Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Türkiye'de Etik 'Göle Maya Çalmak' Olunca...

21 Kasım 2012 Çarşamba

Etik kavramının toplumumuzun öncelikleri arasında yer almadığı kesin... Yargıdan eğitime, trafikten işe adam almaya kadar her alanda... En yalın haliyle Nasıl yaparsak doğru davranırızsorusuna cevap bulma çabası olarak tanımlanır etik. Ve bu soru beraberinde doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt edebilmeyi de getirir. Geçen haftaki yazımda Çindeki yeni lider seçiminden yola çıkarak, meritokrasi kavramından ve Çinde toplumun hemen hemen tüm katmanlarında liyakatin öneminden bahsetmiştim. Dün EDMERin Gençlerin Gözüyle Etikaraştırmasının sonuçları önüme gelince ve Türkiyedeki gençliğin etik sözcüğünün anlamından bile bihaber olduğu, bilenlerin çoğunun da ülkenin en önemli etik sorununu ayırımcılık olarak sıraladıklarını öğrenince bu yazı farz oldu.

\n

Rahmetli Özalın Benim memurum işini bilir... Benim vatandaşım işini bilir sözü ile resmileşen rüşvetin, ayırımcılığın, adam kayırmacılığın, toplumun tüm katmanlarına yansıması kaçınılmazdı. Nitekim öyle de oldu. Toplumun DNAsına girdi. Dürüstlük ve şeffaflıkta dünyada 61. sırada yer alıyoruz. Rüşvet ve yolsuzluk endeksinde durumumuz daha da vahim, bu da

\n

gençlerimiz açısından zehirli bir havanın solunmasına yol açıyor.

\n

EDMERin (Etik Değerler Merkezi Derneği) gençler arasında etik algısı, duyarlılık ve farkındalığı ölçmek üzere yaptırdığı Gençlerin Gözüyle Etik 2012 araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin üçte 1i etik kelimesinin anlamını bile bilmiyor. 18-24 yaş arası 400 gence internet üzerinden online yapılan araştırma hayli çarpıcı sonuçları da beraberinde getiriyor. Örneğin gençler Türkiyenin en önemli etik sorunlarının ayırımcılık(yüzde 22si) ve haksız kazanç (yüzde 19.5) olarak sıralıyorlar. Yolsuzlukyüzde 17lik dilimiyle üçüncü sırada yer alırken bunu aldatıcı reklam-tanıtım”, “rüşvet”, “yanlı habercilik”, “bilgi hırsızlığı”, “haksız rekabet ve dezenformasyon olduğunu düşünenler takip ediyor.

\n

Devam edelim. Araştırmaya katılan gençlerden Türkiyedeki farklı kurumları etik değerlere bağlılık açısından puanlandırmaları istenmiş. Ve hiçbir kurum 10 puan üzerinden 5e bile ulaşamamış. Üniversiteler4.7 puan ile ilk sırayı alırken uluslararası şirketler 4.5 puanla etik değerlere en bağlı ikinci kurum tipi olmuş, bunu sırasıyla yerel yönetimler”, “orduveulusal şirketlerizlemiş. Sıralama STKler (4.3), yargı (4.3), spor kulüpleri (4.1) diye devam ederken; hükümet (3.5), kamu kurumları (3.4), medya (3.1) ve siyasi partiler (3.1) ile son sıralarda.

\n

Sonuçlara bütünüyle baktığımızda gençler Türkiyeyi hiç de etik bulmuyorlar. Üstelik etik ile ilgili gelecekten de umutsuzlar. Etik ile ilgili bilgi almayı, gelişmeyi isteyenler, gençlerin sadece yarısı.

\n

Sonuçları EDMERin Başkanı Bülent Şenver, Başkan Yardımcısı Saffet Karpat ve Genel Sekreteri Nâzım Olcay Kurt ile birlikte değerlendirdik. Aslında araştırma bir ilk ve yol haritası niteliğinde. Zaten henüz çiçeği burnunda EDMERin kuruluş amacı da gençlerde etik anlayış ve bilincin oluşturulması. Her alanda görev yapacak genç etik liderlerin yetişmesine katkıda bulunmak. Etik konusu televizyonda ve kamuoyunda masaya yatırılan, tartışılan bir konu değil. İyi örnekler, rol modeller fazla yok, olanlar da hiçbir zaman gençlerin önüne konulmuyor. Her ikisi de Darüşşafaka mezunu olan Şenver ve Karpat ise gördüğüm kadarı ile etik konusunu yılmadan temel öncelikleri arasına alan iki isim.

\n

Bülent Şenver bundan yıllar önce etik konusunda Sakıp Sabancı ile yaptığı bir sohbeti aktardı. Bu konuda çalışmalar yapmak istediğini söylediğinde Sabancı Sen göle yoğurt çalmaya çıkmışsın anlaşılan demiş. Sonra da Şenveri teselli etmek için o kendine has üslubuyla Merak etme senin mayan tutar diye eklemiş.

\n

P&G Türkiyenin Genel Müdürü Saffet Karpat ise gençlerin en önemli gördüğü ayrımcılık sorunu üzerinde duruyor ve Aslında her şey işe alma noktasında başlıyor. En iyiyi bulma arayışı, seçimin ve terfinin hak edişe göre yapılması o kurumun rekabetçiliğini de olumlu etkiler. Öncelikle iş verimi artar, çalışanları motive olurdiye aktarıyor.

\n

EDMER Türkiye’nin en önemli sorununa parmak basıyor. Sabancı’nın dediği gibi “göle maya çalmak kadar zor”. Dernek üyelik için aktif çalışacak gençleri bekliyor. Bu ülkeyi değiştirmeye enerjisi olan gençleri. Bizden söylemesi....

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları