Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çöküş toplumu!
Yalın gerçek: Çöküş toplumuyuz. Ve, çağdaşlıktan, bilimsellikten, liyakatten ve hukuktan uzaklaştıkça bu çöküş daha hızlanacak.
Adana’da 11 yavrunun ve 1 görevlinin ölümüne yol açan ihmaller zinciri ilk değildi; ne yazık ki son da olmayacak. Facianın ardından gelen açıklamalar, ortaya konulan belgeler ve tabii tepkiler de, ne yazık ki çok değil birkaç gün içinde balık hafızaların derinlerine çekilecek. Tıpkı maden cinayetlerinde, tıpkı inşaat boşluklarına asansörlerin çakılmalarında, tıpkı dere yataklarının doldurulduğu alanlara sel baskınlarında, tıpkı yollarda rögar kapaklarının açık unutulmasında, tıpkı tarım işçilerinin balık istifi doldurulduğu kamyonların devrilmesinde olduğu gibi...
Şöyle bir geriye dönüp bakalım: Aynı şeyler söylenmedi mi, benzer tepkiler, benzer savunmalar havada uçuşmadı mı?
Hepsi de büyük resmin irili ufaklı parçaları. Büyük resmin tam olarak söylediği ise toplumsal olarak büyük bir çöküş içinde olduğu gerçeği.
Çağdaşlık, bilimsellik, liyakat ve hukuk dedik... Bunlar olsaydı eğer öğrenci yurtları güvenlik sisteminden muaf tutulmazdı, “göstermelik değil, doğru” denetim raporları düzenlenirdi. Hesap sorulurdu, gerekirse ceza kesilirdi, gerekirse kapatılırdı...
Alın bu cümleyi, Adana’daki öğrenci yurduna, Soma ve Zonguldak’taki madene, Torunlar inşaatın asansörüne, karayolları yönetmeliğine taşıyın... Hepsi için geçerli değil mi?
Beceriler önemlidir!
Buradan yola çıkarak TÜSİAD’ın birkaç gün önce gerçekleştirdiği “Bilgi Temelli Ekonomi İçin Yetişkin Becerilerini Geliştirmek” başlıklı seminerine biraz değinmek istiyorum.
TÜSİAD, OECD’nin 16-65 yaş grubuna odaklanan ve geçen haziranda yayımlanan “Uluslararası Yetişkin Becerilerinin Ölçülmesi Programı” kısa adıyla PIAAC’dan yola çıkarak bu semineri düzenledi. Peki PIAAC bize ne söylüyor?
İki cümle ile özetleyebiliriz aslında:
1- Türkiye’de yetişkinler çağa ayak uyduramıyor,
2- Türkiye’de yetişkinler sözel, sayısal ve teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme olmak üzere üç beceri alanında OECD ortalamasının altında performansa sahip.
Peki, neden böyle?
Çünkü, Türkiye’de hızla yaygınlaşan “biat kültürü” ile bilimselliğin ve çağdaşlığın anahtarı olan “eleştirel düşünme” birbirine zıt kavramlar .
Bizim toplumumuzdaki bu çözülmeyi o kadar güzel açıklıyor ki...
Gelelim yetişkin karnesinin bu kadar kötü olmasının diğer nedenlerine... Yine OECD verilerinden yola çıkarak özetleyelim:
1- Eğitim seviyemiz çok düşük (25-34 yaşındakilerin yarısı lise bitirmemiş).
2- Kadınların eğitime katılımı çok düşük (OECD’de kadın-erkek beceri farkının en yüksek olduğu ülkeyiz).
3- OECD ülkelerinin aksine bizde beceri sahibi olmakla işgücüne katılım arasında bir bağ yok!
4- Aynı beceri seviyesine bağlı yetişkinler arası ücret farkının en yüksek olduğu ülke Türkiye.
Tüm bunlar birbiri ile eklemlenerek Türkiye’yi bugüne taşıdı. Eğer böyle sürerse bu çöküş, hızla dibe vurma ile sonuçlanacak. Bakalım ne zaman...
Cumhuriyet hâlâ tutuklu
Silivri zindanında 28 gündür tutuklu arkadaşlarımız. Şöyle de söyleyebiliriz: Onlar içerde, biz dışarda tutukluyuz. Çünkü Cumhuriyet tutuklu. İktidarın “biat kültürünü” reddettiği, gerçekleri haberleştirdiği, toplumun en temel hakkı olan “bilgi edinme hakkı”nı bir basın kuruluşu olarak çekinmeden, gözünü kırpmadan yerine getirdiği için tutuklu.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan alevi yurttaşlar kaygılı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!