Büyük lokma büyük söz (1)

15 Mart 2017 Çarşamba

“Büyük lokma ye büyük söz söyleme” dilimize yerleşmiş anlamlı bir özdeyiş. Türk Dil Kurumu bu özdeyişi şöyle açıklıyor: Başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin sözler söyleme!
Konu, anlaşılacağı gibi Hollanda ile yaşanan güncel kriz.
Önce bir saptama yapalım: Düne kadar demokratik, özgürlükçü, uygar bir ülke olarak bellediğimiz Hollanda’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya’ya ve Türkiye Cumhuriyeti Den Haag Başkonsolosu’na karşı uyguladığı baskı ve yasaklamaların bağışlanacak, mazur görülecek bir yanı yoktur.
Bilindiği gibi Hollanda, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçuş iznini iptal etti. Bu olabilir çünkü uluslararası hukuka göre egemen bir devlet bir neden göstermeksizin (hangi konumda olursa olsun) bir yabancının ülkesine girişini engelleyebilir. Bu somut durumda Hollanda bir neden göstermiş, bu uygulamanın nedenini Sayın Çavuşoğlu’nun siyasi bir amaçla ülkesindeki Türk vatandaşlarıyla buluşması olarak açıklamıştır. Bu davranışın da hukuki bir dayanağı vardır.

***

Sayın Çavuşoğlu, Hollanda’ya gitmemiş fakat Sayın Kaya, “korsan” bir girişimle Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’daki Başkonsolosluğumuzun 30 metre kadar yakınına ulaşmış, burada güvenlik güçleri tarafından durdurulmuştur. Bu noktada iki ülke arasındaki kriz patlak vermiştir.
Olaylar çirkin ve kabul edilemezdir. Güvenlik güçleri, Bakan Kaya’nın uluslararası hukuka göre “Türk toprağı” sayılan Başkonsolosluğa girmesini, aynı zamanda da Başkonsolos’un bakanın yanına gitmesini engellemiş, Bakan Kaya saatlerce bir araba içinde bekletilmiş, sonunda karayolundan Almanya’ya götürülerek sınır dışı edilmiştir.
Başkonsolosluk çevresinde toplanan Türkiye ve Hollanda/Türkiye uyruklu yurttaşlarımıza güvenlik güçleri tarafından coplarla, köpeklerle, atlı polislerle saldırılmıştır.
Türkiye’nin Hollanda güvenlik güçleri tarafından uygulanan bu şiddete tepki göstermesi doğrudur.

***

Ne var ki bu tepkilerin dozu kaçırılmış, Hollanda Nazilikle suçlanmıştır. Oysa Hollanda, Nazi Almanya’sı tarafından en ağır zulme uğrayan ülkelerden biridir. Annelise ‘Anne’ Marie Frank’ın “Hatıra Defteri” bu zulme ilişkin tarihe düşülmüş çok anlamlı bir nottur. Hollanda’nın bu krizin başlamasındaki rolü bu suçlama nedeniyledir. Hitler’in Almanya’sında Yahudilere karşı soykırım uygulanmış, altı milyon Avrupalı Yahudi bu soykırımda yaşamını yitirmiştir. Almanya’daki Nazi rejiminin başlattığı II. Dünya Savaşı elli milyon insanın canına mal olmuştur.
Bir ülkeyi Nazilikle suçlamak o ülke için hakaretlerin en büyüğüdür. 
Bu noktada Türkiye ölçüyü kaçırmış, neredeyse tüm Avrupa ülkelerini karşısına almıştır. 
(Devamı cumaya)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları