Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Kavga da Terör de Tırmanıyor...

03 Ağustos 2015 Pazartesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Çarşamba günü yaptığı olağanüstü toplantı, çoğunluk olduğu için başlamadan bitmedi ama sonucu tipik bir aç-kapa oldu.
Buna karşın, siyaset meydanındaki gelişmelerden çıkarılan ipuçlarının somutlaşması konusunda yarar sağladı.
AKP ile MHP’nin “yeniden seçim” beklentisi nedeniyle hem kendi aralarında hem de HDP ile 7 Haziran öncesinde başlayan kavgayı daha da tırmandırdıkları ayan beyan ortaya çıktı.

***

7 Haziran seçiminde TBMM dışında kalan partilerin oy toplamı yüzde 4.77. Bu oran, partilerin kemikleşmiş oylarını simgelediği için paylaşma kavgasında dikkate alınmıyor.
Asıl kavga AKP ile MHP arasında ve toplam yüzde 57.16’lık oy bölümünün yeniden ya da erken seçimde paylaşılması hesaplarına dayanıyor.
AKP “her türlü milliyetçiliği ayaklar altına almakla” övünen bir parti. Aynı zamanda da ümmetçi.
MHP ise Türk milliyetçiliğine toz kondurmayan, bu özelliğinin yanı sıra ümmetçiliği de ağır basan bir parti görüntüsünde.
İki partinin de tek ortak noktası var: Ümmetçilik.

***

Ortak kanıya göre MHP, her başı çıkıştığında AKP’ye koltuk değnekliği yapıyor.
İlk örnek, Meclis Başkanlığı seçiminde yaşandı. Sonuca bakınca, MHP’nin kendisini savunmaya yönelik açıklamaları pek bir önem taşımıyor.
İkinci örneği de olağanüstü toplantıda terörle ilgili araştırma komisyonu kurulmasına karşı çıkılması oluşturdu. Hem de çekimser kalarak önerinin kabul edilmesini sağlamaya ramak kalmışken.
Son örnek ise AKP’lilerin açıklamasıyla ortaya çıktı. AKP ile hem kavga hem de kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıyorlarmış.

***

AKP geçmişi unutup milliyetçiliğe soyunarak MHP’den oy devşirmeye çalışıyor. MHP’nin beklentisi ise aynı yöntemle AKP’nin oylarından kendi payına düşeceğini düşündüklerini yönlendirmek.
AKP, başlangıçta HDP’ye giden oylarının bir bölümünü geri almayı düşündüyse de şimdilik vazgeçmiş gibi görünüyor.

***

CHP, kavgaya pek karışmıyor ama o da, en azından “Türkiye partisi olma” sözü nedeniyle HDP’ye kaptırdığı oyların bir bölümünün döneceği umudunu taşıyor.
HDP ise her durumda yüzde 10 barajını aşacağının güveni içinde.

***

İbrede ağırlık daha da belirgin olarak erken seçimden yana.
Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon kurulacaksa tercihte son sözün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu vurgulayarak koyduğu tavır önemliydi. Ardından da Erdoğan tutumunu açıkladı: “Seçime kadar azınlık hükümeti.”
Sanırım o da MHP’nin dışarıdan desteğine güveniyor ve yeniden seçimin zorunlu kılacağı 4 partili koalisyondan kurtulmaya çalışıyor. Olur mu? Örneklere bakınca olmaz demek zor.
Seçmenin ortaya koyduğu seçeneği yok saymanın elbet bir faturası çıkacaktır.
Yaygın kanı da faturanın AKP’ye çıkarılacağı yolundadır. Seçmen, sonuca karşın iktidarda kalmaya direnen AKP’yi unutmayacaktır.

***

Bana sorarsanız MHP ret oyu vererek önemli bir fırsatı kaçırmış oldu. Önerge kabul edilseydi sadece terör örgütlerinin yaptıkları değil AKP iktidarının yapmadıkları da ortaya dökülecek ve çıkacak sonucu MHP tepe tepe kullanabilecekti.
AKP’nin sonuçtan korktuğu şundan da belliydi. Kendi başkanvekili varken “bir oy bir oydur” hesabıyla çok önemli bir oturumun başkanlığını, önerge sahibi CHP’nin başkanvekiline bırakıp iki oy birden sağlama yolunu yeğlemişti.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları