Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İdil Biret'in dehası...
Sonbaharda piyasaya çıkacak Hindemith albümü, İdil Biret’in 100. albümü olarak tarihe geçecek
* İdil Biret’in dehası yalnız yeteneğinde ve ustalığında değil, hiçbir zaman elden bırakmadığı araştırmacılığında yatıyor. Biret’in Chopin, Liszt, Beethoven, Rahmaninov külliyatlarının yanı sıra Ligeti, Boulez, Usmanbaş ve şimdi de Hindemith gibi çağdaş bestecilere eğilmesi onun bir başka ayrıcalığı.
Kim bilir, 1950’lerden bu yana kaç çocuğa İdil adı verilmiştir? Acaba kaç ebeveyn çocuğunun İdil Biret gibi bir deha olmasını ummuştur? İdil gibi yetenekli olmasını bırakın, bir o kadar çalışkan, alçakgönüllü ve kültürlü olabilmeyi kaç müzikçi başarabilir?
İdil Biret’in tartışılmaz dehası yalnız yeteneğinde ve ustalığında yatmıyor; hiçbir zaman elden bırakmadığı araştırmacılığı, eşi olmayan niteliklerinin başında geliyor. IBA (İdil Biret Arşivi) etiketi altında çıkan ve dünyaca ünlü Naxos firması tarafından (Türkiye’de AK Müzik tarafından) dağıtımı yapılan külliyatlarından Alman Romantik bestecisi Brahms’a ait olan 13 CD’lik kutu geçen hafta elime geçti. Güzel bir sarı renkli zeminin üstüne ön kapakta Brahms’ın görkemli büstü, arka kapakta ise bir yaramaz çocuk şirinliğindeki İdil Biret’in fotoğrafı var. Eşe dosta zevkle sunulabilecek bir armağan.
Bu tarihi değerdeki kayıtların içinde daha neler yok ki: İdil’in 17 yaşında kaydettiği Brahms Op. 117 Intermezzi’den başlıyor. Sonra bir zamanlar Vega etiketiyle kaydettiği tüm Brahms uzunçalarındaki yapıtlar. Konçertolarda orkestrayı Polonyalı şef Antoni Wit yönetmiş. Polonya Ulusal Radyo Senfoni Orkestrası İdil’e eşlik etmiş. Ayrıca İdil’in piyanoya uyarladığı başka ortamlar için yazılmış yapıtları da bu külliyatta yer alıyor. Görkemli 4. Senfonisi ile Paganini Teması Üstüne Çeşitlemeleri’nin ve “Die Schöne Magelone” şarkılarının piyano transkripsiyonu seçkiye ayrı bir özellik kazandırıyor.
Hindemith’in beş piyano konçertosu
İdil Biret’in Chopin, Liszt, Beethoven, Rahmaninov külliyatlarının yanı sıra Ligeti, Boulez, Usmanbaş ve şimdi de Hindemith gibi çağdaş bestecilere eğilmesi onun bir başka ayrıcalığı.
Bu yıl Alman besteci Paul Hindemith’in (1895-1963) 50. ölüm yıldönümü. Hindemith’in Türkiye’deki klasik müzik kültüründe büyük payı vardır. 1930’lu yıllarda Ankara’ya birkaç kez gelen sanatçı, konservatuvarın kuruluşuna önayak olmuş ve müzik yaşamımız konusunda üç büyük rapor hazırlamıştır. Şimdi bu raporlar Yale Üniversitesi tarafından basılmakta. İdil Biret solistliğindeki Hindemith’in beş piyano konçertosunu içeren 2 CD de Naxos firması tarafından hazırlanmakta.
İdil’e eşlik eden orkestra ise Yale Senfoni Orkestrası! Buradaki bağlantı, bestecinin uzun yıllar Yale Üniversitesi’nde profesör olarak hizmet vermesi. Sonbaharda piyasaya çıkacak Hindemith albümü aynı zamanda İdil Biret’in de 100. albümü olarak tarihe geçecek. İdil Biret 22 Mart’ta İzmir’de ve 29 Mart’ta Bilkent’te birer Hindemith konçertosu seslendirecek.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke