Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Turizmde Kara Bulutlar! (5)

24 Temmuz 2015 Cuma

Rusya’nın para birimi “rublenin” değer yitirmesi, Türkiye’ye bu ülkeden turist gelişini önemli ölçüde olumsuz etkiledi.
“Türkiye Otelciler Birliği (TÜROFED)bu yıl Rusya turist sayısında yüzde 25-30 oranında azalma beklendiğini açıkladı. 2.5 milyon Rus turistin gelmeyişi turizm işyerlerinde 2 milyar dolar kayba yol açacak. Yansımaları ile tüm ekonomide 4.5 milyar dolarlık kayıptan söz ediliyor.
Bu açıklamayı “Rus Tur Operatörler Birliği (ATOR)” de doğruladı, yüzde 30’luk küçülme beklendiğini duyurdu. Rusya’nın başı çektiği “Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)bağlantılı Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna da bu kayıplar içinde…
Bu ülkelerden turist taşıyacak yolcu uçaklarına 6 bin dolar yakıt desteği verilmesi öngörüldü. 400 binin üzerinde Rus turisti getiren acentelere 2 yıl ödemesiz 100 milyon dolar kredi açılacak. Krediden 4 büyük acente yararlanacak.
Bu durum yalnız Antalya - Muğla turizmini değil, İstanbul - Laleli esnafını da düşündürüyor.  

Turizme sıkılan kurşun!

Rusya’daki olumsuzluk Türkiye’den kaynaklanmıyordu. Ancak “Türkiye’nin izlediği dış siyasa” turizmi çok kötü etkiliyor!
Örneğin genel sayıya bakıldığında Türkiye’ye gelen İsrailli turist oranı yüzde 1 kadar, ancak ödeme güçleri yüksek. 2009’da İsrailli turist sayısı 332 bin ile 5 yılın doruğundaydı. Mavi Marmara olayının yaşandığı 2010’da 110 bine geriledi, 2011’de 79 bine düştü.
Geçen yıl İsrail’in Gazze harekâtından sonra Sultan’ın İsrail’i suçlayan demeçleri ile Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarında sıkça gösteriler yaşandı. İsrail Hükümeti 
“Güvenliğiniz açısından Türkiye’ye gitmeyiniz!” açıklaması yaptı.
Oysa Mavi Marmara’dan iki yıl sonra İsrailli turist gelişinde artışlar başlamıştı. Ama şimdi iptaller gündemde!

***

3 yıl önce yitirdiğimiz Japon Prensi Tomohito Mikasa, Türk bayraklı gömleği ile dolaştığı Türkiye’de turizm elçimiz gibiydi. Yılda 2 kez Kaman- Kalehöyük’e zengin turistleri getirerek Japon arkeolojik kazılarına maddi kaynak sağlardı. Bu girişimleri Japon basınına yansıdıkça Türkiye’ye gelen Japon turistlerde artış olurdu.
Ancak IŞİD, Suriye’de 2 Japon gazeteciyi öldürünce Japonya, Türkiye’nin bir bölümünü 
“tehlikeli bölge” listesine aldı. Japonlar, en çok Kapadokya’ya geliyorlardı. 2012’de 203 bin Japon turisti gelirken, 2014’te 170 bine geriledi. Yılın ilk 3 ayında yalnız 28 bin Japon Türkiye’yi ziyaret etti. Japonların Kapadokya’da artık görülmeleri olanaksız gibi…

***

Son yıllarda en hızlı artışı Çinli turistler göstermişlerdi. Örneğin 2013’e kıyasla 2014’te yüzde 43 artışla 200 bin Çinli turist gelmişti. Birkaç yıl içinde bu sayının 1 milyona çıkacağı öngörülüyordu. Çinliler Kapadokya ve Pamukkale’yi seçiyorlardı. THY’nin Çin seferlerinde yer bulma sorunu yaşanıyordu.
Çin’den kaçıp Tayland’a sığınan, ancak Çin’e geri verilen 100 Uygur Türkü’nün öldürüldüğü yolundaki asılsız haber ortalığı karıştırdı. İstanbul’daki Tayland Fahri Konsolosluğu basıldı. Çekik gözlerinden dolayı Çinli sanılan Güney Koreli turistlere ve Çin lokantalarına saldırıldı. Tayland Başbakanı 
Prayuth Çanoça “Diplomatlarının güvenliği sağlanamazsa büyükelçiliğin kapatılacağını” söyledi.
Ünlü 130 kişilik Çin Flarmoni Orkestrası’nın İstanbul’da 16 Ağustos konseri iptal edildi! Dünya basını, bu haber gibi, Çinli sanatçı 
Çu Hongfei’nin bu hafta İstanbul’da açılacak “Şişko Kadınlar” sergisinin sıkı polis güvenliği altında gezileceğini bildiriyor.
Sultan hazretleri salı günü Çin’e gidecek! Bakalım neler yumurtlayacak? İzlenen dış siyasa ile ayağımıza kurşun değil, turizmimize kurşun sıkıyoruz!  

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları