Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bir Kitap Yüzünden Kütüphaneyi Yakmak
Türkiye Bilişim Derneği’nin Adalet Bakanlığı ve Yeditepe Üniversitesi ile birlikte organize ettiği ve Microsoft ile Kredi Kayıt Bürosu AŞ’nin sponsor olduğu Siber Suç geçen ay sonunda gerçekleştirildi. Seminerin öncelikli amacı Siber Suçlar ya da Bilişim Suçları ile mücadelede ülkemizde tercih edilen yöntemlerin Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi çerçevesinde tartışılmasıydı. Toplantıya katılan STK’ler, bağımsız kuruluşlar ve akademisyenlerin üzerinde uzlaştığı nokta uluslararası nitelik taşıyan bilişim suçları ile ulusal mücadelenin çok faydalı olamayacağı, bu nedenle Siber Suç Sözleşmesi’ne taraf olmanın gerekliliğiydi.
“Toplantıya katılan Avukat Mehmet Ali Köksal’ın belirttiğine göre konuşmalarda yargı mensupları, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri de genel olarak Sözleşme’nin imzalanmasının faydalı olacağı üzerinde durdular.
Toplantıya Avrupa Konseyi’nden Alexander Seger de katıldı. Seger, Avrupa Konseyi üye devletlerden sadece 6’sının bugüne kadar Sözleşme’yi imzalamadığını, bu devletlerden Rusya ve Türkiye’nin önem taşıdığını, Sözleşme’yi imzalamayan diğer devletlerin ise küçük ülkeler olduğunun altını çizdi.
Toplantının ardından bir değerlendirme konuşması yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Sedat Bakıcı ise ‘kovana çomak soktuk’ diye başladığı değerlendirme konuşmasında iki gün süren toplantının oldukça faydalı olduğunu, toplantıların devam etmesi gerektiğini, bölgesel toplantılar yapılarak hâkim ve savcıların bilişim suçları konusunda bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
İki gün süren toplantıda öncelikle Siber Suç Sözleşmesi ele alındı. AB uyum yasaları çerçevesinde son yıllarda yapılan birçok düzenlemede Siber Suç Sözleşmesi hükümlerinin Türk mevzuatına kazandırıldığı, bu nedenle Sözleşme hükümlerinin yüzde 90’ının mevzuatımızda karşılandığı dile getirildi.”
Üzerinde durulan önemli konulardan birisi de 5651 sayılı Yasa’nın ardından giderek yaygınlaşan, internet sitelerine erişimin engellenmesi konusuydu. Toplantıda konuşma yapan veya soruları ile katkıda bulunan birçok hâkim ve savcı bir kitap yüzünden kütüphanenin tamamının yakılması gibi değerlendirdikleri erişimin engellenmesi kararını sitenin tümü üzerine vermeyi istemediklerini, ancak sadece ilgili içeriğe erişimin engellenmesi kararı verildiğinde bu kararın uygulanamayacağı, bunun teknik olarak mümkün olmadığı şeklinde kendilerine bilgi verildiğini belirterek, kararın bu şekilde verilmesinin mümkün olup olmadığının açıklığa kavuşturulmasını istediler.
Bir konuşma yapan TİD Genel Sek-reteri İbrahim Sarıoğlu aslında bugünkü teknoloji itibarıyla bunun mümkün olduğunu, ancak, ISP’lerde (İnternet Erişim Sağlayıcılar) bu teknolojiyi almak için gerekli yatırımın yapılmadığını belirtti. Toplantıya katılan hâkim ve savcıların bilişimle belli bir ilişkileri olduğunu var sayarsak, bu yasakların altına imza atanların aynı şekilde düşünmedikleri ve belki de konu hakkında hiçbir fikirleri olmadığı belli oluyor. Konu hakkında bilgi sahibi olan hukukçuların görev yapacağı bir mahkemeye gereksinim var diyesi geliyor insanın. Ama tabii ki doğrusu, yargıçların ve savcıların internet konusunda daha fazla bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı