Selçuk Erez

Hangi fiili durum değişti?

20 Ağustos 2015 Perşembe

İster kabul et ister etme, Türkiye halkının birçok niteliği değişmiştir: Asıl değişen fiili durum budur!
Bu fiili durumu, yasanın birine iki satır ekleterek ya da eskiden olduğu gibi Meclis’ten geçireceğin torbalardan birine katarak yok edemezsin.
Bu konuda spekülasyon yapan şunu bilsin ki fiili durumu değişmiş olan kuşaklar, atamayla gelmediler, yüzlerce yıldır süren sosyal değişimlerin etkisiyle yoğruldular ve geliştiler.
Dramların en büyüğü senin bunu kavrayamamandır, Gezi’ye rağmen anlayamamandır!
Bu ülkenin halkı eskiden olduğu gibi “Biz ne bilek beyim, büyükler bilir!” ya da “Bizim öyle işlere aklımız ermez; sen git onu ağama sor!” demiyor, devlet işleri konusunda hemen hepsinin bir fikri var, düşüncesi var.
Gezi’de bu halkın, özellikle doksanlardan sonra doğmuşların, analarından, babalarından görmedikleri baskıyı, başkasından geldiğinde nasıl tepki göstereceklerini görmedin mi? Bunlara öyle tepeden inme emirlerle, en önemlisi, demokratik birikimleriyle, akıllarıyla çelişen işleri kabul ettiremeyeceğini anlamadın mı? Üzerlerine TOMA yollansa da, zehirli gazlar, sular sıksalar da ardında hangi çapanoğlunun yattığını anladıkları konularda boyun eğmeyeceklerini hâlâ mı bilmiyorsun?
Bu halkın, seçimlerde yurt çapında hiçbir ülkede görülmemiş bir şekilde örgütlendiğini, oyların eskiden olduğu gibi çalınmasını önlediğini ve oyunu akıllıca yönlendirerek diktayı nasıl tökezlettiğini görmedin mi?
Bu halk, bu fiili duruma bir günde varmadı: Onlar ve ataları, Pir Sultan Abdal’ı, “Ferman padişahın, dağlar bizimdir” diyen Dadaloğlu’nu dinleyerek yetiştiler; Cumhuriyetin ilanını her yıl coşkuyla kutlayarak, her yıl Atatürk’ü, arkadaşlarını saygı ile anarak bugünlere geldiler. İsmail Hakkı Tonguç’u, Nâzım Hikmet’i, Muhsin Ertuğrul’u görmüşlerden dinlediler, Sivas ve Maraş katliamlarını, 77 1 Mayısı’nda Taksim’i, Madımak’ı, Suruç’u izlediler; bu katliamlar gibi darbelere gerekçeler oluşturmak için işlenen Abdi İpekçi, Sevinç  Özgüner, Uğur Mumcu ve daha nice cinayette gözyaşı dökerek bilendiler.
Bütün bu olayları doğru okuyarak geldiler bu günlere.
Bu fiili durumu, hâlâ tepeden inmecilikle, insanları birbirine düşürerek, kardeşi kardeşe vurdurarak yok edeceğini mi sanıyorsun?
Bu kıvama gelmiş olan bir halkın artık eskisi gibi güdülemeyeceğini anlayamaman, hesabı verilemeyecek dramlara yol açar ama bunlar da uzun sürmez.
Türkiye’de asıl değişmiş olan, yönetimin şekillenmesi, ayak uydurulması gereken gerçek fiili durum, işte bundan ibarettir!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları