Elçi: Başbakan Dışlamasa Devrede Olurduk

19 Ağustos 2011 Cuma
\n\n\n

Tırmanan terör eylemlerine tepki olarak hükümet Kuzey Iraktaki PKK kamplarına hava operasyonları düzenledi. Kürt siyasetçileri bu durumu nasıl değerlendiriyor? Özeleştiri yapma ihtiyacı hissediyorlar mı?

\n

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku çatısı altında bağımsız milletvekili seçilen eski KADEK Genel Başkanı Şerafettin Elçi bu grubun önde gelen isimlerinden. Dünkü görüşmemizde, büyük bölümünü BDPlilerin oluşturduğu bağımsız milletvekillerinin seçimlerden bu yana takındığı tavra yönelik eleştirileri anımsattığımda özeleştiri yaparak, Biz milletvekilleri de daha bağımsız, özgür iradeyle hareket etmemiz lazım. Siyasetin dilini kullanarak sorunların yatışmasına katkı yapmamız lazım dedi.

\n

Benzer biçimde DTK tarafından tam da Silvan saldırısının yaşandığı gün yapılan demokratik özerklikilanını da Zamansız bir çıkıştı. Zamanlaması çok hatalıydıdiye yorumladı.

\n

Ama yaşananların asıl sorumlusunun Başbakan Tayyip Erdoğan olduğuna inanıyor. Seçimler öncesinde Diyarbakırdaki görüşmemizde Başbakanın aşırı milliyetçi söylemi seçim kazanma amaçlı ve seçimden sonra açılım politikasına geri dönecektirdiyordu. Dün ise Başbakan aynı öfke söylemini sürdürmekte ısrarlı. Bizimle diyalog kapılarını da kapatarak sert ve kışkırtıcı yolu seçiyordeme noktasındaydı.

\n

Kürt siyasetçilerinin seslerini yükseltmeyerek meydanı PKKye bıraktıkları şeklindeki düşüncemizeyse Bize düşen siyasete katkı yapmaktır. Seçimlerden sonra Başbakanla görüşmek ve siyaset yoluyla katkıda bulunmak istedik ama 12 Haziran seçimlerinin mağrurluğu ile hareket ederek bizi dışlayıcı ve itici davrandı. Bizleri devreden çıkarmamış olsaydı, biz bugün silahlı mücadele içinde olanlara dönüp konuşuyor olabilirdikkarşılığını veriyor.

\n

Bu tabloda polise, askere karşı art arda pusu kurarak can kayıplarına neden olan terör örgütünün hiç mi payı yok? Elçiye göre Mesele örgütün neyi isteyip istemediği değil, siyasetin sorunu çözmek isteyip istememesi. Siyaset yapmamıza imkân tanımalıydı. O zaman devreye girebilirdik. Şimdi dönüp örgüte söz söyleme imkânımız kalmıyor.

\n

Kitlesel eylem kaygısı

\n

Çatışmaların tırmanması ve verilen can kayıplarından üzüntü duyduğunu belirten Elçi, Bir an önce önleyici tedbir alınmazsa daha tatsız olaylar olabilir. Kitlesel hareketler gelebilir. Nereye varacağı hiç belli olmaz. Mısıra, Libyaya benzeyebilir. Büyük şehirlerde psikolojik ayrışma başlar, Türk-Kürt çatışmaları çıkabilir. Beraber yaşama şansı kalmaz. Bunların öngörülmesi gerekir. Eğer siyasetin önünü açmazsa tüm bunların sorumlusu Başbakan olursözleriyle olası kötü senaryolara dikkat çekiyor.

\n

Çatışma varken anayasa konuşulamaz

\n

Meclis Başkanı Cemil Çiçek önceki gün CHP ve MHP liderleriyle bir araya gelerek yeni anayasa için nabız yokladı. Çiçekin BDP ile de görüşme hazırlığı yaptığı ancak hem BDPliler milletvekili yemin etmediği hem de tırmanan terör eylemleri nedeniyle bundan vazgeçtiği bilgisine ulaştık. Çatışma ortamı, Meclis Başkanını da etkilemiş gözüküyor.

\n

Benzer bir yorumu Elçi de başka bir pencereden bakarak ortaya koyuyor:

\n

Çatışma ortamı sürecekse siyaset devre dışı demektir. Böyle olunca anayasanın neyini konuşacaksınız? Anayasa meselesi sakin ortamda, aceleye getirilmeden karşılıklı uzlaşmayla yapılabilir. Çatışma ortamında bu uzlaşma bulunamaz.

\n

Üzerimize düşeni \tyapmaya hazırız

\n

BDP ve bağımsız milletvekillerinin Meclise yönelik protestolarını da sordum. Elçi 1 Ekimde başlayacak yeni yasama yılında Mecliste olmak istediklerinin işaretlerini Van toplantısında verdiklerini belirterek Yeni anayasa çalışmasında yer almak isteğimizi söylemiştik. O zaman bu olaylar yoktu. Süreç tırmanırsa nasıl olur bilemiyorum. Ortalığın biraz yatışması lazımdedi.

\n

Tüm karamsarlığına rağmen henüz umudunu yitirmiş değil. Başbakanın sorunu demokratik ölçüler içinde çözme işaretleri vermesi ve Kürt siyasetçileri devreye sokması halinde üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını belirtiyor.

\n

***

\n

Elçinin tespit, ikaz ve özeleştirileri böyle.

\n

BDP ve bağımsız milletvekilleri, terör ve Kürt sorununun çözümü konusunda bu Mecliste önemli bir ağırlığa sahip olmalarına karşın, kamuoyunun kendilerinden beklediği inisiyatifi al(a)madılar. Bundan sonraki süreçte izleyecekleri politika, eleştirdikleri Başbakan kadar belirleyici olacak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları