Europa ve Zeus!

07 Temmuz 2015 Salı

Avrupa’nın adının nereden geldiğini bilirsiniz, ama biz yine de anımsatalım! Yunanistan’ın baş tanrısı Zeus, eşi Hera’dan çok korkmasına karşın ünlü bir çapkındı!
Zeus, bir sabah Olympos’un tepesinden yeryüzünü gözlüyordu. Gözlerine olağanüstü bir güzellik takıldı. Fenike Kıralı Agenor’un kızı Europa (Avrupa) uykudan yeni uyanmış, rüyasını yorumluyordu.
Aşk tanrıçası Afrodit’in oğlu Eros, Zeus’un kalbine bir ok sapladı. Hera yakınlarda değildi, ama Zeus önlemini alarak boğa kılığına girdi. Kızlarla çiçek toplayan Europa’ya yaklaştı. Zeus, diz çökerek Europa’yı sırtına bindirdi.
Akdeniz’in dalgaları arasında ilerlerken, boğanın bir tanrı olacağını düşünen Europa’ya Zeus kimliğini açıkladı. Girit Adası’na ulaştılar. Orada seviştiler! Bu arada Asya kıtası ile öteki adsız kıta Europa’yı kendilerine almayı tartışıyorlardı. Sonrasında adsız kıta kazandı ve adı da Europa oldu!
Günümüzde Europa’yı temsil eden iki kadın ile Zeus’un Yunanistan’ı arasında ilginç bir kavga yaşanıyor!

***

Keyfine düşkün Yunanistan, pazar günü “kemer sıkma” yerine, “iflas” yolunda trajik bir adım attı.
Bireysel bir iflas olsa, dünyanın her yerinde icra uygulanır. Ancak bu örnekte böyle bir durum yok. Üstüne üstlük, borçlu eski borç vadelerinin uzatılıp daha iyi koşullarda taksitlendirilmesinin yanı sıra, daha da ödünç istiyor.
Bu yeni bir olay değil! Solcu Başbakan Yeorgios Papandreu da 2011’de Avrupa Birliği’nin (AB) kraliçesi Angela Merkel önünde el pençe divan durup benzeri istekleri karşılanmayınca istifa etmişti.
Seçim sonrasında Papandreu ve sağcı Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Andonis Samaras “ülkedeki birliği” AB’ye ve Uluslararası Para Fonuna (UPF) anlatmak amacıyla “geçici ulusal birlik hükümeti” koalisyonunu kurmuşlardı.
Başına da Yunanistan’ın Avro para birimini kabulünün mimarı, aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı, ekonomi profesörü Lukas Papadimos’u getirmişlerdi.
Böylece AB’yi, AMB’yi ve UPF’yi iyi bilen; onların da birlikte çalıştıkları için çok iyi tanıdıkları bu kişiden dolayı Yunanistan’ın izleyeceği ekonomik siyasayı kabullenecekleri düşünülmüştü. Belirli bir yumuşama sağlansa da, Papadimos’un UPF’nin Başkanı Christine Lagarde karşısında el pençe divan durması da sonucu değiştirememişti.
İki komşu kadın Alman Merkel ve Fransız Lagarde; Europe adına, Zeus’un torunları Yunanlara boyun eğdirmeye çalışıyorlar!

***

Yunanistan’dan iki önemli istifa haberi geldi. Birincisi “evet” oyunu öneren Samaras, istediği sonucu alamayınca istifa etti. İkincisi “hayır” önerisinin Başbakan Aleksis Çipras ile birlikte mimarları Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de istifasını açıkladı. Resmen batan gemiyi terk eden ikinci kaptan oldu!
Bu gelişmeler, AB üyeleri arasında domino etkisi yaratabilir. Kıbrıs, İspanya ve İtalya’da olumsuzluklar yaşanabilir. Bugün toplanacak olan AB doruğunun Europe’dan mı, Zeus’tan yana mı kararlar alacağını göreceğiz!

Dünya Mirası Listesi!
Merkezi Paris’te olan “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)hafta sonu Bonn’da, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Efes antik kentini “Dünya Miras Listesi”ne aldı.
Dünyada tarihte iki önemli savunma yapısı öne çıkar. Biri 21 bin km. uzunluğunda, şimdilerde yüzde 8’i ayakta kalan “Çin Seddi”, ötekisi de 5.7 km’lik Diyarbakır Kalesi’dir.
Uçaktan bakıldığında Diyarbakır’ı bir “kalkan balığı” görüntüsüne sokan kale, buluntuları ile İÖ 6. binyıla inen “Amida Höyüğü’nde kentleşmişti. Hurri, Mitani, Asur, Arami, Urartu, İskit, Med, Pers, Makedon, Selevkos, Part, Büyük Tigran Krallığı, Roma, Sasani, Bizans, Emevi, Abbasi, Seyhoğulları, Hamdani, Mervani, Selçuklu, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklu, Eyyubi, Moğol, Akkoyunlu, Safevi, Osmanlılar olmak üzere, 29 uygarlık iz bırakmıştır…
Tektanrılı dinlere, mezheplere, kökenlerine göz atarsak Yahudileri, Ermenileri, Süryanileri, Keldanileri, Protestanları, Zazaları, Türkleri, Yahudi- Hıristiyan-Müslüman Kürtleri, Sünni-Alevi Türkleri, Türkmenleri görürüz…
Yalnızca kale değil, “On Gözlü Köprü’sünün” altından akan Dicle’nin bereket saçtığı Hevsel Bahçeleri de dünya miras listesine alındı. Ne yazıktır ki bu güzel doğaya bakan tepelere TOKİ çirkin kulelerini dikiyor!
Diyarbakır’ın bu başarısının öncüsü olan Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Kültür Bakanlığı’nca bir başka ile sürülmüştü! Soyukaya, Bonn’da “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Başkanı” olarak başarısını kutlamış olmalı!
Efes antik kentini, eski kazı başkanı Avusturyalı arkeoloji Profesörü Fritz Krinzinger ve yardımcısı Prof. Dr. Şule Pfeiffer-Taş, yıllarca önce önermişlerdi. Ancak Avusturya’daki siyasal yapılanmadan dolayı Krinzinger, bu girişimin sonucunu alamadan Efes’ten ayrılmak zorunda kalmıştı!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları