Olaylar Ve Görüşler

ÇYDD 32 Yaşında - Prof. Dr. Ayşe YÜKSEL

21 Şubat 2021 Pazar

ÇYDD Genel Başkanı Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda, çağdaş eğitim yoluyla, çağdaş ülke seviyesine ulaşmak üzere 1989 yılında Prof. Dr. Aysel Ekşi, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Aysel Çelikel ve diğer ülkesini seven aydınların bir araya gelmesi ile kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 21 Şubat’ta 32 yaşında olacak. Kurucularımıza minnetimiz sonsuz.

Okulöncesinden yükseköğretime kadar devlet okullarında okuyan öğrencilere eğitim bursu sağlayarak, bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanlarında etkinlikler düzenleyerek, kendine, ailesine, ülkesine yetecek gençlerin yetişmesine katkı sunduk.

37 BİN 164 GENCE DOKUNDU

İlk önce, İstanbul’daki üniversitelerde eğitim gören öğrencilere ve şubelerimiz açıldıkça bölgelerindeki üniversite öğrencilerine olmak üzere 26 yıl boyunca, bağışçılarımızın desteği ile 37 bin 164 gencimize eğitim yaşamları boyunca destek olduk, onların mezuniyetlerine tanıklık edebildik ve hayata atılmalarında rol alabildik. Çoğunluğu kadın olan bu mezunlarımız, hem kendilerine hem ailelerine hem de çevrelerine yararlı birer yurttaş oldu.

Derneğimize üye olup projelerde görev alanlar, şube ya da genel merkez yönetim kurullarında görev alanlar var. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Atatürk Cumhuriyeti’ni” gençlere emanet ettiği gibi biz de ÇYDD’yi gençlerimize ve mezunlarımıza emanet ediyoruz.

PANDEMİDE TEKNOLOJİ DESTEĞİ

ÇYDD’nin 19 yıl boyunca görev yapan efsane genel başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, eğitime destek çalışmalarımızı ülkemizin kırsalına da taşımış, ekonomik koşulları nedeniyle okula gidemeyen kız çocuklarına eğitim bursu vererek umut olmuş, binlerce kız çocuğunun zorunlu eğitimini tamamlayarak üniversiteye devam edip meslek sahibi olmasını sağlamıştır.

Yol arkadaşı Prof. Dr. Aysel Çelikel de genel başkanlığı döneminde, bu projeye büyük katkı vermiştir. Geçmiş yirmi üç yıl boyunca, bağışçıların yoğun ilgi ve desteği ile 91 bin 183 kız öğrenci bursu verilebilmiş, lise birinci sınıftan başlayan burslar üniversite eğitimi tamamlanana kadar devam etmiştir. Ülkemizin değişik il ve ilçelerinde, 119 şubemiz ile 21. yüzyılın gerekleri olan yetkinlikleri öğrenmeye ve öğretmeye, bu konuda yapılan etkinlikler ile çocukları ve gençleri güçlendirmeye gayret ediyoruz.

Bir yıla yakın süredir yaşadığımız koronavirüs salgını nedeniyle bütün öğrencilerin baş başa kaldıkları uzaktan eğitim ile derneğimiz de tanıştı. Derneğimiz, öğrencilerden gelen sesleri dinledi, çözümler üretmeye çaba gösterdi. Burs verdiğimiz, on bin kadar öğrencimize sorduğumuzda, yüzde 60’ının tablet ya da bilgisayar sahibi olmadığına tanık olduk.

Kamu yararına çalışan bir dernek olarak bu konuda kampanyalar yapabilmek, bağış toplayabilmek için Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden izin aldık ve çalışmaya başladık. Ağustos 2020 - Ocak 2021 arasında genel merkez ve şubeler olarak yaklaşık 3 bin öğrencimize cihaz sağlayabildik,  devamını sağlamak için gayret ediyoruz.

İyi ki teknoloji var, 18 Mart 2020 tarihinden itibaren genel merkez ve birçok şubemiz uzaktan çalışma, toplantı, etkinlik düzenleyebildi, bu sayede birbirimizle iletişimde kalabildik. Gün boyu düzenlenen uzaktan çalışmalarla işlerimizi yapabildik, üretebildik ve verimli olabildiğimiz için çok mutlu olduk.

Evde kalan, uzaktan eğitime katılan üniversite gençleri, derneğimizin gençlik birimlerinde kendilerini geliştirecek farklı etkinlikler düzenleyerek kişisel gelişimlerine katkı sunuyor. Merak ettikleri, ilgi duydukları konuların uzmanlarına ulaşıp soru sorarak, örnekler göstererek, eğlenerek öğrenmeyi gerçekleştiriyorlar.

Lise bir, iki, üç ve dördüncü sınıf öğrencileri bir araya gelerek uzmanlar eşliğinde yaşadığımız yüzyılın olmazsa olmazı bilim, teknoloji başta olmak üzere birçok konuda karşılıklı konuşuyor, kendilerini güçlendiriyorlar.

AÇTIĞI YOLDA, GÖSTERDİĞİ HEDEFE

Ortaokul öğrencilerimiz de algoritmayı öğrenebilmeleri için kodlama, STEM, ritim, drama vb. konularda düzenlenen etkinliklerden yararlanabiliyor.

Mentörlük projemiz var; mesleğinde en az beş yıl çalışmış gönüllülerimiz ve üyelerimiz benzer alanlarda üniversite öğrencileri ile eşleşerek, birbirlerine yönderlik yaparak yine kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor.

Çağdaş Türkiye’nin çağdaş geleceğinin güvencesi olan ÇYDD, bugün 32 yaşında; 119 şubesi, binlerce üyesi ve genci, çok sayıda gönüllü ve bağışçısı ile büyük bir aile. Kurucularımıza minnettarız, emek verenleri saygı ve sevgi ile anıyor, kutluyoruz. Gelecek yıllarda da bu çalışma ve gayretlerin sonuçlarının, Mustafa Kemal Atatürk’ün hedefi olan çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşması dileği ile sağlıklı günlerde buluşalım ve yüz yüze çalışabilelim.

PROF. DR. AYŞE YÜKSEL
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ(ÇYDD) GENEL BAŞKANI 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları