İncirlik ve NATO eliyle Halep’in fethi

10 Ağustos 2015 Pazartesi

Türkiye’yi yöneten siyasal İslamcı heyetin “dış güçler”, “antiemperyalizm” palavraları buraya kadar... Parti kongrelerini “Davamız, davamız” nidasıyla müsamereye çevirenler şimdi Suriye’yi NATO şemsiyesi altında bombalatma hesabında. Bundan Suriye’nin kuzeyinde şeriat için savaşan “ideolojik kardeşleri” faydalanacak sanırlar.

***

Hesapları ABD/NATO eliyle Halep’in fethi... Şam’daki Emevi camiinde namaz kılamadılar, müsamerelerinde bu kez “Osmanlı yadigârı Halep’i aldık” diye inletecekler salonu. Şimdiden medyalarında “Halep 82. Vilayet” başlıkları atılması bundan. Bu uğurda paylarına düşeni kapma gayretiyle İncirlik son kartını oynadılar. NATO ve Körfez ülkelerine de “gelin” çağrısı eşliğinde, yabancı güçlerin memlekete konuşlanması için pazarlığı ABD ile yapıyorlar. Elbette ortada binbir soru işareti var.
1  Yazılı mutabakat henüz yokken malum şahıs “İncirlik’in kullanımının çerçevesi sınırlı olacak” buyurmuş. ABD’nin İncirlik heyecanı NATO’nun eski komutanı James Stavridis’in Foreign Policy’de yayımlanan “Her şey üs için” başlıklı makalesine yansımışken, kolay gelsin. Stavridis, bolca savaş jeti, İHA’lar, AWACS uçakları, NATO’nun mültecilere yardım için kampların güvenliğini ele alması, sınır güvenliğinin bir Amerikalı komutanın yöneteceği NATO komutasında sağlanması, yani bolca yabancı personel gerektiğini belirtmiş. 1 Mart tezkeresi koşullarına mı dönüyoruz? Peki Amerikalılar 35 uçak havalandırmakla mı yetinecekler? Milli ordumuz NATO’nun kara gücüne mi dönüştürülecek?
2 – Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyona katılım görüntüsü altında Suriye’de ve Irak’ta barbarlarla en etkili savaşı veren seküler Kürt güçlerini karambolde döverken ABD Başkanı Obama’dan “Kürtlere değil IŞİD’e odaklanın” mesajını da işitti. Dışişleri sözcüsü John Kirby, “Türkiye’deki hava üslerine erişimimiz (YPG’ye) desteğin daha zamanlı ve etkili olmasına imkân sağlayacak” deyince bozuldular. “Mutabakat tam öyle değil” türü “utangaç” yalanlamaya gittiler. Sonunda 1991’in Çekiç Gücü’nün iklimiyle kalakalırlarsa şaşmamalı.
3  İncirlik’i “sınırlandırırken” ABD’den Halep’i fethedecek “Ensar üş Şeriacılarına” destek umuyorlar. ABD “Yeni Suriye Gücü” diye sunup kişi başına 600 bin dolar harcayarak eğitip donattıklarının ilk günden Ensar üş Şeria’nın etkin gücü Nusra’ya esir düştüğünü görüyor. Amerikalı gazeteciler Twitter’dan NASA’nın namlı imdat çağrısı “Houston we have a problem” ile dalgalarını geçerken nereye kadar?
5  Yine İncirlik’in kullanımını “sınırlandırmak” için ortak koordinasyon merkezi kurulacak. Nihai onay Ankara’dan alınacak. Bu hantal mekanizma ile hava gücünün operasyonel etkinliği nasıl sağlanacak? Ve misal ABD Nusra’nın başını çektiği Ensar üş Şeria’yı vurmak istese Ankara ne yapacak?
6  Mutabakat 2 Ekim 2014 tezkeresine dayandırılıyor. Bir yıl süreli tezkerenin süresi dolmak üzereyken atanmış hükümet TBMM’de uzatılıp uzatılmayacağı meçhul tezkereye güvenip nasıl angajmana giriyor?

***

Suriye’de ABDRusyaİran ve Suudi Arabistan’ın hesapları etrafında bir geçiş süreci şekillendirilirken “emperyalist” bellediklerine komşu ülkeyi böldürenlerin, yarın kendilerini kimin, nasıl böldürdüğünü gördüğünde ne diyeceklerini biliyoruz: “Kandırıldık!”. ABD’nin artık Ortadoğu’da hiçbir ülkeyi işgaline gerek yok. Siyasal İslamcılar sayesinde lime lime ediliyor. O vakit “yaşasın antiemperyalist ümmetçiler”...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları