Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
ABD'nin AKP'ye Bakışı Nasıl Değişti?
\n\n\n
CHP bu yıl ikinci kez ABD’ye heyet gönderiyor. İlki seçimlerden önce mart ayında gerçekleşti. İkincisi ise bu pazartesi günü Washington’da başladı, cuma günü New York’ta sona erecek.
\nABD yönetiminin temsilcileri, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri, düşünce kuruluşları ve Musevi lobisi ile yaklaşık 40 görüşme yapılacak bu beş gün içerisinde.
\nGenel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu başkanlığındaki CHP heyetinde yer alan Umut Oran, mart ayındaki ziyarete de katılan bir isim. Üç aşağı beş yukarı mart ayında gittikleri yerlere gidiyorlar. İki Washington seyahati arasındaki dokuz aylık süre içinde Amerikan başkentinde Türkiye ve bölgeye bakışta ne tür bir değişim olduğuna ilişkin dikkat çekici gözlemler aktardı dünkü görüşmemizde:
\n“Mart ayında geldiğimizde şikâyet dinliyorduk AKP hükümetiyle ilgili. Özellikle de İran ve İsrail konularında izlediği politikalar yüzünden AKP’ye çok büyük tepki vardı burada. Şimdi o hava yerini, ‘yüzeysel’ de olsa pozitif bir AKP algısına bırakmış. Otoriter yönelişin farkındalar ama ön plana çıkarmıyorlar.”
\nFüze kalkanı değiştirdi
\nOran’ın Amerikalı yetkililerden edindiği izlenime göre bu radikal değişimde hükümetin iki temel dış politika kararı etkili olmuş:
\n1. İran’ı takip edecek radarın Malatya’ya kurulması için ABD ile ikili anlaşma imzalanması.
\n2. Suriye ile ilişkilerin kesilerek ABD’nin de beklentisi doğrultusunda “Esad gitsin” politikasının benimsenmesi.
\nABD’de asıl gündemin 2012 başkanlık seçimleri olduğunu ve Türkiye’nin kararlarının ABD iç politikasına etkisi olduğunu belirten Oran, “AKP’nin İran ve Suriye politikalarında kısa süre içinde yaşanan bu değişim, Washington’da Başkan Obama’nın artı hanesine yazılmış durumda” sözleriyle ABD yönetiminin AKP’ye sempatisinin gerçek nedenine ışık tutuyor.
\nMusevi lobisi de memnun
\nAKP’nin bu kararları ABD’deki sürpriz bir grubu da yakından etkilemiş: Musevi lobisini.
\nMusevi lobisi ile yapılan görüşmeye ilişkin heyetin izlenimlerini Oran, “Geçen sefer AKP’ye gösterilen tepki bu sefer yok. Sanıldığı gibi Türk-İsrail ilişkilerini değil, Suriye’ye ne olacağını konuştuk” şeklinde aktardı.
\nTürk-İsrail ilişkilerindeki krizin Washington’a yansımasına ilişkin tespiti de çarpıcı:
\n“Bu mesele dondurulmuş gözüküyor. Başbakan Erdoğan’ın füze kalkanına ‘evet’ demesi, Amerikalılar açısından İsrail konusundaki söylemini nötralize etmiş gözüküyor.”
\nCHP heyetinin neredeyse her görüşmede altını çizdiği mesajlar ise şunlar olmuş:
\n• PKK ile mücadelemizde daha fazla somut adım istiyoruz. Vereceğiniz samimi destek Türk halkının Amerika’ya bakışını değiştirebilir.
\n• Esad’ın otoriter yönetimine CHP de karşı. Suriye’de demokratik yönetim olmasını biz de arzu ederiz. Ama bunun yöntemi iç işlerine karışarak olmaz. Diyalog kapısı kapatılmamalı, BM gibi uluslararası kuruluşların yol gösterici olması gerekir.
\n• Ortadoğu’da radikal İslama kayışı laiklik önleyebilir.
\nABD başkentinde CHP heyetine verilen mesajları, AKP’nin dış politikasında yaşanan dönüşümü ve bunun Türk-Amerikan ilişkilerine ve dünyadaki AKP algısına etkisini anlamak için yakından takip etmekte yarar var.
\n\n\nBAYKAL’IN İZMİR MESAJLARI
\n\n\nEski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hafta sonu dikkat çekici bir İzmir ziyareti gerçekleştirdi. Yakın çevresinin “partiyi toparlama ve bütünlüğü pekiştirme ziyareti” olarak adlandırdığı iki günlük gezinin tamamını şeffaf ve basın önünde gerçekleştiren Baykal, partililere üç önemli mesaj vermiş:
\n1. CHP’de her şeyden önce birlik ve bütünlük gelir. Partililerin birbiriyle uğraşmaması gerekir.
\n2. Partinin rotasıyla oynanmaması gerekir.
\n3. CHP’nin başarılı olması arzum doğrultusunda hiçbir kişisel beklentim olmaksızın her katkıyı vermeye çalışıyorum ve çalışacağım.
\nBaykal’ın mesajlarında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile farklılık arz eden önemli bir nüans da dikkatlerden kaçmamış. Bir süredir eleştirilerini HSYK üyeleri ve yargı mensuplarına çeviren Kılıçdaroğlu’nun aksine Baykal, İzmir’de “Bizim muhatabımız hâkim ve savcı olamaz. Muhatabımız bu bağımlı yargının sorumlusu iktidardır, Başbakan’dır” mesajını birkaç kez tekrarlamış.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'