Selçuk Erez

Gömlek bana dar geliyor

21 Mayıs 2015 Perşembe

Cumhurbaşkanı son günlerde hep “gömleğin dar geldiğinden” söz açıyor, “Artık bu gömlek bu vücuda dar geliyor” diyerek başkanlık sistemini öneriyor.
Haklıdır. Bu şikâyet, yurdumuzda yüzyıllardır dile getirildiği halde İnönü ve CHP hükümetleri bu konuyla hiç ilgilenmemişlerdir.
Egeliler “Şu İzmir’den çekirdeksiz nar gelir / Sırmalı cepken ince bele dar gelir” diye durmazlar mı? Ya Koçkiriler? Kaç kez “Koçları vurdum dereye / Öldüm araya araya / Terzi kolların çürüye / İçlik yâre dar geliyor!” demişler ama CHP bunu da duymamıştır. “İstanbul’dan ayva gelir nar gelir/gömlek giymiş etekleri dar gelir” diyene de aldırmamışlardır.
Artık bu çağrıya kulak verilmeli, çareler üretilmelidir.
Olasılıklar ve çözümler:
a. Gömlek hatalı yıkanmış, ondan daralmış olabilir: Bunların içlerinde kaç derecede yıkanması gerektiği yazar; ona uyulmalı. Beyaz gömlek genellikle 90 derecede yıkanır ama çekmesin diye 60’ta yıkamak daha iyidir.
b. Arada kilo almış olabilirsiniz: Bu durumda diyete başlanmalı: Sabah, 1.5 litre su, 1 gazoz, öğle 1 tabak brokoli, akşam 3 light bisküvi, kibrit kutusu kadar peynir yiyip 2 litre su için.
c. Belki de gömlek daralmamıştır ama size öyle gelmektedir: Psikoloğumuz Mücella, kişi, “Karşıdan yâr geliyor/ yeleği dar geliyor/ men sevdim eller aldı / bu bana zor geliyor, türküsünden etkilenip başkanlığı başkasına kaptırabileceğini düşünmüş olabilir” demektedir. Dört seans analizle çözermiş.
d. Gömlek gerçekten çeşitli çevresel etkilerle daralmış olabilir. O şıkta terzimizin önerileri önemsenmelidir: Gömleğin yan dikişlerini, koltuğun altına kadar sök. Danteli kama şeklinde kes. Bu kama şeklinde danteli, söktüğün yan dikişlerin arasına dik. Gömleğin eteğine de on santim dantel bordür ekle; böylece yeniden seni sıkmayan hoş bir gömleğe kavuşmuş olursun.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları