Van'da Bir 10 Kasım Sabahı

11 Kasım 2012 Pazar

10 Kasım, bugün Vanda, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusunda, bir kız öğrenci yurdunda, bir öğrenci olarak uyandım ve ödevimin başına geçtim. Derdim Mustafa Kemal Atatürke müjdeli haberler vermek...

\n

Dün 9 Kasımdı, ikinci ve Vanı tam anlamıyla bir yıkıntıya çeviren depremin yıldönümüydü. Hüzünlü bir gündü ama bu hüzünlü günde insanın insana olan inancını pekiştiren öyle hikâyeler duydum, öyle güzellikler yaşadım ki, Mustafa Kemali yaşamın usulca uyandığı Van meydanlarında zeybek oynarken düşündüm... Çevresinde her yaştan, her etnik gruptan canından çok sevdiği yurttaşlarıyla...

\n

Bu ülkenin sessiz sedasız, üstüne düşeni yapan pek çok sivil toplum kuruluşu var, bunlardan biri Eymir Sanat Vakfı. ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) mezunlarının kurduğu bir vakıf. Neden Eymir?diye sordum, mezunlar okullarını öyle çok seviyorlar ve öğrencilik günlerini öyle çok özlüyorlar ki, Ortadoğu Üniversitesinin kampusu içindeki Eymir gölünü kendilerine ad yapmışlar.

\n

Deprem olur olmaz, vakıf hemen Yüzüncü Yıl Üniversitesini arıyor ve soruyor, “Neye ihtiyacınız var?Yanıt hemen geliyor, Dersliklere ve yurtlara. Öyle ki, Diş Hekimliğini ayakta kalmış basketbol sahasına taşıdık, öğrencileri memleketlerine yollamak zorunda kaldık.

\n

Öyle mi, Eymir Vakfının ak saçlıları, ak saçlılarının yanında adeta hayat öğrenimi gören gençleri hemen kolları sıvıyorlar. Para gerek, bilgi gerek, oralara gidip canla başla çalışacak insan gerek.

\n

Sadece Eymir Vakfı değil, bütün Ortadoğulular kolları sıvıyorlar. Proje başlıyor:ODTÜ Vanda.

\n

29 Aralıkta 500 kişilik 2 katlı öğretim ünitesinin temeli atılıyor. Bu arada Ortadoğulu milletvekilleri var, onların çabalarıyla, afet bölgelerine bağış yapan bağışçılar için, 100 metrekare üstündeki prefabrike binalarda verilmesi zorunlu olan yüzde 18 KDV oranı, geçici bir süre için yüzde 1e düşürülüyor.

\n

Bu önemli, çünkü bu sayede ticari faaliyeti olmayan sivil toplum örgütlerinin üstündeki önemli bir mali yük kalkıyor. Eh, vakfın şimdilerdeki yönetim kurulu ve ODTÜ Vandaprojesinin yürütme kurulu başkanı Hanım Ağalakaplı Vasfiye İpekçi; kadınlar ekonomiyi iyi bilirler. Genetik kodlarında var. O da ne, Mustafa Kemal gülümsüyor, öyle ya, her zaman kadınlara güvendi ve haklı çıktı.

\n

Temeli atılan öğretim ünitesi 24 Mart 2012de coşkulu bir açılış töreniyle Eğitim Fakültesi olarak öğrencilerini kabul etmeye başlıyor. Tam karşısında ÇYDDnin (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) derslikleri var ve arada çok güzel bir avlu bulunuyor. Avlu, Eymir üyesi Mimar Prof. Dr. Semih Eryıldızın Yüzüncü Yıl Üniversitesi için hazırladığı peyzaj planına göre yapılmış ve ODTÜ Üniversitesinden getirilen fidan boy vermiş.

\n

Sıra gelmiş 195 kişilik kız öğrenci yurduna. Toplam maliyeti 1 milyon 329 bin 600 TL. Toplanan bağışlar 1 milyon 143 bin 328 TL. Gereken bağış miktarı 186 bin 272 TL. 100 bin TLnin üstünde bağış yapan pek çok kurumsal bağışçısı olan vakıf, ne yapıp edip bu parayı bulacak ama yurt çoktan tamamlanmış. Dün onu açtık.

\n

Yurt odalarını renkli Van kilimleriyle güzelleştiren Vanlı öğrenci Firdevsin, Gülün, Ankaralı Büşranın sıcacık odalarında ders çalıştığını görmek çok güzeldi. Büşranın elindeki kitaba bir göz attım,Kadına Şiddetin Anatomisi.Yaşayın kızlar, umut sizde! Yerim azalıyor, Sibelden söz edemedim. Sibel bir mimar, Ortadoğulu değil ama projenin gönüllü mimarı, bir yıldır Vanda ve ayrılmaya da hiç niyeti yok. Kendine bir ev tutmuş ama bütün günleri şantiyede, arda kalan zamanları da çevre köylere yapı tekniklerini öğretmekle geçiyor.

\n

Dün onun yaş günüydü, annesi kızının yaptıklarını görmek için İstanbuldan gelmiş, yanlarında gene bir yıldır Vanda gönüllü çalışan Memduh, kardeşi... Öylesine mutluydu ki... Mutluluk bize de bulaştı ve bir Van gününde, Mustafa Kemalin gülümsemesini herkes gördü.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları