Cüneyt Arcayürek

Marifetleri Rakam Oldu Açıklandı

06 Kasım 2014 Perşembe

Bir tarihte Bükreş’e gittik.
Kentin bütün bulvarlarının sonuçta toplandıkları meydanın tam karşısında bizimkinin inşa ettirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayının bir benzeri binanın inşaatı hâlâ sürüyordu.
Romanya diktatörü Çavuşesku’nun ülkenin petrol gelirini bu binaya yatırarak ülkeyi ve insanları fakirleştirdiği ve sonradan öğrendiğimize göre diktatörün bütün bakanlıkları, devlet bürokrasisini bu binada toplamayı hayal ettiği görkemli bir saray.
Sonra ne mi oldu?
Halk nihayet Çavuşesku’yu ve eşini derdest edip birkaç günlüğüne bir yere tıktı ve sonra idam etti.
Binanın yapımı ağır aksak yürüdü ve yıllar sonra tamamlandı.

***

Kendilerini kurtarıcı görenler, halkın sırtına basa basa göstermelik hizmetlerinin ödülü olarak böyle görkemli saraylar yaptırmayı, kimileri de içinde oturmayı bir hak biliyor ama..
...toplum şu veya bu yoldan diktatörlerin ve öyle olmaya özenenlerin saltanatına şu veya bu şekilde son veriyor.

***

Geçen yüzyılda halkın büyük çoğunluğu ile tek başına iktidara gelen rahmetli TÖ’nün başına gelenler, ben neymişim yahu, ne oldum delilerine de halkın demokratik düzen içinde gerekli dersi verdiğine bir örnek.
Tonton başbakanı pekâlâ halk seviyordu. Yüzde 40’lara yakın oy alarak tek başına iktidar olan TÖ’nün oyları birkaç yıl içinde öyle bir düşüş gösterdi ki hasretle, özlemle çıktığı Çankaya’da oturamaz oldu.
Nedendi bu yüksekten birden iniş?..
Rüşvet, yolsuzluk söylentileri güncel habere dönüşüp toplumda tepki uyandıran bu haberlere eşinin papatyalarıyla Lale Devri yaşamıyla ilgili söylentileri eklenince ….düşüş öyle başladı ki Tonton Çankaya’da oturamaz hale geldi. İstifa edip bir parti kurarak toplumdaki eski yerini almayı hesaplamaya başladı.

***

Diyeceksiniz ki bu örneklerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgisi ne?..
RTE, 12 yıllık Başbakanlık’taki hizmetlerine karşılık Cumhurbaşbakanlığı’na koştu ve orada yeni Türkiye’yi inşa ediyorum ayağına yatıp inşa ettirdiği proje bedeli 1 milyar 370 milyon olan ve bugüne dek harcananlara ek olarak önümüzdeki yıl 300 milyon lira daha harcanacak Ak Saray diyemediği Cumhurbaşkanlığı Saray’ına yerleşti.
Sakın şaşırmayın: Bu milyonları eski paraya vuracak olursanız katrilyonlar çıkacak karşınıza.

***

Atalardan kalan bir söz vardır. Edindikleri ile yetinmeyenlere gözü doymuyor derler.
RTE’nin de bu fakir milletin sırtından aldığı son uçağın maliyeti bile 410 milyon TL.
Emrindeki 5 uçak, 3 helikopter cabası. 10 zırhlı Mercedesi var. Saray bin odalı. Ne İngiltere kraliçesi, ne Putin’in konutu, ne Elize Sarayı bu kadar geniş araziye sahip. Sarayın bahçesine tanesi 3 bin Avro olduğu söylenen ağaçlar ithal edilmiş.
Heyhat! Her konuda bilgiç mi bilgiçtir ya; sarayın inşası sırasında ve sonra her ayrıntı ile bizzat uğraşmış. Hatta alınan mobilyaları beğenmemiş, yenileri sipariş verilmiş!

***

Yalan, iftira demesi olanaksız. Zira şu güne kadar sarayın ve uçağın toplam maliyetinin 1.8 milyar TL olduğunu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı.
Fakir fukaranın iktidarıyız diye yıllardır halkı uyuttu. 12 yıllık başbakanlığının ödülü, halka katrilyonlara mal oldu bu depdebeli yaşam.
Bugüne dek bu rakamlar açıklanmıyor, öğrenen olsa bile medyada, RTE korkusu ile yazamıyordu.
Ulusların başına ne geldiyse görmemiş iktidar sahiplerinden geldi.
Gençliğinde yarım pabuç futbolda ün kazanarak para sahibi olmayı tasarlayan, simit satan bir insanı halk yıllarca oylarıyla desteklerse, görmemişlik sonuçta işte böyle patlak verir.

***

Şimdi oturmuş TV’ye, meydanlara çıkıp rakamların hangi gerekçeyle sarf edildiğini savunmayı, yine halkı nasıl uyutacağını düşünüyor olmalı.
Sarayın, uçakların ve katrilyonlara ulaşan rakamların yeni ve büyük Türkiye’ye layık ve gerekli olduğunu...
...oy ve iktidar şımarığı alnındaki ar damarı çatlayınca öyle savunur ki... şaşırır, yuh bile diyemez...
...vah benim biçare ülkem diye diye olduğunuz yerde donakalırsınız!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları