Seçimlerin Dinamiği - 3

20 Haziran 2011 Pazartesi
\n

\n

AKP, bu seçimlerde MHP dışında bütün sağ partileri silip süpürdü ve sağıbirleştirenana parti oldu.

\n

Aldıkları yüzde 49.9, yine de geçmiş süreç içinde en büyük oran değildir... (Bakınız dünkü yazım). 1950de DPnin 52.67si, 1965’te Demirelin APsinin 52.87si vardır. AKPnin bu seçimlerdeki ana programı MHPyi bitirerek her türlü sağın en büyük birlikteliğini gerçekleştirmekti..

\n

AKPnin başarısındaki cila, eskininmerkez sağıpartilerinden hiçbirinin ortalıkta kalmamış olmasıdır.

\n

***

\n

Anavatan Anonim Şirketi, Doğru Yol neredeler? DYP seçime katılmış da haberim yok (0.15); DP diye de bir parti (0.65). HAS (0.76), BBP (0.74), en babayiğitleri Saadet (1.25)..

\n

Anavatan AŞ ve DYP, 1994 sonrasındaki krizlerle, soygun, talan, kayırmalarla, özellikle de 2001 iflası ile Türkiyeyi çökerttikten sonra (bu noktada DSPyi de ekleyelim), ülkeyi büyüttükleri AKPye teslim ettiler... Seçmen affetmedi, bitirdi hepsini.. AKP de göreceli bir ekonomik istikrarla yürüyüp gitti.

\n

***

\n

AKP+FGH iktidarı, tarihten silinen merkez sağ partileri değildir. AKP+FG ötekilerden farklıdır; kısmen merkez sağdır, ekonomi politik açıdan onlarla aynı ama ideolojik olarak onlardan farklıdır. AKPye şimdi merkez sağdiyecekseniz, o zaman AKPyle birlikte merkez sağın niteliği/içeriği değişmiştir...

\n

Demireller/ Özallar, iktidarları için dini şüphesiz ki kullandılar, AKP ise kullanmakla kalmıyor, adım adım gereklerini yerine getirme gayretini de gösteriyor. İnançlarını uygulayıcı bir koalisyon var karşımızda.

\n

Siyasal kökenleri tamamen dine dayalıdır, zaten FG cemaatinin iktidara tırmanmasının açık anlamı, Türkiyeyi dini cemaat(ler)in yönetmeye başlamasıdır.. Arınç adındaki siyasetçi ne diyordu: Sadece Zaman okuyun yeter!..

\n

Eskinin merkez sağı ile şimdinin dinci merkez sağının önemli farkı daha var:

\n

İlki, parlamenter düzenin/oyunun asli parçasıydı...

\n

İkincisi ise parlamenter sistemi tamamen kendisi için kullanan, değiştiren, eğip büken, altından girip üstünden çıkan, gerekirse onun yerine kendi amaçlarına daha uygun olanını geçirmekte olan veya tamamen geçirecek kafa yapısındadır. Düzenin asli parçası değildir!

\n

Erdoğan+FGC için, kendilerine uygun bir parlamento yapısı ve biçimi, demokrasi anlayışı, medya bakışı, muhalefet tanımı, işadamı tipi vb. vardır. Tabii ki adalet sistemini yeniden yapılandırırken gördüğümüz, bağımsızlık ve tarafsızlık anlayışı da!

\n

***

\n

Eğer bir karşıdevrimden söz edeceksen, aslında tam da bugünlerden bahsediyor olabiliriz!

\n

Helalleşmenin anlamını burada arayınız!

\n

Hadi bana eyvallah diyor iktidar, yani!

\n

Yaşanan onca kepazelikten sonra, varlığını korumak isteyen hangi siyasetçi, elini uzatacaktır?

\n

Şüphesiz helalleşmetaşlarından cehenneme yürüyenler her zaman olacaktır!

\n

Ama Devlet Bahçeliye bakıyorum, son açıklamasıyla MHP durumu tamamen kavramış gibi!..

\n

Ya var olacaklar önümüzdeki dönem ya da yok!

\n

CHPye gelince... Ayrıca yazacağım. Bu önemli konu çünkü, şimdilik (içerideki zırvalıkları) dinliyorum..

\n

***

\n

Seçimlerden önce, 9 Haziranda şunu yazdım: Türkiye tarihsel bir dönemece giriyor. Erdoğan+Gülen (ve Gül) iktidarı (hepsi tamamen aynileşmiştir) bekledikleri sürprizi bulur ve tek başlarına anayasa yapacak sayısal çoğunluğa ulaşırlarsa, 1923 Cumhuriyetinin üzerine tamamen bir sünger çekilecek, Erdoğan-Fethullah Cumhuriyeti kesinleşecektir.

\n

Ahmet Hakan, bu tespitteki, Erdoğan-Fethullah Cemaati kaynaşmasını/birleşmesini doğruladı, bir bilen olarak... Şüphesiz tam aynı değiller, iktidar onları şimdilik hemen hemen aynı yaptı.

\n

Anayasayı istedikleri gibi yapacak bir gücü elde edememeleri, Türkiyenin şansıdır!

\n

Şimdilik bence Erdoğan-FG Cumhuriyetinin, Türkiye Cumhuriyetinin yerine geçmesi için, almaları gereken epey mesafe var.

\n

Seçim planları tutmamış, hatta çökmüştür (Bak: Galiptir Bu Yolda Mağlupyazısı..)

\n

Türkiye, ekonomik ve siyasi yapı olarak, (ve coğrafi yeri açısından) istikrarsızlıklar üretme potansiyelinden bir şey kaybetmemiştir..

\n

Ve iktidarın antidemokratik, ezici/yok edici, karşıdevrimci polisiye yapısı da, ülkede daha büyük istikrarsızlıklar üretme potansiyelini taşımaktadır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları