Analarını Dinlemeyen Evlatlar

23 Ağustos 2011 Salı
\n

PKKye ait barınakların havadan bombalanması üstünde farklı yorumlar sürerken, kısa adıTAK olan ve Kürdistan Özgürlük Şahinleri adını taşıyan Kürtçü başka bir terör örgütü daha sahne aldığını duyurmak istemiş. Yandaş internet sitelerine Topyekûn savaş başlattık diye duyurular göndererek sivil ve turistler konusunda bugüne kadar gösterdikleri hassasiyetin artık geçersiz olduğunu bildirmiş.

\n

Başbakanın, kendilerini ezilmiş hisseden Kürt vatandaşlarımızın gönüllerini almak için başlattığıaçılım stratejisini yeterli bulmayan ve kendilerine Barış Anneleri adını veren bir sivil toplum örgütüne mensup kadınların, beyaz tülbentlerini Çukurcada 9 askerimizin şehit edildikleri noktaya bıraktıklarını duyuran haberle birebir zıt ve karşıt bu iki ayrı eylem, bu hafta sonunun gelişmelerini özetliyor.

\n

Beyaz tülbentli anneler

\n

Güneydoğu ve Doğulu anneler adına 9 Mehmetçiğin şehit edildikleri noktaya bırakılmış olan beyaz tülbentlerin vermek istedikleri mesaj, kurgu bile olsa çok anlamlıdır:

\n

Zira, Kürt anaların başvurduğu beyaz tülbent eylemi, aşiretler arasında çıkan kavgalarda yöre kadınlarının başvurduğu bir barış aracıymış. Kavgadan bıkan kadınlar, erkeklerinin önlerine beyaz tülbentlerini atarak, Yeter artık mesajını yansıtmak isterlermiş.

\n

Güncel olayımızda, mesajın adresinin Ankaradaki siyasi iktidar olduğunu söyleyenler kadar; asıl muhatabın bölgede otuz yılı aşkın bir süredir şiddet ve silaha başvurarak kendi varlığını duyurmak için direnen terör örgütü olduğunu da kabullenmek gerekiyor.

\n

Bu görüşün sahipleri arasında olduğu anlaşılan bir bilim adamı, Dicle Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mazhar Bağlı, halkın BDP ile PKKnin bağlantısını bildiği halde bugüne kadar bu olguyu içine sindirdiğini söylüyor.

\n

Bağlının PKKnin Kürt meselesi yok. Kürt meselesinin PKK sorunu var. PKK sadece hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren değildir. Taşeronluklara da kalkışıyor sözlerinde büyük gerçek payı vardır.

\n

Bu olguya hayır demeyecek olan Kürt yurttaşların Başbakanın önceki gün söylediği terör, kan, cinayet ve pusu ile aradaki mesafenin açılmasını isteyen sözlerine katılmaları beklenir.

\n

Günlük politika sorunlarına uzak kalmayı sürdüreceğini söyleyen Kemal Burkaya da, Kürt siyasetine somut katkılar yapması beklenilen Şerafettin Elçiye de büyük görevler düşüyor.

\n

***

\n

Beyaz tülbentli anneler, kendilerini üzen, gecelerini uykusuz geçirmelerine neden olan dertlerin kaynağının sadece Kürt kadınlara özgü olmadığını elbette biliyorlardır. Nedim Şenerin, Ahmet Şıkın, Balbayın, Tuncay Özkanın ve dahi nice asker-sivil yurttaşımızın anaları, eşleri, bacıları da beyaz tülbentlerini, güç sahiplerinin ayak uçlarına bırakmak için nöbet tutmuş olmalılar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları