Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bodrum’a yıldız yağmuru

17 Ağustos 2016 Çarşamba

12. Uluslararası D- Marin Klasik Müzik Festivali 20-27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak

Bodrum Turgutreis Marinası’ndaki yaz ortası festivali ilk fikriyle bile herkesi çok keyiflendirmişti. Geceleri büyük orkestralar ve ünlüler çalarken, günbatımında da gençleri dinledik. Dört günde, göz açıp kapayana kadar başlayıp bitiyordu. Başından beri, halen de sponsorluğu Doğuş Holding yükleniyor; bilet geliri ise Otizm Vakfı’na ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor. Önceleri Bodrum Yarımadası’ndaki yazlıkçılar ve marinada kalan turistler bu festivale büyük ilgi gösterdiler. İki yıldır, sanatsal programlama ve planlamasını Pozitif üstlendi. Geçen yıldan beri Şevket Sabancı Parkı’nda “Sabah Konserleri” eklendi. Bu yıl festival süresi 8 güne çıktı. 20-27 Ağustos tarihleri arasında, sabahın erken saatlerinden başlayan ve artık Turgutreis Marinası’nı aşarak Bodrum’a yayılan bir etkinlik oldu.

Popüler program
Festivalin artistik direktörü iki yıldır ünlü bir İngiliz artist ajansının kurucusu Jasper Parrott. Dolayısıyla bu tür geniş kitleye seslenecek festivallerde alımlı programların gerekliliğini biliyor. Cumartesi akşamki açılışta, 75. yaşını kutlayan İdil Biret’e Festivalin Onur Ödülü verilecek. O da, Ender Sakpınar yönetimindeki CSO eşliğinde Grieg’in ünlü piyano konçertosunu çalacak. Tüzün- Çayda Çıra Süiti, Dvorak-Slav Dansları, Bizet- Arlesienne Süiti gibi popüler parçalarla bir açılış olacak.
Festivalde yurtdışından gelen iki önemli konuk orkestra var: Kuruluşu 1921’e dayanan Londra Oda Orkestrası, şef ve piyanist Vladimir Ashkenazy yönetiminde Şostakoviç’in 1. Piyano konçertosunda, giderek ünlenen genç solistlere eşlik edecek: Piyanist Daniel Kharitonov ve trompetçi Lucienne Renaudin-Vary. Programda ayrıca Beethoven’in 5.senfonisi gibi, müzik tarihinin neredeyse en bilindik yapıtı var.
İkinci tarihi topluluk, kuruluşu 1868’e dayanan Zürich Tonehalle Orkestrası. Lionel Bringuier (1986) gibi dinamik bir şef tarafından yönetilecek. İlk konserlerinde, Türkiye’de yakından tanınan çellist Gautier Capuçon’u çellonun en tanınmış yapıtlarından Dvorak’ın konçertosuyla dinleyeceğiz. Orkestra ikinci konserinde, yine yakından tanıdığımız kemancı Patricia Kopatchinskaja’ya Çaykovski’nin ünlü keman konçertosunda eşlik edecek ve Dvorak’in güzelim 8. senfonisini çalacak.
Fazıl Say ise piyanistliği kadar besteleriyle de dünyada adını duyuran sanatçımız. Festivalde onun da en ünlü yapıtlarından Nâzım Oratoryosu var. Genco Erkal ile taçlanan bu yapıta Fazıl da piyanosuyla katılacak, Bilkent Senfoni’yi İbrahim Yazıcı yönetecek. Fazıl’ın destek olduğu ve artık her biri solist olarak ünlenen gençler onun yapıtlarını Bodrum Kalesi’nde seslendirecekler.
Festivalin giderek kravatlı klasik müzik görünümünü çeşitlendirmesi Monica Molina ve Lura gibi dünya müziğiyle ünlü sanatçıların konserleriyle kanıtlanıyor. Ayrıca sabah ve günbatımı konserlerinde yer alan sanatçıların programları ve çalgı birleşimleri de (arp-flüt gibi) alımlı ezgilerle örülmüş programlar. Çocuk ve yemek atölyeleri, açık hava filmleri, resim sergisi gibi yan etkinliklerle çeşitlendiğine bakılırsa, bundan böyle festivalin marinayla sınırlı kalmadan, daha “popüler” bir şenlik olarak devam edeceğini anlıyoruz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları