Aykut Küçükkaya

Direnen işçiler ANLATIYOR

24 Aralık 2018 Pazartesi

Bugün Cumhuriyet’in manşetinde “direnen işçilerin” mücadelesi var. Yazarımız Ataol Behramoğlu, muhabirimiz Hilal Köse ve foto muhabirimiz Vedat Arık, aralık ayı başından bu yana yazı dizisi için kolları sıvadı. Gebze’den başlayıp İzmir’de sona eren bir rotayı takip eden ekibimiz, direnen işçilerin çadırlarına konuk oldu.
Cumhuriyet ekibi işçilerle derme çatma çadırlarında, konteynırlarında, kimi zaman kar altında buluştu. Bazen işçilerin demlediği çay, bazen de Ataol Behramoğlu’nun okuduğu şiirler herkese soğuğu unutturdu. Soğuk hava iliklere kadar işlese de güç koşullardaki emekçilerin onurlu direnişi hepimizin içini ısıttı. Ve ortaya 5 günlük bir yazı dizisi çıktı...
Masamda, önümde Ataol Behramoğlu’nun izlenimleri, Hilal Köse’nin röportajları ve Vedat Arık’ın fotoğrafları duruyor. Ataol Behramoğlu’nun insanı yüreğinden vuran yazıları bir anda beni 28 yıl önceki Büyük Madenci Yürüyüşü’ne götürüyor. Cumhuriyet’in simge isimleri İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Ali Sirmen, Şükran Soner ve Işık Kansu’nun maden işçileriyle birlikte kol kola yürüyüşü dün gibi aklımda...
Bugün aylardır direnen Flormar işçilerinin “bitmeyen kavga”sını okuyacaksınız. Çağdaş köle olmaya direnen kadınların anlattıklarını okurken gerçeklerle yüzleşeceksiniz... Emekten yana tavizsiz duruşuyla işçinin yanında yer alan Cumhuriyet, beş gün boyunca Gebze’de, Bursa’da, Eskişehir’de, İzmir’de ve İstanbul’da direnen işçilerin sesi olacak. Onların çığlığını sayfalarına yansıtacak. Peki.. babalar, analar eylemde. Onlar niçin direniyorlar? Çadırın önündeki pankart her şeyi özetliyor:
“Çocuklar iyi yaşasın diye!..”

SİYASET ISINIYOR
Türkiye artık yerel seçimlerin havasına giriyor. CHP geçen hafta İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Adana’da Zeydan Karalar ve Antalya’da Muhittin Böcek’te karar kıldığını açıkladı. Ekrem İmamoğlu adaylığının açıklanmasının ardından İstanbul’daki çalışmalarına, gece yarısı muhabirimiz Hazal Ocak’a yaptığı “İstanbul’da yaşayanlar beni çok sevecek” mesajıyla başladı. Ankara’dan Emine Kaplan imzasıyla yayımlanan “Yavaş’tan panik” manşeti ise AKP’de rahatsızlık yarattı. Haberimizde, görevden alınan Melih Gökçek’in, Yavaş isminin ortaya çıkmasının ardından AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mehmet Özhaseki’ye destek tweet’lerini sildiğini yazmıştık. Cumhuriyet’in haberinden duyduğu rahatsızlığı gizlemeyen Özhaseki’nin, “Sayın Melih Gökçek’le 25 yıla dayanan bir arkadaşlığımız var. Onu konuşmadık. İlk görüşmemizde konuşacağız” yanıtı dikkat çekiciydi.

Trump’ın çıkışı
Geçen haftaya damga vuran olay ise ABD Başkanı Trump’ın “Suriye’den çekiliyoruz” kararıydı. Bu karar sonrası Erdoğan, “Fırat’ın doğusuna planlanan harekâtı bir süre bekleteceklerini” açıkladı. Cumhuriyet haberleriyle, yazarlarının yorumlarıyla dünyanın tartıştığı bu konuyu tüm yönleriyle kamuoyuna duyurdu. Ortaya çıkan yeni durum, Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesinde -buna IŞİD’in de dahil olacağı ifade ediliyor- kapsamlı bir güvenlik konseptini beraberinde getirecek. Trump’ın kararının ardından bölgede ülkelerin oynayacağı “diplomasi satrancını” sayfalarımıza yansıtacağız.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları