Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ahmedinejad 'Topal Ördek' mi? (2)
İslamcı demokrasi(!) işte böyle çalışıyor!\t
\nAhmedinejad 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde; 9 milyon seçmeninin oyunu, adam başına “80 dolar”dan satın almış.
\nİki yıl önce yollara bu yüzden dökülen “yeşil isyancıların” yerine şimdi bu iddiayı İran devlet başkanına karşı cephe alan İran parlamentosu araştırıyor.
\nHatırlayacaksınız 3 milyon gösterici hile, hurda ve usulsüzlükler yüzünden, “Hani benim oyum nerede?” sloganıyla meydanlara çıkmıştı.
\nAhmedinejad’a şiddet yoluyla isyanın bastırılmasında arka çıkan dini lider Hamaney, isyancıların iddialarını kale almamış, sandığa gölge düşürmemişti!
\nYüzlerce protestocu bu yüzden, Stalin davalarında olduğu gibi “özel mahkemelerde” yargılanmış, kimi isyancı “infaz edilmiş”; yaralanan, işkenceden geçirilen, yönetmen Cafer Panahi gibi meslekten men edilen, hapis cezası alanlar olmuş; muhaliflerin bir bölümü sürgüne gitmişti.
\n“Yeşil hareket” sonunda zapturapt altına alındı. Ama asayiş tam berkemal olduğunda, Hamaney ile Ahmedinejad’ın yolları ayrıldı.
\nAhmedinejad ‘havaya girdi’
\nAhmedinejad; “dini lider”in “yeşil isyan” karşısında, kayıtsız şartsız kendisini desteklemesiyle havalara girmiş, “vazgeçilmezliğine” hükmetmiş, sistemi tek başına kontrolü altına alabileceğini varsaymaya başlamış ve “kadrolaşmasını” güçlendirmek istemişti.
\nBu noktada yaptığı atamalar, Hamaney ile parlamento vetoları yemeye başladı ve geçen ayın sonunda, Ahmedinejad’ın “seçim yolsuzluklarına” karşı parlamento, doğrudan harekete geçerek; iki yıl önce isyancıların ortaya attığı iddiaları soruşturmaya koyuldu.
\nDemokles’in kılıcı gibi Ahmedinejad’ın kellesi üzerinde sallanan bu soruşturma, İran devlet başkanını gerekirse azletmeye dek götürebilecek bir tehdit demek.
\nAmaç 2012’deki parlamento ve 2013’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad’ı eli kolu bağlı hareket edemez hale dönüştürmek ki şimdiden bu, büyük ölçüde temin edilmişe benziyor.
\nNereden nereye düşünsenize?
\nProtesto hareketini, dini liderin otoritesine sığınarak bastıran sistem; gene dini liderin oluruyla -bu defa protestocuların argümanlarıyla- Ahmedinejad’ı yemeyi ve etkisizleştirmeyi seçiyor.
\nPeki bundan sonra ne olacak?
\nRoller yeniden tanımlanabilir
\nDün bu sütunda konuk ettiğim İranlı muhalif Ramin Cihanbeyoğlu, geleceğe yönelik 3 senaryodan bahsediyor:
\n72 yaşındaki Ali Hamaney’e emri hak vaki olduğunda; İslam cumhuriyetinin ana direğini oluşturan “velayeti fakih” sisteminin çökmesi bunların ilki.
\nİran’ın sürgünde yaşayan düşünürlerinden Cihanbeyoğlu; “Bu durumda rejimin aktörlerinin rolünün yeniden tanımlanmasının kaçınılmaz olacağını” ifade ediyor ve “cumhurbaşkanıyla, Devrim Muhafızları’nın rollerinin yeniden biçimlenebileceğini” söylüyor.
\n“Velayeti fakih” yerine bu, bir tür “bölüşülmüş liderlik” anlamına geliyor.
\nİkinci senaryo; İran rejiminin Devrim Muhafızları eliyle artan biçimde militarize olması.
\n“Bunun ne demek olduğunu” sorduğumda siyaset bilimci Cihanbeyoğlu; “Ziya ül Hak stili Pakistan tipi bir rejim. İslam adına toplumun askeri biçimde kontrolü demek” yanıtını veriyor. İran için bunun en kötü sonuç olacağını söylüyor.
\n‘Yeşil isyan’ hortlayabilir
\nSon senaryo da, “yeşil isyan”ın yeniden harekete geçmesi.
\n“Üzerine ölü toprağı serili olan ‘yeşil hareketin’ tekrar hayatiyet kazanmasını beklemenin ne oranda gerçekçi olduğunu” sorduğumda; Cihanbeyoğlu, “‘Yeşil isyan’ bastırıldı ama isyan potansiyeli yok edilmedi. O potansiyel hâlâ duruyor” diye konuşuyor. “Bana göre gittiğimiz yön de bu!” diyor. Gerekçe olarak ekonomik sıkıntıları gösteriyor. İşsizlik ve enflasyonun yanı sıra yaptırımların, “grevlere yol açabileceğini” söylüyor. “Şahın devrildiği 1979’da da böyle olmuştu” diye sözünü sürdürüyor: “Abadan petro kimya endüstrisinde grevler yaşanmıştı. Bu defa benzer bir hareketlilik baş gösterirse, rejim büyük sıkıntıya girer.”
\nSıkıntı, salt Hamaney-Ahmedinejad çatışmasıyla sınırlı değil. Suriye’deki gelişmeler de, komşu İran rejiminin karşı karşıya olduğu belirsizliği büyütüyor.
\nCihanbeyoğlu; “Suriye’deki mevcut rejimin sonu, en azından Ortadoğu dış politikası düzleminde mevcut İran’ın sonu olur. Esad’ın gitmesi durumunda Tahran, Ortadoğu’da İsrail ve Batı’ya karşı en güçlü müttefikini kaybeder” diyor.
\nStatüko İran’da, uzun lafın kısası; hem içeriden, hem dışarıdan baskı altında.
\nSuriye’yi izlerken; İran’daki bu gelişmeleri de gözden uzak tutmamak gerekiyor.
\n\nDÜZELTME: Koyultulmuş siyah harfli sözcükler, dünkü yazımdan alıntıladığım aşağıdaki paragraftan kısaltma işlemi sırasında düşmüş. Doğru ifade aşağıdadır. Düzeltir özür dilerim.
\nBundan tam tamına iki yıl önce “12 Haziran”da yapılan ve Ahmedinejad’ı ikinci defa tartışmalı biçimde cumhurbaşkanlığına taşıyan seçimlerin yol açtığı “Yeşil Hareket/İsyan”, görünürde bastırılmış olsa da, rejimin temel aktörlerini derinden etkilemiş anlayacağınız.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık