Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen aralık ayı enflasyon verilerini duyurdu. Açıklanan verilere göre aralık ayında enflasyon yüzde 0.89, yıllık enflasyon ise yüzde 30.89 olarak hesaplandı. Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yıllık enflasyon artış oranı ise yüzde 56.14 olarak hesaplandı.
Enflasyon sadece market raflarında ölçülmüyor. Enflasyon, insanın hayatla kurduğu ilişkinin içine yerleşmiş durumda. Evde pişen yemeğin maliyetinde de var, sokakta içilen bir kahvenin fiyatında da… Ama bazı kalemler var ki yalnızca bütçeyi değil, doğrudan yaşam alışkanlığını değiştiriyor.
TÜİK’in 2025 yılı enflasyon verilerine göre, en çok fiyatı artan üçüncü grup lokanta ve oteller oldu. Bu gruptaki yıllık artış yüzde 34,11.
Türkiye’de turizm denince genellikle yabancı turist konuşulur. Oysa lokanta ve otellerdeki fiyat artışı, yerli turistin davranışını doğrudan değiştiriyor.
Bugün birçok aile için tatil hayal haline geldi. Otel fiyatları yükseldikçe tatil planı küçülüyor.
Lokanta ve otelcilik sektörü, Türkiye’nin en yoğun emek harcanan alanlarından biri. Aynı zamanda en kırılgan sektörlerden de.
Fiyatlar yükselince müşteri azalıyor, müşteri azalınca işletme maliyeti daha ağır geliyor, maliyet ağırlaştıkça fiyat tekrar yükseliyor. Bu bir kısır döngü.