Açılım mı? Saçılım mı?

21 Ekim 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Cumhuriyetin 14 Ağustos 2009 günkü sayısında bu köşede Fetonun Kâbesine Hoş Geldinizbaşlıklı yazım şöyle başlıyordu:

\n

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kürt açılımına Fetonun Kâbesi yapılmak istenenGüroymak-Norşinden başladı! Gül, Bitlisin Güroymak ilçesine girerken eski adına gönderme yaparak Norşinde sevgiyi gördüm dedi. Bu sözlerle Kürt açılımınaolumlu bir ileti verdiğini sanırken olağanüstü bir pot kırdığını ya fark etmiyor ya da bazı çevrelere olağanüstü bir gönderme yapıyordu!

\n

İlçenin adı 1972’de Norşinden Güroymaka çevrilmişti. 1988de ilçe olmuş, 2004’te belediye meclisi adının yeniden Norşin olması önergesini işleme koymamış, yakınlarda AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler aynı amaçla TBMMye bir yasa önerisi sunmuştu. Cumhurbaşkanının Norşin sevgisi birden bire nereden kaynaklandı? (…)

\n

Norşin, Nurculuğun ağababası diyeceğimiz Bediüzzaman Saidi Nursinin karargâhı idi. Nursisözcüğü Norşinin Kürtçe bozulmuş lehçe söyleniş biçimidir. Saidi Nursi, Norşinli Said demektir. Norşin, Nurcu yayınlara göre Bilinen en önemli Nakşibendi Merkezidir. Saidi Nursiden başka pek çok şeyh-şıh takımı arasında Şeyh Fethullah El Verkanasi de bu medreseden yetişmiştir. Dolayısıyla Norşin, Nurculuğun Kâbesidir. Norşin, Veliaht Feto hazretlerinin PKKye karşı çomaklaması ile gündeme taşınmıştı.

\n

Oysa Norşinsözcüğü bu konuların iki uzmanı Prof. Dr. Bilge Umar ve Sevan Nişanyana göre Kürtçe değil Ermenicedir. Her iki araştırmacı norsözcüğünün Ermenice yenianlamına geldiğini yazdılar. Zazacada yenisözcüğü, İngilizce, Fransızca ve Almancadaki gibi nevedir. Arapça nur (ışık)ile bağlantısı yoktur. Gül gibi, pek çok yazarımız da Norşinsözcüğünden yanlışlıkla Kürtçe diye söz ediyorlar.

\n

Gül, iki yıl önce bu potile Güroymakın adını değiştirerek Kürt açılımına Norşin seferi ile başlamıştı.

\n

Sonuç: PKK, 18 Ekimde Norşine saldırdı, beş polis ve biri çocuk üç sivili öldürdü. Gerçekte bu saldırı, Güneydoğu Anadoluda PKKye karşı yayılmak isteyen Fetoya yöneliktir. Sivillerden neden şehitdiye söz edilmez ki?

\n

***

\n

Norşin açılımınıizleyen Kürt açılımı19 Ekim 2009da Habur Sınır Kapısında somutlaştı. 34 PKKli kapıdan girdi ve ayaklarına kadar gönderilen 4 savcının aldığı ifadelerinden sonra serbest bırakıldı. Bir yıl sonra 17si PKK propagandası yapma suçuile tutuklandı, 7’sine çeşitli cezalar verildi. Açılım saçılım oldu!

\n

Sonuç: PKK, Habur açılımının 2. yılını havai fişeklerile değil, kurşunlarla, roket atarlarla, el bombalarıyla kutladı! İlk belirlemelere göre 24 askerimiz şehit, 18’i de gazi oldu. Niyazi sayısı açıklanmadı!

\n

***

\n

Hem de ne zaman? Koskoca BaşkomutanGülün kendi egemenlik sınırları içinde gizliceHakkâriye askere moral vermeyegidişinden 4 gün sonra.

\n

Hem de nereye? Başkomutan Gülün gizlice Hakkâriye askere moral vermeye gittiği yerin 15 km ötesindeki Kekliktepeye! Bu, PKK dilinde Ben devleti keklik gibi avlarımdemek değil mi? Buna İstemem eksik olsun, böyle moraldenilmez mi?

\n

***

\n

TBMMde yeni anayasa için kollar sıvandı. Partiler karşılıklı peşrev çekmeye başladılar. BDP de anayasa ringinde yerini aldı.

\n

İşte bu sırada PKK 8-9 koldan saldırdı ve son yılların en büyük katliamını yaptı. Nerede askeri istihbarat”, nerede MİTin haber alma (herhalde al-ma) gücü?

\n

Bu Sen bu ülkede kanunsan, ben de bu ülkede sana meydan okuyan bir gücüm!demek değil mi? Anlamı, Kürdistan Özerk Eyaletineyeni anayasada yer verilmesini, son yıllarda açıkça söyleyen BDPye destek çıkmak, öteki partilerin temsilcilerinin başlarının üstüne Demoklesin kılıcınıkoymak değil mi?

\n

Dolayısı ile Ankarada Kumrulardaki bomba olayı ile başkente de sıçratılan, Güroymakta, Çukurcada yapılan ve açılımsüresinde toplam 260 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırılar AKPnin Kürt açılımının ne anlama geldiğine doğru teşhis koymanın zamanı geldiğini gösteriyor.

\n

Bıçağın kemiğe dayandığı yerdeyiz Sözün bittiği noktadayız Kanları yerde kalmayacak Geniş kapsamlı operasyonlar sürüyor Jetlerimiz hedefleri geceli gündüzlü bombalıyor Tanklar sınırda ilerliyor…” palavralarına gözü yaşlı bu ulusun artık karnı tok.

\n

Sayın Gül, Askerlik yan gelip yatma yeri değildirdiyen Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Allah bu acıları yaşatanları helak etsindiyerekdevletiküçük düşüren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, istifalarla torbadan çıkan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve PKK ile Osloda pazarlık yapan MİT Başkanı em. Astsubay Dr. Hakan Fidan artık eğri oturup doğru konuşmayı öğrenmelidirler.

\n

***

\n

Norşinde Kürt açılımı ile yanılgısını eninde sonunda anlayan Gül, Bu saldırının intikamı çok büyük olacaktır. Misliyle alınacaktır!diyerek kana kanmı demek istiyor? Bekleyelim, hep birlikte göreceğiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları