Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

G7 ve Taormina ruhu...

27 Mayıs 2017 Cumartesi

Konular aynı, sorunlar da... Tabii çözümsüzlükler de. Peki değişen ne? Mekânlar ve liderler... Geçen sene aynı tarihte Japonya’daki Kashikojima Adası’ndaydı. Bu kez dünya ekonomisinin yüzde 65’ini elinde bulunduran 7 ülkenin lideri, İtalya’nın ev sahipliğinde Sicilya’da Etna Yanardağı’nın yakınlarında Taormina’da antik Yunan Tiyatrosu’nda dün toplandı. ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan ve bugün sona erecek olan G7 zirvesinde 7 liderin 4’ü ilk kez bir masada bir araya geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni.
Konu yine küresel ekonomi ve ticaretin yanı sıra terör, Suriye, Kuzey Kore. Tabii bir de küresel iklim değişikliği... Bu kez sert tartışmaların yaşanacağı söyleniyor. Nedeni tabii ki Trump’ın hem ticarette başlattığı korumacı politikalar hem de diğer ülkelere yönelttiği tehditler. Son oklardan biri de zirvenin hemen öncesinde Almanya’ya yönelmişti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker ile yaptığı bir görüşmede Almanya’nın çok kötü bir ticaret politikası olduğunu belirtmiş hatta ABD’de Alman arabalarının satışlarına sınırlama getireceğinin sinyallerini vermişti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 2016 yılında 1 trilyon 207.5 milyar Avro’luk ihracat, 954.6 milyar Avro’luk da ithalat gerçekleştirerek rekor kırmıştı.
Bir diğer çetin konu da küresel iklim değişikliği ve yine Trump’ın tavrı. Trump seçim kampanyası süresince iklim değişikliğini “safsata” diye nitelendirmiş hatta 2015 Paris Anlaşması’ndan ABD’yi çıkarmakla tehdit etmişti. Oxford Üniversitesi’nden kalkınma uzmanı Tristen Naylor’a göre G7 liderleri Trump’ı bu konuda sıkıştırabilecekler.
Rusya yine bir diğer sorunlu başlık. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığı karşısında uygulanacak yaptırımlar konusunda ülkelerin ortak bir uzlaşı içinde olmadıkları görülüyor.
Bunların yanı sıra liderlerin farklı gündemleri de var. Örneğin mülteci göçünden mustarip ev sahibi İtalya’nın patronlar kulübünden talebi Afrika ülkeleri için ellerini daha fazla ceplerine atmaları ve bu ülkelerdeki gençlerin doğdukları topraklarda kalmalarının bir formülünün bulunması. Zaten, Tunus, Etiyopya, Nijer, Nijerya ve Kenya liderleri bugün bir oturuma katılacaklar ve ülkelerine yeni yatırımların gelmesi yönündeki beklentilerini iletecekler.
Uluslarası sivil toplum kuruluşu Oxfam da G7 liderlerine çağrıda bulunarak önceliği dünyada açlık ile savaşa vermelerini istedi.
Bakalım Gentiloni’nin, “Kolay olmayacağını biliyoruz ama G7’den sonuçlar elde etmeyi istiyoruz. Taormina ruhu, bize doğru yolu bulmada yardım edebilir” sözleri işe yarayacak mı?

Moon istedi, Samsung yaptı
Samsung Electronics, Güney Kore’nin yeni lideri Moon Jaeİn’ın küçük işletmelerin korunmasına yönelik reform talepleri karşısında ilk adımı attı ve yerli tedarikçilerine yardım etmek amacıyla 445 milyon dolar tutarında fon kuracağını açıkladı.
Güney Kore’de mayıs ayında yapılan seçimleri kazanan ve kendini “iş başkanı” olarak nitelendiren Moon, sözleşmeli işçiliği azaltmak, asgari ücreti yükseltmek ve çalışma saatlerini azaltmak hedefi ile iktidara gelmişti.
Samsung Electronics, oluşturduğu fon ile tedarikçilerinin bir yıl boyunca faizsiz nakit borçlanmalarına izin verecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları