

\n

Kadın kuruluşlarından tepki

\n

Kadın bakanlığınıgiderayak Aile bakanlığıile ikame eden Başbakan’ın partisine karşı Türkiyenin kadın kuruluşları ayağa kalkmış durumda.

\n

Dün posta kutuma düşen ve altında Anayasa Kadın Platformundan, CEDAW Türkiye Sekreteryası”, “Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu”, “KADER”, “KAMER, AMARGİ”, “Kadın Dayanışma Vakfı”, “Kadın Yazarlar Derneği”, “Türk Kadınlar Birliğine dek -daha burada sayamayacağım- pek çok kadın kuruluşunun imzası bulunan bir bildiride, AKP hükümetinin bu inisiyatifi şiddetle kınanıyor.

\n

Kadın örgütleri olarak, defalarca ilettiğimiz randevu taleplerine yanıt bile verilmeyince, bir hafta içinde topladığımız ve 6 Haziranda Başbakanlıka ilettiğimiz 3000i aşkın imzaya rağmen; 8 Haziran günü Kadın Bakanlığı tarihe karışmış oldudiyerek başlayan bildiri:

\n

“ ‘Kadın yok, aile varyaklaşımını reddediyoruzsözleriyle devam ediyor ve şu çok önemli noktalara dikkat çekiliyor:

\n

Başbakan, yeni bakanlığı Biz muhafazakâr demokrat bir partiyiz. Bizim için aile önemlisözleriyle açıkladı. Biz kadınlar yasalarda, anayasada ve uluslararası sözleşmelerdeyurttaşlarolarak tanımlanıyoruz ve haklarımız var. Bizler bir ailenin üyesi olsak da, olmasak da, öncelikle birer bireyiz. Eşit siyasal temsil ve katılımdan istihdama dek toplumsal yaşamın her alanında eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddete maruz bırakıldığımız gibi içine hapsedilmek istendiğimiz ailede de aynı eşitsizlik ve şiddetle yapayalnız bırakılmak isteniyoruz. Kadını aile dışında yok sayan; kadını ve kadının insan haklarını ailenin bekasına kurban eden bu yaklaşımı reddediyoruz!

\n

‘Kadınların da oyu var’

\n

Biz teferruat değil, toplumun yarısıyızdiyen bildirinin son bölümü de şöyle:

\n

Kadın Bakanlığının kapatılması üzerine Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün geleceğini soranlara Başbakan’ın yanıtı teferruatoldu. Biz teferruat değil, toplumun yarısıyız. Kadınları yok sayan politikaların mimarlarına, birey olarak görmeyi reddettikleri kadınların da birer oyu olduğunu hatırlatıyor ve yeni Meclis’in kadın politikalarında gerçekleşen karşı-reformları ortadan kaldıracak adımları atması için mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. Kadın erkek eşitliğibir devlet politikası olarak kabul edilinceye dek mücadelemizi sürdüreceğiz.

\n

İşte zurnanın zırt dediği yer bu son bölümdeki:kadınların birer oyu olduğunu hatırlatırızsözleri.

\n

Bu hatırlatma gerçekte çok önce, geçen yılın gene kritik referandumu arifesinde Başbakan’ın kadın dernekleri temsilcilerine; Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorumdediğinde yapılmalıydı.

\n

Çünkü dünyanın hiçbir uygar ülkesinde kadınların varlığını bu kadar hiçe sayan bir başbakan, kadın seçmenden oy alamaz.

\n

Kadınlarteferruatolmadıklarını sandıkta hemen hatırlatır.

\n

Geçen yıl yapılmayan hatırlatma, bir yıl gecikmeyle de olsa neyse ki bu yıl yapılıyor.

\n

Otuz yıllık kadın hakları mücadelesinin en büyük kazanımlarından biri olanKadın Bakanlığınınyok edilmesi, bardağı taşıran son damla etkisiyaratmışa benziyor.

\n

Bakalım sandıkta bu etki ne oranda yankı bulacak.

\n

CHP’nin ‘kadın devrimi’

\n

Kadını hiçe sayanAKPnin hamleleri, ana muhalefet partisi CHPnin kadınkonusunda atağa girdiği bir döneme rastladı.

\n

AKPnin ibresi kadın haklarındane oranda geriyigösterirse, CHP ibresi de o oranda ileriyeişaret ediyor.

\n

Yüzde 50 kadın katılımıyla hazırlananyeni anayasa vizyonunu açıklayan CHP yönetimi, kadına bundan böyle yeniden devrimci bir yer açacağını ilan ediyor.

\n

Kampanyanın son bölümünde partinin Kadın Raporunu medyaya tanıtan Kılıçdaroğlu; AKP hükümetlerinde kadının konumunda kaydedilen zemin kaybına karşı, devrimci bir yeni hamle hazırlığı içinde olduklarını duyurdu.

\n

Biz Türkiyede kadın erkek eşitliği için ilk büyük devrimi gerçekleştiren ve kadını vatandaş olarak konumlandıran partiyizdiye konuşan CHP lideri; Şimdi de Türkiyenin ikinci büyük dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Kadın erkek eşitliğini temel bir insan hakkı olarak gören partimiz, Türk kadınına kapsamlı bir kadın erkek eşitliği projesi öneriyordiyor.

\n

Kadın konusunda duyarlı olan herkese, sandık başına gitmeden önce bu iki parti arasındaki farkı hatırlatmak boynumuzun borcudur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hasta adam ABD 2 Haziran 2024

Günün Köşe Yazıları