Hisarcıklıoğlu: Kıbrıs’ta Oyunun Kuralı Değişecek

03 Haziran 2014 Salı

LEFKOŞA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, basın mensuplarının karşısına, “Bu tarihi bir an. Hayalimi gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum” sözleriyle çıktı.
Yer, Kıbrıs’ta 1974 Barış Harekâtı’ndan bu yana Türk ve Rum tarafını birbirinden ayıran Yeşil Hat üzerindeki Chateau Status Restoran.

Lefkoşa Ekonomik Forumu
Basının karşısına geçen 4 isim sırasıyla TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos. Türkiye ve Yunanistan ile adadaki iki tarafın ticaret odası başkanları, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı amacını da taşıyan Lefkoşa Ekonomi Forumu’nun ilk toplantısının ardından ortak bildiri için basının karşısındalar.

Rum ve Türk başkan birlikte açıkladı
Türk ve Rum taraflarının oda başkanları Toros ve Pilides 7 maddelik ortak bildiriyi birlikte açıkladı.

‘Bu kare için 6 yıl uğraştık’
Ardından söz alan Hisarcıklıoğlu şu açıklamayı yaptı:
“İlk defa iki Kıbrıs toplumundan, Yunanistan’dan ve Türkiye’den odalar Kıbrıs konusunda konuşmak için bir aradayız. Bu tarihi bir an. Aslında biz Annan Planı’ndan bu yana böyle bir buluşma yapmak istiyoruz. Hayalimi gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum. Altı yıldır bu fotoğraf için uğraşıyorduk. Muhataplarımız biraz ürkek de olsa ilk kez hükümetler dışında iş dünyası bir inisiyatif aldı.”

‘Oyunun kuralı değişecek’
“Umarız bu birliktelik iş dünyası arasında oyunun kurallarını değiştiren bir diyalog mekanizması olur. Bunun bir kez yapılan toplantı değil, bir diyalog sürecine dönmesi asıl hedefimiz. Bir iki yıla kalmaz, somut projelerle iki toplumun refahına katkı sağlayacak projeler üretilebilir.”

‘Dört proje gündemde’
Dün yapılan toplantıda forumun ikinci toplantısının 14 Eylül’de İstanbul’da yapılması planlandı. Hisarcıklıoğlu, masada görüşülen ortak projeleri şöyle sıraladı:
- İmtiyazlı ekonomik bölgeler kurulması...
- Ortak tahkim kurulu oluşturulması...
- Ortak girişimci kümesi...
- Öğrenci değişimi...
Projelerin zamanlaması konusunda acele etmeyeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu “Üzüm tane tane yenir. Yavaş yavaş gideceğiz” dedi.

Yunan başkan: Demokrasiye de yarar
Yunan Ticaret Odası Başkanı Michalos da konuşmasında, “Bu tarihi ana katıldığınız için teşekkür ederim” dedi. Michalos, odaların başlattıkları işbirliğinin adanın refah ve zenginliğini artırmanın yanı sıra demokratik ilkeler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hâkim olduğu genişlemiş Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin de yer alacağı coğrafyaya önemli yararlar sağlayacağına inandığını vurguladı.

Zirvenin mimarı Sak  
Buluşmanın altyapısını hazırlayan isim TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak. Kıbrıs Odalar Zirvesi’nin hazırlıklarının beş altı yıldır sürdüğünü belirterek, buluşmanın tüm tarafların yararına olacağının altını çizdi. Kıbrıs Rum kesiminin önemli bir ekonomik krizden geçtiğini anımsatan Sak şu bilgileri verdi: “
AB’nin 27 ülkesi içinde ekonomiden şikâyet edenlerin oranı yüzde 72. Bu oran Güney Kıbrıs’ta yüzde 98. AB içinde şikâyetlerin başında yüzde 51 ile işsizlik en temel sorun. Bu oran Güney Kıbrıs’ta yüzde 72. KKTC’de ise yüzde 44. Adanın kuzey tarafında da halkın yüzde 49.4’ü ‘eğer böyle kalırsa durum daha kötü olacak’ diye düşünüyor. Bizi harekete geçiren önemli veriler bunlar. Karşılıklı güvensizlik ortamı artık kalkmalı. Bu kara kutu dönemi sona ermeli.”
Zirvenin zamanlaması ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen hafta adaya yaptığı ziyaretin hemen arkasına denk geldi. Her ne kadar Prof. Sak, “Biden ziyaretinden önce karşılıklı davet mektupları iletilmiş ve toplantının zamanı belirlenmişti” dese de herkes toplantının arkasında güçlü bir desteğin olduğunun farkında. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları