Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ozanlar Arasında
Bunca yıldır, en sevdiğim şeylerden biri, ozan arkadaşlarımın arasında geçirdiğim zamanlardır.
\nBelki şiir sanatını, insanoğlunun en incelmiş düşünce biçimi saymamızdan şiir üzerine konuşmak, yalnızca bir meslek uğraşısı ötesine geçip, daha insanlaştığımız, dünyayı daha iyi anladığımız anlara dönüşür.
\nŞiir üstüne düşünmek, yalnızca sözcüklerle uğraşmak ya da bir yapı kurma çabası değildir; yeryüzündeki bütün canlıları, doğayı ve evreni anlamaya çalışmaktır.
\nGeçmiş kuşaklar bizlerden daha talihliydi; daha gerçek, daha yalansız bir dünyada yaşadılar. Bu yüzden olsa gerek, geçmiş yılların ozanları, şiir çevreleri üzerine yazılmış anı kitaplarının azlığına hep üzülmüşümdür ama var olanların bıraktıkları tatlar da bulunmaz değerdedir.
\n***
\nKimi zaman ozanların başına en olmadık işler gelir: Son aylarda bir ozan arkadaşımız, çok seyredilen bir televizyon dizisinde rol aldığı için bir anda milyonların tanıdığı bir kimliğe bürünüverdi. Yeni şiir kitabının çıkışı da aynı günlere rastlayınca bir garip karşıtlık oluştu. Ozanımız hemen bütün televizyon kanallarına çağrılıp söyleşiler yapıldı.
\nOzan kişilik dizi filmdeki kahramandan çok farklıydı: Militan bir sol dünya görüşünün temsilcisiydi. Şiirleri de elbet bu dünya görüşünün yansımalarıydı.
\nSonucu bilmiyorum. Onu ekranlardan tanıyan milyonların ne kadarı şiir kitabını alıp okumuştur ama ticari kitle kültürüyle soylu sanat arasındaki esaslı çelişkinin bir simgesi oluverdi bu arkadaşımız.
\n\nöğrenmiştik gelincikten şerbet ile vahşet
\nve hayatta kalmanın kan, kösnü, aşk dolu
\nolduğunu: buymuş hayatta kalmanın yolu
\n(...)
\nölü şairler geçmişti uzun ırmaklardan
\nseyrelen sesleriyle hepsi bizden zerreler
\nve biz ufka kesilmiş arkadaşlıktık.
\n(Orhan Alkaya)
\n***
\nOzanların hayatları ilginç yaşam deneyleriyle de doludur. Bir ozanımız yıllardır her şeyden elini eteğini çekmiş, uzak bir köyde, tek başına, başyapıtı olacak bir antikçağ destanı üzerinde çalışıyor. Daha da birkaç yıl sürecek bir çalışma. Yayımlandığında kim, nasıl değer biçeçek, o da bir başka sorun.
\nŞiir denli geniş dünyası olan bir yaratı alanının algılanması, anlaşılması, bir o kadar da geniş düşünce dünyalı insanların varlığına bağlı değil mi?
\nBizim şiir geleneğimiz lirik şiir ağırlıklıdır. Epik anlatıya nedense çok yakınlık duymamıştır ozanlarımız. Nâzım Hikmet, Dağlarca, Melih Cevdet Anday bu türdeki yapıtlarıyla da ne büyük ozanlar olduklarını göstermişler, şiirimize bulunmaz zenginlikler katmışlardır.
\nArkadaşımızın yazmakta olduğu destanı, bu görkemli yapıtlar arasında nasıl bir yer tutacak, hep birlikte göreceğiz.
\n***
\nŞiire yeni başlayan genç ozanların işi daha da zor. Bunca popüler yayın arasında zar zor yayımlanan şiir kitaplarıyla, satışları birkaç binle sınırlı edebiyat dergilerinin sayfalarından okurlara ulaşmanın, kendilerini tanıtabilmenin zorluğu ortada.
\nYine de çok sayıda genç ozan bu tutkulu sevdanın peşinde. Şiir yazdıkça dünyayla hesaplaştıklarını biliyorlar elbette. Bu da tek başına bir mutluluk işte.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!