Angelina Jolie Hatay'daTemsilci Türkmani Kimdir?Sakalla Bıyık Arasında...

17 Haziran 2011 Cuma
\n\n\n

Geçen hafta International Herald Tribune gazetesinde iki sayfayı kaplayan bir reklam vardı. Çanta, bavul, sandık, ayakkabı, cüzdan konusunda ün yapmış, Türkiyede sahteleri üretilen Fransız firması Louis Vuittonun son reklamı idi.

\n

Reklamda ünlü Amerikalı artist Angelina Jolie (36), bataklıkta, çıplak ayaklı olarak sandal içinde görülüyordu. Angelinanın hemen yanında, bedeli neredeyse bir araba fiyatına yakın, 20 bin lira değerinde Louis Vuitton çantası duruyordu. Angelina birinci, çanta ikinci plandaydı

\n

Dünyanın en ünlü kadın fotoğrafçısı Annie Leibovitzin bataklıkta çektiği fotoğraf cevher yere düşse de sakıt olmaz havasını yansıtıyordu. Güçsüzlerin meleği denilen Angelina 20 bin liralık çantası ile bataklıkta bile gezebiliyordu!

\n

Troia filminin ünlü oyuncusu Brad Pittin eşi Angelina, 2001den beri Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Komisyonunun (BMSYK) iyi niyet elçisidir.

\n

Başta Kamboçya olmak üzere on yılda Tanzanya, Kosova, Tayland, Pakistan, Ürdün, Mısır, Lübnan gibi 20 ülkede sığınmacıların sorunlarına koştururken siyah dememiş, sarı ırk dememiş pek çok çocuğu da evlat edinmişti.

\n

Sığınmacılara 15 milyon liraya yakın yardım toplamış, BMyi harekete geçirmesini bilmişti. Son olarak da Libya-Tunus sınırındaki kampları ziyaret etmişti.

\n

İlandan iki gün sonra Dışişleri Bakanlığının açıklamasından Angelinanın iyi niyet elçisi olarak Hataya geleceğini, Suriyeli sığınmacıların çadır kentini bugün ziyaret edeceğini öğrendik. Angelinanın dönüşte, 15 yıl önce İstanbulda açılan Louis Vuitton mağazasını ziyaret edip etmeyeceği konusunda bilgi verilmedi.

\n\n\n\n\n

Türkiye ile Suriye arasında çeşitli nedenler ile oldum olası bir düşmanlık havası ese gelmiştir. Şam, izlediği yanlış siyasa ile Ankaranın yumuşak karnını oluşturmuştu. Gerçekte bu siyasa kendi aleyhine çalışmış, dışlanmış ve ekonomik açıdan gelişememişti.

\n

Özellikle 2000de ölen baba Hafız Esad döneminde PKKnin maddi, manevi desteklenmesi dışında Abdullah Öcalana da yataklık yapılarak Türkiyeye karşı hasmane tutum tırmandırılmıştı.

\n

Eylül 1998de Suriye sınırında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateşin Sabrımız taşıyor! sözleri bir dönüm noktası olmuştu. Öcalan sınır dışı edilince sınırda kara bulutlar dağıldı.

\n

İlk önemli adım askeri alanda atılarak karşılıklı güvenlik ortamı yaratıldı. Haziran 2002de Suriye Genelkurmay Başkanı General Hasan Türkmani Ankaraya ilk resmi ziyaretini yapmakla kalmadı, Türk Başkan, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşmasını imzaladı.

\n

İşte, Ankarada birkaç gündür Suriye Cumhurbaşkanının “özel temsilcisi” olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile konuşan Hasan Türkmani sıradan bir kişi değildir. Dolayısıyla Ankara görüşmelerinin getiri ve götürülerini Esad ve hükümetine iletecektir.

\n

Oğul Beşşar Esad, babasından sonra Ankaraya ılımlı yaklaşmaya, bunun olumlu meyvelerini de toplamaya başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun Komşularla sıfır sorun siyasası ağaçlardan karşılıklı daha verimli ürün alınmasına katkı sağladı.

\n

Türkiyeye on yıl önce 125 bin kadar Suriyeli turist gelirken, bu sayı geçen yıl 850 bine çıktı. Vizenin kaldırılması ile 1 milyonu geçmesi bekleniyordu. Ancak son olaylar turist yerine on bin sığınmacıyı Türkiyeye yönlendirdi.

\n

On yıl önce Türkiyenin iki kat aleyhine olan ticaret 775 milyon dolarken, bu rakam geçen yıl Türkiyenin üç katı lehine 2.5 milyarı aştı. Bu yıl için 4 milyar hedefleniyordu.

\n

Geçen ekim ayında iki ülke arasında yapılan ve Türkiyeden 11 bakanın katıldığı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısında ilginç işbirliği kararlarına ulaşıldı.

\n

Bunlar arasında hızlı trenin hizmete konulması ile Gaziantep-Halep arasındaki ulaşım 35 dakikaya inecekti. Sorunlu Asi Nehrinde ortaklaşa dostluk barajı yapılacaktı. Bu arada sınırdaki mayınlı alan temizlenmeye başlanmış, orada önemli bir antik kent olan Kargamışta yeniden kazılara başlanması konusunda bazı yabancı arkeologlar da başvurmuşlardı.

\n

İkili olumlu gelişmelerin, ancak Suriyedeki olumsuzlukların ardından Hataya gitmeden ve Türkmani ile konuşmadan önce Davutoğlu, Suriyede istikrar bizim için önemli diyordu.

\n

\n\n\n\n\n

Saddam Hüseyin, Iraklı Kürtlere yüklenince yaklaşık 500 bin peşmerge Türkiyeye sığınmış, Kızılay çeşitli çadır kentler kurmuştu. Bir yandan çadırlarda halkın beslenmesi sağlanırken, bir yandan da salgın hastalıkların önlenmesinde Türkiye büyük sorumluluk almıştı.

\n

Kızılayın gerek olayda ve gerek depremler konusundaki birikimi nedeniyle Hatayda kurulan çadır kentte, şimdilik 10 bin sığınmacıyla bağlantılı benzeri önlemlerin alındığı bildiriliyor.

\n

Türk istihbaratının, sığınmacılar arasında PKK militanının, kaçakçının, aşiret çatışmasının Türkiyeye sızması olasılığını da izlediği gelen haberler arasında... Özellikle etnik yapı, dinler ve mezhepler açısından mozaikistan konumundaki Hataya, Suriyedeki Alevi-Sünni çatışmasının sığınmacılarca sıçratılmasından kaygı duyuluyor.

\n

BM çıkışlı haberlerde on bin kişinin tutuklandığı, özellikle Türkiye sınırına yakın yöredeki çatışmalarda, güvenlikçiler dahil 1500 kişinin öldüğü bildiriliyor.

\n

Esadın korgeneral olan kardeşi Mahirin birliklerinin, kentlerde göstericilere karşı harekete geçtiği haberlerinin doğruluğu henüz saptanamadı. Davutoğlu, Suriye halkı geleceği ve kaderi bizimle ortak bir halktır. 10 bini geçse de sığınmalar durdurulmayacak dedi.

\n

Ortadoğu ve BM bağlantılı 27 Türk büyükelçisinin önceki gün yapacakları olağanüstü toplantı Davutoğlunun Hatay gezisi nedeniyle 24 saat ertelenmişti. Şamdaki büyükelçilik bayrağının göstericilerce indirilmesi üzerine Büyükelçi Ömer Önhon Ankaradan özel koruma gücü istediğinde, Esad yanlısı binlerce insan Şamda 2300 m. uzunluğundaki bir Suriye bayrağının altında destek gösterisi düzenliyordu.

\n

Suriyede ok yaydan fırladı. Temmuzun ilk haftasında öngörülen seçim gerçekleşebilecek mi, yapılacaksa hangi koşullar altında olacak? Esad rejimi ve göstericiler arasında sakalla bıyık arasında kalan Türk hükümetini güç günler bekliyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları