Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Tevfik Fikret’i anımsamak
Tevfik Fikret gibi insanlar onurlu isimlerini ve erdemle yıkanmış varlıklarını sonsuza kadar taşıyacaklardır. Onların gelecek kuşaklara tuttukları ışık, aydınlık günlerin habercisi olacaktır.
Meşe, ceviz, kestane ve kızılcık ağaçlarının altından geçilerek ulaşılan Aşiyan, büyük şair, seçkin ressam, çağdaş bir eğitimci ama her şeyden önce gerçek bir insan olan Tevfik Fikret’in yaşadığı yerin adıdır. Bir erdem anıtı olduğu kuşku götürmeyen T. Fikret’in yeni kuşaklar tarafından tanınması, dahası tanınıp bilinmesi gerekir. Gerçek bir insan, yanı sıra katıksız bir yurtsever ve çağdaş bir eğitimci olmanın ne anlama geldiğini Aşiyan’ın zarif donanımından anlamak mümkün.
Bol güneşli aydınlık bir İstanbul göze çarptığı için şairin ünlü dizeleri unutulmuş gibi: “Sarmış yine afakını bir dud-i muannid. Bir zulmet-i beyza ki peyapey mütezayid..”
Aşiyan’a ulaşmak için çıkılan oldukça dik yokuşta ilerlerken edebiyatımızın o dönemdeki kimi isimlerini anımsamaya çalıştım: Halit Ziya, Mehmed Rauf, Cenap Şahabettin, Hüseyin Cahit, Recaizade Ekrem başta olmak üzere Fikret’in çağdaşları nerede bulunmaktadır acaba! Bu isimler Aşiyan örneğinde olduğu gibi koruma altına alınsalardı, hem saygı, hem edebi zenginlik hem de vefa çerçevesinde değer bulacaklardı kuşkusuz.
Yücel’in ileri görüşlülüğü
Atatürk’ün saygı ve hayranlık duyduğu T. Fikret’in Aşiyan adlı şirin “mabedi” bir müze konumuna dönüştürülüp korunmuştur. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel büyük bir ileri görüşlülük örneği sergileyerek Fikret’in Eyüp’te bulunan mezarının Aşiyan’a nakledilmesini istemiştir. Bu taşınma işleminde kendisi de bulunmuş, saygın bir yaklaşımla Aşiyan’ın güzelliğine güzellik katmıştır. Öbür türlü günümüzdeki yaklaşım ve edimlere bakılarak buranın bir gökdelen yahut da yandaşlara sunulan bir yağma ürünü olarak göze çarpması kaçınılmazdı. Fikret’in ünlü şiirinde “Yağma” kültürünün pompaladığı İstanbul, gökdelenlerin oluşturduğu sisler içinde göze çarpabilirdi..
Fikret’i yüceltip üstün kılan en önemli unsur onun kötülüklere cesurca karşı çıkışında aranmalıdır..
Tevfik Fikret, Hasan Âli Yücel, Atatürk örneği büyük adamlar, tarihin akışı içindeki saygın yerlerini hep koruyacaklardır. Buna karşılık milyonlarca insan da tarihin çöp sepetinde unutulup gideceklerdir.
Fikri Hür İrfanı Hür
Hasan Âli Yücel ve benzeri insanları büyük yapan yaklaşımlar da bunlar olsa gerek: İleri görüşlülük, bilgi sahibi olma, yurtseverlik. Bu nitelikleri taşıyan Fikret, Yücel gibi insanlar onurlu isimlerini ve erdemle yıkanmış varlıklarını sonsuza kadar taşıyacaklardır. Onların gelecek kuşaklara tuttukları ışık, aydınlık günlerin habercisi olacaktır..“Elbet sabah olacaktır, sabah olur geceler..” Van Gölü Havzası’nda (XVI. Kolordu komutanı iken) zaman bulup yaklaşık 4000 kitap okuyan M. Kemal’in okuduğu kitaplar arasında Tevfik Fikret’i iyi yansıtması bakımından önemli ve dikkat çekicidir.
FİKRİ HÜR, İRFANI HÜR, VİCDANI HÜR şairimiz ve onun değerini bilen Hasan Âli Yücel örneği tüm insanlara binlerce sevgi, binlerce saygı..
Abdullah Tekin
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı