Diktatör! Büyük Diktatör! Diktatörler!

15 Haziran 2012 Cuma
\n

\n\n\n

Sinema yönetmeni Sacha Baron Cohenin Diktatör filmi gösterimdeydi, ama görmedim. Buna karşılık Şarlonun yaratıcısı, dünyanın en önemli yönetmenlerinden Charles Spencer Chaplinin 1940 yapımı Büyük Diktatör filmini gördüm.

\n

Nazi lideri Adolf Hitler ile alay eden Chaplin, o filmde şöyle der: Zalimler de böyle sözler vererek iktidara geldiler. Ama yalan söylediler! Sözlerini tutmuyorlar. Hiçbir zaman da tutmayacaklar! Diktatörler kendilerini özgürleştirirken, halkı köleleştirirler!

\n

İngilterede doğan ABDde üne kavuşan Chaplin, 1950lerin başında komünizm düşmanlığı ile cadı avı başlatan Viskonsin Eyaleti Cumhuriyetçi Senatörü J.R. McCarthynin hışmından Avrupaya göçmüştü.

\n

McCarthycilik adı verilen bu dönemde, ünlü tiyatro yazarı Arthur Miller, sinema sanatçısı Orson Velles de komünist damgasını yiyen aydınlar arasındaydılar. Bu arada paçasını kurtarmak (!) isteyen Elia Kazan gibiler de arkadaşları hakkında yalan ihbarlarda bulunup yıllar sonra utanıyorum demek zorunda kalacaklardı!

\n

Cohen, Libya lideri Muammer Kaddafiyi temel alan bir senaryodan hareketle Diktatör filmini gerçekleştirmiş. Film, bilim insanlarına da diktatörlerin kişiliklerini yeniden incelemelerine esin kaynağı olmuş.

\n

Örneğin Colorado Üniversitesi Psikoloji Profesörü Fred Coolidgein yargısı şöyle: Diktatörler kolaylıkla kendileri ile ilgili yanlış fikirlere kapılıp benim yaptığım her şey doğrudur diye düşünmeye başlarlar. Böyle liderler narsistlik (kendini beğenme), paranoya (kuruntulama) ve sadistlik (başkalarına eziyet verme) gibi birçok kişilik bozukluğuna sahip olabiliyorlar.

\n

Bu verilerden hareket eden BBC, muhabir Helier Cheungun beş ünlü diktatör hakkında yaptığı araştırmayı yayımladı.

\n

\n

Güç denemesi - İmparator Caligula \t\t(İÖ 12 - 41)

\n

En eski diktatörlerden Roma İmparatoru Caligula ilginç davranışları ve çabuk sinirlenmesi ile tanınırmış. Londra Ünüversitesinden Profesör Dr. Benet Salvay, Caligula bir keresinde Napoli Limanındaki tüm teknelerin yan yana dizilmesini istemiş. Böylece onların üzerinden geçerek bir kasabadan diğerine yürüyebilecekmiş!” diyor.

\n

Caligula yarış atlarını da çok severmiş. Bir atını o kadar çok severmiş ki ona altın kadehlerden şarap içirirmiş ve emrine köleler vermiş. Söylenceye göre atını milletvekili bile yapmış!

\n

Caligulanın 24 yaşında, deneyimsiz, eğitimden yoksun olarak iktidara geldiğinde Ona sınırsız güç vermenin, onu nasıl yoldan çıkarabileceğini görmek çok kolaydiyen Profesör, Hiç eğitim almamış bir ergenin, başbakan olsa nasıl davranacağını bir düşünün’‘ diye de ekliyor.

\n

\n

Batıl İnançlar - François Duvalier \t(1907-1971)

\n

Haitinin 14 yıllık diktatörü François Duvalier Voodoo (büyücülük inancı) doktoru olduğuna inanıyormuş! Prof. Coolidge, Otokratların (buyurganların) çoğununkendilerini sürekli tehdit altında hissettikleri için paranoyakolduklarını ve düşsel ya da gerçek rakiplerini elemeye başladıklarını söylüyor.

\n

Duvalier, her ayın 22sinde Voodoo ruhlarınca korunduğuna inandığı için saraydan ancak o gün dışarıya çıkabiliyormuş. ABD Başkanı John F. Kennedyyi yaptığı bir Voodoo büyüsü ile öldürdüğünü söylermiş!

\n

\n

Takıntılı - İdi Amin (1920ler-2003)

\n

Uganda diktatörü İdi Amin kendini İskoçya Kralı ilan etmiş, İngiltere Kraliçesi II. Elizabethten üstün olduğunu iddia edermiş! İngiliz Uluslar Topluluğunu Kraliçenin değil, kendisinin yönetmesi gerektiğini söylermiş. Siyasal rakiplerinin kafalarını kesip buzdolabında saklattığı ise kanıtlanmayan söylentiler arasındadır.

\n

Ancak bir keresinde danışmanlarından birine Kalbini istiyorum! Çocuklarını yemek istiyorum! diye bağırdığı, beş eşinden ve başkaca kadınlardan onlarca çocuğu olduğu biliniyor.

\n

\n

Narsist - Şaparmurat Niyazov (1940-2006)

\n

Türkmenistan Başkanı Şaparmurat Niyazov sürücü ehliyeti almak isteyenleri, yazdığı Ruhname adlı kitaptan da sınava sokmaktaydı. Kendini Türkmenbaşı olarak adlandıran Niyazov, iktidarı boyunca kendini kültleştirmek için elinden geleni yapmıştı.

\n

Kendisinin 15 m yüksekliğinde, altın kaplama heykelinin yüzünün her zaman güneşe dönebilmesi için, özel bir düzen kurdurmuş! Türkmenistan halkının önemli bölümü yoksulluk içinde yaşarken Başkente buzdan bir saray inşa ettirmiş, ayrıca çölün ortasına bir göl yapılması emrini vermişti.

\n

Bir meteora kendi adını veren Niyazov, tüm milletvekillerini de sigara bırakmaya zorlamış, ülkede baleyi, operayı yasaklamıştı!

\n

Caligula gibi atlara çok meraklı olan Niyazov, atlar için 20 milyon dolara yaptırdığı eğlence merkezinde havalandırma araçları ve atlara özel yüzme havuzu da bulunuyordu.

\n

\n

Istakoz sever - Kim

\n

Jong-il (1942-2011)

\n

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il kendisi ile ilgili mitler yarattırıyordu! Kendine Korenin Sevgili Babası diye hitap edilmesini isteyen Kim Jong-il devlet denetimindeki medyayı kendisi ile ilgili mitler yaratmakta kullanırdı! Medyasına göre ilk kez bovling oynadığında hatasız bir oyun çıkarmış, 300 puan almış, ilk golf denemesinde ise tam beş kez topu tek vuruşta deliğe göndermişti!

\n

Resmi kayıtlara göre diktatör doğduğu gün gökyüzünde iki gökkuşağı ve parlak bir yıldız belirmiş, öldüğünde ise donmuş kocaman bir göl ikiye bölünmüş!

\n

Uçmaktan korkan Kim Jong-il trenle Rusyaya giderken her gün uçaklarla canlı ıstakozları taşıtıyordu. Ayrıca diktatör filmlerini çok sevdiğinden Güney Koreli ünlü bir yönetmen ile oyuncu eşini kaçırtmıştı. Çift, Kuzey Koreden kaçmayı başarana dek diktatör için film çekmeye zorlanmıştı!

\n

Prof. Coolidge Diktatörler kendi kişilikleri çevresinde yaratılmış bir kültün reklamını yapmak için milyonlarca dolar harcamaktan çekinmezler ve başkaları ile empati kurmayı başaramazlar, onlar için kaydadeğer tek şey kendi gereksinimleridir diyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları