Gülengül Altınsay

Lyon Siyah - Beyaz

13 Nisan 2017 Perşembe

Beşiktaşlılar akın akın Lyon’a geliyor. Kaşkollarıyla, formalarıyla. Hatta bir yere oturuyorsunuz birdenbire tanıdık bir marş geliveriyor kulağınıza. Beşiktaş’a verilen biletler belli ki yetmemiş. Avrupa’da yaşayan taraftarlar satışlar başladığında çok sayıda bilet tükeniverince Lyon bilet satışlarını kapatıp açarak kendi taraftarlarına zaman kazandırmaya çalışmış. Anlaşılan tribünlerde Lyonlulardan daha fazla Beşiktaşlıların olma ihtimalinden korkulmuş.

Kötü kura!
Biraz geriye gidersek; Beşiktaş Olimpiakos’u eleyip kurada Lyon’u çektiğinde turun zor olduğu görüşü hâkimdi hemen herkeste. İki takım kantara konulduğunda böyle düşünmek pek de mantıksız gözükmüyordu. Aslında Lyon’un Roma maçlarına bakıp bu kanıya varmıştı çoğu kişi. Bence korkulacak bir durum yok. Bir kere Lyon bildik bir takım. Gent gibi bilinmedik ama enerjik bir takıma karşı tur kazaya uğrasa daha mı iyi olurdu?
Lyon son Lig maçında kendi sahasında 4-1 yenildi. Rakibi çok rahat goller attı. Görünen o ki, Lyon savunması sorunlu. Beşiktaş’tan da gol beklemek yanlış olmaz. Üstelik Lyon’da orta saha dinamosu kaptan Gonalons cezalı. Yerine Tousart oynayacak. Fransız basınına göre Lyon 4-2-3-1 ile 4-3-3 arası değişen bir dizilişle şöyle çıkacak sahaya:

Lopes, Rafael - Mbiwa - Diakhaby - Morel, Tousart - Tolisso, Ghezzal (ya da Cornet)- Fekir - Valbuena, Lacazette (K)
Kadroya bakınca forvetteki dörtlü göz korkutuyor. Lyon’un esas gücü burada. Beşiktaş bu forvetlere gelecek toplara engel olmalı. Zaten Kartal her geçen gün biraz daha olgunlaşıyor, biraz daha kendisine olan güveni artıyor. Ve takımda birden ortaya çıkıp skoru değiştirebilecek oyuncular var. Her şeyden önemlisi de maçı son saniyeye kadar aynı şevkle oynaması.

Forvet hattında sıkıntı
Fransız basını Beşiktaş’la ilgili olarak en çok Q7’nin yokluğuna dikkat çekiyor. Olcay ve Kerim gidince Beşiktaş’ın kanat seçenekleri azaldı. Quaresma ve Babel’in alternatifleri yok. Gerçi birçok oyuncunun alternatifi yok ya neyse. Bugünün sorunu kanatlarda. Q7 sakat. Şenol Hoca Aboubakar’ı kanatta denedi bir çok kez. Ne var ki o da cezalı. Öyle olunca Siyah - Beyazlılar Mitroviç’i stopere alıp Tosic’i sol beke çekecek ve Adriano’yu sol öne alacak. Skora göre Necip’i ya da Tolgay’ı orta alana dahil edip 4-4-2’ ye dönecek.

Oyuna ortak olmalıyız
Kara Kartal hangi kadroyla ya da dizilişle sahaya çıkarsa çıksın güçlü rakibi karşısında karşılayan pozisyonunda olmamalı. Tabii ki böyle bir maçta oyunun hâkimiyetini sürekli elde tutmak imkânsız. Bunu Beşiktaş’tan istemek de haksızlık. Ama moral bozmadan topa ve rakibe yakın olurlarsa pekâlâ oyuna da ortak olabilir Kartal.
Ve İstanbul’a avantajlı bir skorla dönebilir. Sadece stada gelecek binlerce taraftar değil, televizyonlarının başında maçı izleyecek olan milyonlarca futbol severin dilekleri, duaları bu yönde…
Haydi Kara Kartal. Şans senin elinde  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Süper kriz 11 Nisan 2024
Semih vakası 28 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları