Aykut Küçükkaya

Bir siyasi liderin iç döküşünden, Sivas Kongresi’nin 100. yılına...

02 Eylül 2019 Pazartesi

Bu yıl ve önümüzdeki üç-dört yıl Türkiye’yi bağımsızlığa götüren tarihi adımların 100. yıllarına tanıklık ediyoruz, edeceğiz. 19 Mayıs’ta 100 sayfalık Cumhuriyet’le okurun karşısına çıkmıştık. Amasya Genelgesi’nin ve Erzurum Kongresi’nin 100. yılında özel sayfalar hazırladık. Büyük Taarruz’un 97. yılında okurlarımıza “Belge ve Anılarla 30 Ağustos Zaferi” kitapçığını armağan ettik.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 30 Ağustos’ta Atatürk’ün sözleri Nâzım’ın dizelerinde” başlığıyla gazetemizde yayımlanan edebiyat ağırlıklı özel yazısı büyük ilgi gördü. Bir siyasi liderin “içten” cümleleri okuru yakaladı, bu özel yazıyı “alkışlayan” edebiyat dünyası Kemal Kılıçdaroğlu’nun tezini tartıştı.
Neydi o tez? Kılıçdaroğlu’nun önemli incelemesinden bir bölümüyle anımsayalım:
“Bu yazı sadece ve sadece genel başkanlığını yaptığım Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucu Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Nâzım Hikmet arasındaki ilişkiye dair, haddini aşmamaya çalışan, son derece kişisel bir değerlendirmeyi, bu değerlendirmeye bağlı olarak da Nâzım Hikmet’in dizeleriyle ilgili mütevazı bir tezi içermektedir.
Atatürk’ün, ‘Mutlu, rahat ve hür yaşamak’ ve ‘Barışın tatlı güneşi’ ifadeleri, Nâzım’ın davetiyle birlikte düşünüldüğünde, ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeşçesine bu hasret bizim...’ dizelerinin öncüsü olamaz mı? Tekrara düşeyim, bence olur...
Uzatmadan...
Bu satırlar, Atatürk’ün konuşmalarının Nâzım Hikmet’in dizelerinde bulduğum karşılıklarına dair, kişisel bir iç döküştür. Bir siyasetçinin, ülkesinin ve partisinin kurucu lideri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ülkesinin mağdur edilmiş bir şairi arasında kurduğu samimi bir köprüdür.
CHP lideri “içten” bir yazıyla, “samimi” bir köprü kurdu. Siyaset dünyasına “edebiyat molası”yla şöyle bir nefes aldırdı!..

Ekrem İmamoğlu Sivas’ı yazdı...
CHP, Parti Meclisi’ni iki gün sonra 4 Eylül’de Sivas’ta topluyor. Cumhuriyet de özel sayfalarla Sivas Kongresi’nin 100. yılına hazırlanıyor. “Sivas Kongresi’nin Bilinmeyen Bir Yönü: Ali Galip Olayı”Alev Coşkun’un kaleminden okuyacaksınız. Işık Kansu okurlarımız için Sivas Kongresi’nin tarihi belgelerini derledi. Tarihçi Osman Selim Kocahanoğlu’nun yazısı da özel saylarımızda yer alacak...
Sivas Kongresi’nin 100. yılına yönelik özel sayfalarımızın sürprizi ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kaleminden okuyacağınız yazı olacak. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı sırasında Atatürk’ün Sivas’taki 108 gününü “Sivas- Milli Mücadele’nin 108 Günü” adı altında bir kitapta toplatan Ekrem İmamoğlu’nun yazısını ilgiyle okuyacaksınız. Okurlarımızla yazıdan küçük bir alıntıyı burada paylaşmak istiyorum:
“Asla kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü Türkiyemiz, 4 Eylül 1919 günü, kimsenin yıkamayacağı çok sağlam temel ilkeler üzerine inşa edilmiştir.”
İşte o gün, 100 yıl önce Sivas Kongresi’nin hemen ardından Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstanbul’a çekilen telgrafta, “Kuvayı Milliye, ulusun kesin istencini gösterme gücünü kazanmıştır” yazıyordu. Bağımsızlık yolunda atılan en büyük adımlardan Sivas Kongresi’nin 100. yılında o “istenç”, bağımsızlık ruhu yıkılmaz bir dirençle ayakta!..

Büyük ödülle gururlandık
Avrupa Birliği (AB) desteğiyle, Balkan Araştırmacı Gazeteciler Ağı (BIRN) ile Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği ve Batı Balkanlar ile Türkiye’de nitelikli araştırmacı gazeteciliği desteklemeyi amaçlayan “AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri” geçen hafta açıklandı. Gazetemiz çevre ve kent muhabiri Hazal Ocak, İstanbul’da boyutu 240 milyar lirayı bulan rant oyunlarını ortaya koyduğu “Emsalsiz İhanet” başlıklı haber dizisiyle birincilik ödülünü kazandı. Ocak, ödülünü AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in elinden aldı. Bizleri gururlandıran muhabirimizi kutluyor, daha nice ödüllük manşetlere imza atacağına inanıyorum...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları