Sivas'ta 35, Uludere'de 34 Ölü!Artık Kuran Türkçe mi?

13 Mart 2012 Salı
\n

Afganistanda Kıyamet!

\n\n\n

Afganistan; Zangebadda 40 bin askerin bulunduğu en büyük Amerikan üssünde görevli bir asker önceki gün, gece saat 3te dışarı çıktı. Bir km. ötedeki Afgan köyüne gitti.

\n

İlk eve girdi. Silahını ateşledi. 11 kişiyi öldürdü. Üzerlerini battaniyelerle örttü. Evi ateşe verdi. İkinci eve geçtiğinde orada 4, üçüncü evde ise 1 kişiyi aynı biçimde öldürdü. Dokuzu çocuk, üçü kadın olmak üzere toplamda 16 kişinin canına kıydı, beş kişiyi de yaraladı. ABD’li asker döndüğü üssünde tutuklandı.

\n

***

\n

20 Şubatta Afganistanda Amerikan askerleri Bagram kentinde 30 kadar Kuran yakınca kıyamet kopmuştu. Afganlar sokağa dökülmüştü.

\n

ABD Başkanı Barack Hussein Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzaiden özür dilemiş, sorumlular hakkında gereken kovuşturmanın yapılacağını söylemişti.

\n

Ama başta Taliban olmak üzere Afganlar bu özrü kabul etmeyince çıkan çatışmalarda 30 Afgan ve 6 Amerikalı ölmüştü.

\n

Bu olaydan önce, 11 Ocakta, üç Amerikan askerinin öldürdükleri Taliban militanlarının cesetleri üzerine işediklerini gösteren bir video kaydı ortaya çıktığında yine kıyamet kopmuştu.

\n

ABD’li asker daha önce Irak ve Afganistanda birkaç kez görev yapmıştı. Amerikan basınında Afganistandaki üslerde görevli askerler arasında çeşitli üzücü ruhsal olayların yaşandığı, intiharlara sıkça rastlandığı, gerilimsiz gün geçmediği sürekli olarak bildiriliyor.

\n

***

\n

Karzai, askerin kendilerine verilmesi için gösteri yapan Afgan halkına soğukkanlı olunmasını, soruşturmanın sonucunun beklenmesini isteyen bir konuşma yaptı. Benzeri açıklamalar daha önce de olmuştu.

\n

Bu kez de Obama, Karzaiye Trajik olay nedeniyle başsağlığı diledi, ABD ordusunun Afgan halkına saygısının dışında gelişen bu olaydan dolayı özürlerini bildirdi. Obama daha önce de özür dilemişti.

\n

Bakalım bu son olaydan sonra Afganistanda neler yaşanacak?

\n

***

\n

Afganistan ve ABD yönetimleri arasında, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi konusunda görüşmeler yapılıyordu. Aralarında Türk askerlerinin de bulunduğu Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (KAAÖ) bağlı yabancı birliklerin 2014te tümden Afganistandan çekilmesinde görüş birliğine varılmıştı.

\n

Bir zamanlar Ruslar da yoksul Afgan halkına yardıma gitmiş, ancak Afganistandaki ulusalcılık ve dinsel güçlerin etkisiyle arkalarına bakmadan ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardı.

\n

Bakalım Afganistana barış, huzur, kalkınma getirmek için ABD ordusu odaklı KAAÖ ülkeyi hangi koşullarda terk edecek ve sonrasında Afganistanda nasıl bir siyasal ortam ortaya çıkacak? Bu ortam başta Pakistan olmak üzere komşu ülkeleri nasıl etkileyecek?

\n\n\n\n\n

Sivasta 2 Temmuz 1993te 35 aydın Madımak Otelinde yakılarak öldürüldü. Kaçak suçluların zamanaşımından yararlanıp yararlanamayacakları bugün Ankarada belli olacak.

\n

***

\n

Hakkâri Uluderede 28 Aralık 2011de aralarında çocukların da bulunduğu 34 kaçakçı, PKKli terörist sanısıyla öldürüldü. Başbakanın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin geçen hafta Uludereye giderek, ölenlerin ailesine baş sağlığı dilerken ağladılar. Kaçakçıların ailelerine devletin tazminat ödeyeceği açıklandı.

\n

***

\n

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas olayının kaçak katillerin suçları konusunda zamanaşımı olup olmadığına bugün karar verecek.

\n

HSYK Başkanvekili İbrahim Okur NTVye verdiği demeçte, bir anlamda ihsası reyde bulunarak şöyle dedi:

\n

Sivas davasında 5 sanık hakkında zamanaşımı doluyor. 4 sanık hiç yakalanmamış, öteki sanık serbest bırakılmış. Sivas davasında söz konusu sanıklarla ilgili zamanaşımının sonuna gelindiği görülüyor. Aslında bu davada zamanaşımı uzamış. Bu saatten sonra yapılacak fazla bir şey yok.

\n

Bu olay cinayet değil, insanlık suçu Türkiye 2005te insanlık suçunda zamanaşımı olamayacağı ilkesini kabul etmişti. Bu nedenle 12 Eylül 1980 darbesini yapanlardan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkayanın insanlık suçu işledikleri gerekçesiyle zamanaşımı olgusunu dışlayıp dava açılmıştı.

\n

Madımak sanıkları bu süre boyunca neredeydiler? Biri Polonyadaydı. Adalet Bakanlığı bu kişinin istemini geç yapınca Varşovada serbest bırakıldı. Aralarından biri askere gitti. Ötekisi polise başvurup ehliyet aldı. Bir tanesi cezaevi yerine, nikâhlanıp gerdeğe girdi.

\n

Bu kişiler 19 yıldır görmezden gelindi. Çünkü onların avukatları CHPnin açıkladığı listedeki şu kişilerdi:

\n

Hayati Yazıcı, Kemal Kurt, Zeyid Aslan, Ali Aşık, Halil Ürün, Hüsnü Tuna, Mehmet Ali Bulut, Bülent Tüfekçi, Celal Mümtaz Akıncı, Mevlüt Uysal, Nevzat Er, Reşat Yazak

\n

Kim bunlar? Hepsi AKP milletvekili!

\n

***

\n

Dünyanın neresinde görülmüş bir devletin çatışmada öldürülen kaçakçıya tazminat ödediği?

\n

Başta eroin ve silah olmak üzere o sınırda akaryakıt, sigara, içki kaçakçılığı yapanları bir yana bırakın O ülkenin 17 askerini o yörede öldüren, sınırı aşan teröristlere yataklık yapanların ayaklarına kadar giden bir Başbakanın eşi ile devleti temsil eden bir bakanın özür dilemesi dünyanın neresinde görülmüştür?

\n

Sivasta da 35 can, Uluderede de 34 can Ama bu iki olaya bir iktidarın değişik yaklaşımı ilginç değil mi?

\n\n\n\n\n

Pazar günkü Hürriyette ilginç bir haber vardı! Fethullah Gülenin onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak Anadilde eğitim hakkının herhangi bir koşula bağlanmaksızın tanınması gerektiğini savunmuş!

\n

Vakfın adına bakınca Abantta yapılan bir toplantıda Türkiyede içerideki gazetecilerin özgürlüğünün tartışıldığını sanmıştım! Oysa Uşak, konuşmasında özetle şöyle buyurmuş:

\n

Türkçe gibi Kürtçe, Ermenice, Rumca da Allahın ayetlerindendir. Kutsal kitap Kurana göre dillerin ve renklerin çeşitliği Allahın ayetlerindendir. Allaha iman ediyorsak, onun ayet olarak ifade ettiği farklı dillere de saygı duymak ve onların yaşaması için her türlü zemini sağlamamız gerekir.

\n

Sayın Uşakın bu sözlerini yüzde 100 destekliyorum. İnşallah Diyanet İşleri Başkanlığı, Allahın bu ayetlerinden ders alır, bundan sonra Türkçe konuşan halkımıza Kuran ile ezanın Türkçe okutulması için kolları sıvar

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları