Sadaka Hırsızları

27 Aralık 2011 Salı
\n

\n\n\n

AKP iktidarı, TBMMde bir gece yarısı milletvekillerinin emekli aylıklarına bir çırpıda yüzde 100 zam yaptı! Bizlere elbette afiyet olsun demek düşmez!

\n

Bu zam neyin nesidir? Bu Meclis 12 Haziran 2011de seçildi. Bundan sonraki genel seçim 2015te

\n

AKP Parti Tüzüğünün 132. maddesinde Parti adayı olarak seçilmiş olanların yeniden adaylığı AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir deniliyor.

\n

AKP içinde bu kurala karşı yoğun bir tepki yaşanıyor. Bu kural gereğince, örneğin şu kişiler de 2015 seçiminde aday olamayacaklar:

\n

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bakanlardan Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Sadullah Ergin, Egemen Bağış, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Nihat Ergün, Binali Yıldırım, yöneticilerinden Hüseyin Çelik, Haluk İpek, Bülent Gedikli, Salih Kapusuz, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş

\n

Başbakanın sağlık durumu elverirse 2014te Çankayaya çıkacak, ya öteki üç dönem yıllanmış milletvekillerine ne olacak? Elbette TBMM dışında kalacaklar. O halde ne yapıp yapmalı bu AKPli vekillerin tepkileri yontulup kendilerine sus payı verilmeli. İşte yapılan kıyak emeklilik zammının temelinde bu olgu yatıyor.

\n

***

\n

Gece yarısı yasası ile 2 yıl vekillik yapanlara da emeklilik hakkı kazandırıldı. Daha önce kazandıkları SSK, Emekli Sandığı, Bağkur aylıklarına ek olarak bu yasa ile yüzde 100 zamlı olarak 7 bin 750 lira aylık alacaklar. TBMM Başkanı ile Başbakan emekli aylıkları ise 11 bin 500 lira olacak.

\n

Cumhurbaşkanının aylık ödeneğine zam gelince emekli vekillerinin kıyak aylıkları da aynı oranda artacak. Şu anda 2395 emekli vekil var. Bütçeye bu kıyak zam ile gelen yük yılda 230 milyon lira.

\n

***

\n

Aynı vekiller, sigortaları kapsamında ilaç alacak vatandaşların 3 ilaca kadar 3 lira ve bir ek ilaca da 1 lira ek katkı payı ödemelerini kabul eden bir tasarıyı da kabul etti.

\n

1 lira nedir ki? denilebilir. Doğrudur. Hasta vatandaşların devlet bütçesine verecekleri 1 lira dilenci sadakası kadardır. Anlaşılan bugünün vekilleri, yarın emekliliklerinde o kadar düşkün olacaklar ki bu sadakaya da muhtaç kalacaklar!

\n

***

\n

Bugün Türkiyede asgari ücret 599 lira. 5 milyon asgari ücretli işçi ve 2.5 milyon memur da toplusözleşme ile artış bekliyor. Kendi emeklisine yüzde 100lük kıyak zam yapan AKP hükümetince önerilen rakam 2012 için yüzde 3+3.

\n

Seçim öncesinde AKP Hükümeti, 2.5 milyon işçi emeklisinin yıllardır süre gelen farklı aylıklarına intibaksağlanacağına ilişkin bir havuçuzatmıştı. Çalışma Bakanının son açıklamasına göre 10-200 lira arasında ek ödemelerle intibak sağlanacakmış. Ne zaman? 2013te yerel seçimler öncesinde.

\n

İstemeye istemeye kendimden bir örnek vereceğim! 40 yıllık bir çalışma ile emeklilik hakkı aldım. Üstelik 1986da süper emeklilik tezgâhı için ek ödemede bulundum. Süper emeklilik beklerken, şimdi aldığım emekli aylığı 997 lira! Vekilim, 2 yıllık bir TBMM yaşantısı ile 7 bin 750 lira emeklilik aylığı alacak!

\n

***

\n

Basın bu yasaya kıyak emeklilik adını verdi! Gençler kıyak sözcüğünün ne demek olduğunu bilmezler! Haralarda mevsimi gelince aygır ile kısrak çiftleştirilir. Ancak telaş içindeki aygır bir türlü hedefini bulamaz. Haradaki görevliler, aygıra yardım ederek kısraktaki hedefi buldururlar. Bu işleme kıyak çekmek, işlemi yapanlara da kıyakçı denir.

\n

Vekil emekliliği ile vatandaşın emekliliği arasında bir benzerlik var. Biri aygır ve biri kısrak. Peki, kıyakçı kim? Hangisinin hangisine olduğuna siz karar verin!

\n

***

\n

Peki, başbakanın sağlık durumu elvermez ve Çankayaya çıkamazsa 3 dönem AKPli milletvekilleri ile birlikte TBMM dışında kalırsa Türk siyasal yaşamına kimler egemen olacak?

\n\n\n

Vikipedi’ - ‘Bellek Yanılgısı

\n\n\n

Prof. Dr. Mümtaz Soysalın yeniden basılan Anayasaya Giriş kitabı hakkında Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF) başlayan, günümüze uzanan anılarımı cuma günü özetlemiştim.

\n

Kasım 1956da SBFnin yeni ders yılı açılış töreninde Dekan ve Anayasa Profesörü Turhan Feyzioğlunun Nabza göre şerbet vermeyen sözlerinden sonra dönemin Milli Eğitim Bakanınca görevden alındığını yazmıştım.

\n

55 günlük çaylak bir gazeteci olarak, 6 Ocak 1961de açıldığı günden sonuna kadar Kurucu Meclisi Cumhuriyet adına izlemiştim. Yarım yüzyılın bellek yanılgısına uğramamak için, internete girip Vikipedide Feyzioğlunun yaşamını inceledikten sonra üniversiteler adına seçildiğini ve Anayasa Komisyonu Başkanlığına getirildiğini belirtmiştim.

\n

Meğer belleğim değil, Vikipedi beni yanıltmış. İzmir Atatürk Lisesinden arkadaşım, Kurucu Meclisin en genç üyesi ve gazetemizin yöneticilerinden Dr. Alev Coşkun telefon etti. Bu bilgimin yanlış olduğunu, Feyzioğlunun Komisyon Başkanlığı yapmadığını söyledi.

\n

Bu arada önemli bir tarihsel olayı da özetle şöyle açıkladı:

\n

Komisyon başkanlığı için hukukçular aralarında çekişiyorlardı. Tartışmalar büyüyünce komisyon üyesi olmayan CHP Genel Başkanı İsmet İnönü devreye girdi. Çekişmeye şu sözle noktayı koydu:Bu anayasa ile bir tarih yazılacak. Dolayısıyla başkan hukukçu değil, bir tarihçi olmalıdır. Bu amaçla, tarih profesörü Enver Ziya Karalı öneriyorum’. İnönünün önerisi benimsendi, Karal komisyon başkanı seçildi.

\n

Bu konuşmadan sonra Vikipediye girip bu kez Karalın adını araştırdığımda, onun da komisyon başkanı olduğu yazılıydı!

\n

Ufak bir düzeltme Soysal 145 değil 14.5 ay hapis yatmıştı. Bir nokta dizgide atlanmış!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları