Selçuk Erez

Bahar mı geliyor?

10 Mart 2016 Perşembe

Arap Baharı, 2010’da bin Tunuslunun, 2011’de iki bin Mısırlının aniden akıllarına esip “İngiltere’de ve Fransa’da hoş bir demokrasi var; biz de isteriz!” diye sokaklara dökülmesiyle başlamadı. Sattığı sebzelere polis tarafından el konulan Tunuslu gencin kendini yakması bardağı taşıran damlaydı ama işsizlik ve yoksulluk almış yürümüş olmasaydı bu ayaklanmalar gerçekleşmez, sokak sebzecisinin eylemi, yerel gazetelerde sıradan bir olgu olarak anılır, kısa sürede unutulurdu.
Arap Baharı, ekonomi çöktüğü için gerçekleşti!
Bu ayaklanmalardan bir yıl önce, 2009 yılında Hindistan, son 83 yıl boyunca görülmüş en kurak yazını geçirmişti. 2009-2010 yılları Çin’in tahıl yetiştiren kuzey illerinde son 60 yılın en susuz, yağmursuz geçen yaz ayları oldu, tarımsal üretim azaldı.
Bu gelişmeler, dünyada gıda fiyatlarını arttırmış, Arap yarımadasının birçok yerinde süregelen fakirliği, açlığı pekiştirmiş, dayanılmaz kılmıştı.
Ekonomik sıkıntının iktidarları nasıl törpüleyeceğinin bizdeki örneklerini anımsamakta yarar vardır: 2001-2002 yılları arasındaki finansal ve ekonomik kriz, hükümetin tüm ortaklarını saf dışı bırakmış, AKP’yi iktidara getirmişti.
AKP de iktidarı boyunca en az oyu, 2009 yerel seçimlerinde aldı: Büyümenin dibe vurduğu, -15 küçüldüğümüz, işsizlik oranının yüzde 15 olduğu o yıl AKP yüzde 38.4’te kalmıştı.
Arabistan’da baharlar açmaya başlarken iktidarlarda değme diktatörlerin bulunduğunu da anımsamak gerekir: Tunus’ta Zine el Abidin 23 yıldır, Mısır’da Hüsnü Mübarek 30 yıldır hüküm sürmekteydiler.
Ekonomi, insanları besleyemeyince diktatörler, halkın yaygınlaşan tepkilerini bastıramadılar: Tunuslu, Suudi Arabistan’a kaçtı; Mübarek, kafesler içinde yargılandı, ağır cezalara çarptırıldı.
Bizde acaba böyle şeyler olur mu?
Ekonomiye bakmalı: Bakanlar ekonomimizin çok iyi gittiğini söylüyorlar. Önceki Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi, “Türkiye’ye bir şey olmaz... Kimse korkmasın!” demişti. Uçaklarını düşürünce Ruslar ekonomimizi baltalar diye korkmuştuk. Yeni Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş da Rusya’daki kayıplarımızın telafi edileceğinin müjdesini verdi geçenlerde...
Orman-Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Giresun’da “Cumhurbaşkanımız, dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan bize büyük bir hedef gösterdi. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, yani 2023’te ‘Türkiye’yi dünyadaki en büyük on ekonomisi’ arasına taşıyacağız” dedi. Kendi ifadesiyle söylüyorum “Hedef 2023; Türkiye hazır, Giresun hazır mı?” Oradakiler bir ağızdan yanıtladılar: “Hazıııır!”
Bu kadar sağlam kaynaklardan gelen bunca güvenceye ve ekonomimizin çok iç açıcı bir durumda olduğuna bakarsak bizde asla böyle şeyler olmaz, bize bahar falan gelmez!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları