Arslan Başer Kafaoğlu

10 Ağustos 2011 Çarşamba
\n\n\n

1989’un eylül ayıydı; Mimarlar Odasının Mardinde düzenlediği Anadolu, Kültür ve Kalkınmasempozyumundaydık... UNESCOnun tüm ülkelere önerdiği Kalkınmada Kültür 10 Yılı - 1987/97” eylem planından esinlenilen etkinliğin çağrısında özetle deniyordu ki: Kültürün göz ardı edildiği tüm kalkınma politikalarında toplumsal refahın gelişmesinden söz edilemez.

\n

Her ikisi de yaşamayan Aziz Nesin ile Kürt yazar Musa Anter, kültür yoksunu sözde kalkınmanın sömürgeciliğe yaradığını anlatırlarken 28 Temmuzda yaşamını noktalayan Arslan Başer Kafaoğlu da aynı gerçeğin ekonomi-politikası için diyordu ki.

\n

Örneğin GAPta üretilen elektrik batıda yoğunlaşan sanayiye aktarıldığı için, en büyük kalkınma projemiz, bulunduğu yöredeki yoksullaşmaya engel olamıyor. İşsiz insan ise kültürünü yaşatmak bir yana, yurttaşlık bilincini bile koruyamıyor.

\n

22 yıldır aklımdan çıkmayan bu gerçekçideğerlendirmeyi Mardindeki sempozyuma armağan eden ekonomi duayenimizi yitirdiğimizden beri düşünüyorum: Türkiyeyi yönetenler, ülkenin yüz akı bir beyninden yararlanmamış olmanın talihsizliğini acaba fark etmişler midir?

\n

İlerleyen yıllarda konuşmalarını hep not alarakdinledim. Kitapları rehberimiz oldu. Yurt sorunlarına duyarlılığını paylaşan emektar eşi Türksen Başer Kafaoğlunun düzenlediği çevreetkinliklerine katkısı ise unutulamaz... Doğayı koruyabilmek için, sömürgecilerden yana kalkınma siyasetlerinin de sorgulanması gerektiğini vurgulaması olağanüstü aydınlatıcıydı.

\n

Yatırımcıların çıkarları, halkın çevre hakkını çiğneyen siyasetleri egemen kıldığında, yaşam kaynaklarını gözeten bir kalkınma nasıl mümkün olabilirdi ki? Bu nedenle Sürdürülebilir Kalkınmalafı da kapitalizmin değil, toplumculuğun ve ulusal çıkarların sürdürülmesihedeflendiğinde anlamlı olabilirdi...

\n

Mazeretim ne kadar önemli ve haklı olursa olsun, cenazesine gidememiş olmanın burukluğundan asla kurtulamayacağım. Cumhuriyette Orhan Erinçin yazısını kutsuyorum. Mahalle ağabeyinin ardından diyordu ki: Arslan Ağabey, ekonomiden ve bağımsızlıktan verilen ödünlerin ve yanlışların engellenmesi için var gücü ile çalışıyordu. (30 Temmuz 2011)

\n

Evet, bağımsızlıkKafaoğluna göre ekonomideki ulusal başarının öncelikli koşuluydu. Politikacıların ondan hep uzak durmalarının, değerini bilmezliklerinin nedeni de bu değil midir?

\n

Sevgili Türksen Hanıma başsağlığı ve sabır, Arslan Hocamıza da ışıklar içinde bir sonsuzluk diliyorum...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları