Peki Sekiz Az mı?

29 Aralık 2011 Perşembe
\n

\n

Fi tarihinde Baba Erenler’i namaz kılmıyor diye Kadı Efendi’nin karşısına çıkarmışlar.

\n

Kadı Efendi’nin sorusuna Baba Erenler, Kuranda yeri var. Namaza yaklaşmayınız buyuruluyor yanıtını vermiş. Kadı Efendi üstelemiş: Ama devamı da var.

\n

Baba Erenlerden yanıt: Bize bu kadarını öğrettiler.

\n

***

\n

Adalet Bakanı ne zaman konu uzun tutukluluk sürelerine ve tutuklu gazetecilere gelse benzer bir yaklaşımı sergiliyor.

\n

Somut örnekleri bir yana bırakıp istatistik biliminin kötü yanlarından yararlanıp ortalamalar sıralıyor.

\n

Galiba da Deniz Feneri Davası sanıklarının 3.5 aylık tutukluluklarıyla Silivri davalarında yargılananların 3.5 yılı aşan tutukluluk sürelerini toplayarak ikiye bölüp ortalama tutukluluk süresini buluyor: 2 yıl.

\n

Sayın bakanın cankurtaran simidi gibi sarıldığı bir başka belge de Amerikadaki Gazetecileri Koruma Komisyonunun yaptığı açıklamadaki Tutuklu sekiz gazeteci varbölümü.

\n

Türkiyedeki basın meslek örgütleri, komisyonun sayısal açıklamasını ortak bir bildiriyle kınadılar ve yaptığı saptırmadan ötürü eleştirdiler.

\n

Son tutuklama dalgasıyla tutuklu gazeteci sayısı 99’a çıktı.

\n

Tutuklanan gazetecilere savcılıktaki sorguları ya da duruşmalarda yöneltilen Bu haberi niye yazdın”, “Gazete nasıl yayımlanıyorgibi özetlenecek sorular varken Onlar gazeteci değil, terörist gibi aynı zamanda masumiyet karinesi ilkesiyle çelişen açıklamalar yapmak, adaletle nasıl bağdaşıyor, anlamak gerçekten zorlaşıyor.

\n

***

\n

Komisyona Sekiz tutuklu gazeteci var açıklaması nedeniyle kızdık, ama açıklamayı dikkatle okuyunca farkına varılıyor.

\n

Adamlar sekiz gazeteciyi bile çok bulup siyasal iktidarı suçluyorlar.

\n

Uyarılar üzerine yaptıkları ikinci açıklamada şöyle diyorlar:

\n

Türkiyede ve başka yerlerde hükümetlerin eleştirel sesleri susturmak için gazetecilere meslekleriyle ilgisiz gibi görünen suçlamalar yöneltme yoluna başvurduğunu biliyoruz. Hapisteki gazeteciler konusunda verilen sayılar farklı olsa da Türk basını hakkında varılan sonuç tektir: Türkiyede basın özgürlüğü saldırı altındadır. Habercilere karşı binlerce ceza davası açılmıştır; Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası eleştirel yayınları susturmakta rutin olarak kullanılmaktadır ve Kürt gazeteciler sürekli takibat altındadır. Durum endişe verici olup, giderek kötüleşmektedir. Türkiyeye bu yıl bir keşif gezisi yapan CPJ Direktör Yardımcısı Robert Mahoney, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKPninhakaretle ilgili muğlak yasaları ve geniş kapsamlı terörle mücadele düzenlemelerini kullanarak sadece solcu ve Kürt gazeteciler gibi geleneksel hedefleri değil, ana akım medyada hükümeti eleştirenleri de hedefleyen milliyetçi taktiklere başvurduğunuyazmıştır.

\n

Başka bir bilgiyi de eklemeliyim. Aralık ayının ilk günlerinde Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve AGİT gibi uluslararası kuruluşların güncel raporlarında da tutuklu gazeteci sayısı 65 olarak vurgulanıyor.

\n

***

\n

Çalışma arkadaşları sayın bakana bu bilgileri de aktarmış olsalardı, sanırım Baba Erenlerin serencamına benzeyen bir yaklaşımı yaşamazdık.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları