Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İşçiler yandı, imzalar çıktı
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı Güvencesi yasa taslağının Bakanlar Kurulu’nda eksik olan imzalarının Esenyurt yangını sonrasında tamamlandığını ve en kısa sürede TBMM’ye sevk edileceğini açıkladı. Taslak 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işyerlerine iş sağlığı uzmanı bulundurma zorulunluluğu getirirken, 50’den az işçi çalıştıran işyerleri ise iş sağlığı güvenliği konusunda danışmanlık almak zorunda bırakılacak.
Esenyurt’ta 11 işçi hayatını kaybedene kadar, Bakanlar Kurulu üyelerinden dördünün taslağı imzalamadığı yönünde dün Cumhuriyet’te yayımlanan haber üzerine arayan Çelik şu açıklamaları yaptı:
İmzalar yeni tamamlandı: Aslında ben 2008’de ilk Çalışma Bakanlığım döneminde sunmuştum taslağı. Geçen yıl ekim ayında sosyal taraflarla uzlaşıp yeniden Başbakanlığa gönderdik. Bu yıl ocak ayında da Bakanlar Kurulu’na sunum yapıp imzaya açıldı. İmza süreci bu hafta tamamlandı. Bugün (dün) ya da en geç gelecek hafta başında Meclis’e gelecek.
Hızla geçmeli: Şu anda sendika Yasası’nı görüşüyoruz Meclis’teki komisyonlarda. İş Sağlığı Güvenliği tasarısını da hızla komisyonda görüşmesine başlayacağız. Çok hızla geçmesini istiyoruz.
Bakanların çekincesi vardı: Özellikle ekonomiden sorumlu arkadaşlar ile onların bürokratlarının çekinceleri vardı. Taslağın kamuya ve özel sektöre getireceği bir maliyet var. Maliye, Hazine daha farklı bakıyor tabii. Onu detaylı incelemek istediler ve onun üzerine süreç başladı. Bürokrasinin incelemesi de zaman aldı tabii.
Yasa olsa o kaza yaşanmazdı: Eğer yasa çıkmış ve yürürlükte olsa, o şirket bir iş sağlığı uzmanı bulundurmak ya da tutmak zorunda olacaktı. O uzman da bu işte müteselsil sorumlu olacağı için o çadırları mutlaka denetletmek zorunda olacaktı. Koşullar uygundur demeden adamlar çalışamayacaktı. Kayırma, torpil olamayacaktı. Ufacık önlem bile alınsa, kapı açık olsa, çadır naylon olmasa o kaza olmayacaktı.
28 bin işyeri uzman çalıştıracak: Taslak 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işyerlerine iş sağlığı uzmanı bulundurma zorunluluğu getiriyor. Bunların sayısı 28 bin civarında. Geriye kalan 1 milyon 400 bin işyerine de iş sağlığı güvenliği konusunda gerekli önlemleri alma yükümlülüğü getiriyor. Yani bir yerden danışacaklar, uzmanlık alacaklar. Bunlardan 1 ile 9 işçi arasında işçi çalıştıran işyerlerinin maliyetini devlet üstlenecek. Diğerlerinde ise işveren üstlenecek.
Aylık maliyet 100 lira: Bu maliyetler öyle büyütülecek rakamlar değil aslında. Aylık 100 -200 lira arasında bir maliyet çıkıyor işyerlerine. Aslında bunun için harcanacak maliyet, azalacak iş kazaları sayesinde kendini kısa sürede çıkarır. Bir kayıp olarak bakmak doğru değil.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası