Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bora Uymaz İzmir'de Yaşayanlar
Geçmişten günümüze İzmir’de yaşamış bestekârlar arasında Bora Uymaz çok önemli bir yer almaktadır. Ne var ki, günümüzde adı gerektiği kadar duyulmamıştır. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun düzenlediği müzik etkinlikleri programında: “Gülistân-ı Şehr-i İzmir” başlığı ile yayımlanan yazıda Bora Uymaz adı altında şu bilgileri buluyoruz.
“Gülistân-ı Şehr-i İzmir”den Bora Uymaz 1976 İzmir doğumlu sanatçı. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı’nı bitirmiş. Tanburi ve bestekâr olarak Cinuçen Tanrıkorur, Akın Özkan, Vefik Ataç gibi ustaların öğrencisi olmuş. 2000 yılında Bursa Klasik Türk Müziği Korosu’na yetişmiş sanatçı olarak atanmış. Bir yandan Kültür Bakanlığı’nın görev vermesiyle, hem de özel organizasyonlar ile yurtiçinde ve yurtdışında çalışmalarıyla Amerika, Avustralya, Japonya, Çin, Yunanistan, Güney Kore, Almanya, Tunus, Kıbrıs gibi ülkelerde düzenlenen konserlerde solist olarak ve eserleriyle Türk müziğini en iyi şekilde temsil etmiş. Adını Cinuçen Tanrıkorur’un koymuş olduğu “Suzinak-Aşiran” makamını yorumlamış ve bu makamda grup kurmuş.
2004 yılında UNESCO’nun hazırladığı Dünya Kültür Miraslarımız belgesel çalışmasının Mevlevi müziği ile ilgili bölümüne katkıda bulunmuş.
2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “Az Kullanılan Makam ve Usullerde Beste Yarışması”nda İkincilik ve Beşincilik, ayrıca Konya Belediyesi Avni Anıl Yarışması’nda mansiyon ödüllerine layık görülmüş. Çeşitli biçimlerde 250 eser bestelemiş. Halen İzmir Klasik Türk Müziği Korosu’nda görevini sürdürmektedir.
Bora Uymaz’ın düzenlediği “Gülistan-ı Şehr-i İzmir” kuruluşunda olan “Geçmişten Günümüze İzmir”de yaşamış bestekârlar serisinde: Murat Aydemir (tanbur), Yavuz Akalın (ney), Kâşif Demiröz (ney), Murat Bağdatlı (ud), Mehmet Yalgın (klasik kemençe), Safinaz Rizeli (kanun), Türkân Uymaz (vokal), Ozan Pars (daire/bendir) ve konseri takdim eden: Tevfik Bildik.. İzmir’de yaşayan sanatçılara başarı dilekleriyle.
“Yıldız’a Çağrı”
Serkan Çağrı ve Yıldız İbrahimova’nın “Yıldıza Çağrı” kuruluşu sanat alanında alkışlara değer etkinlikler göstermektedir. Yıldız İbrahimova Balkan caz müziğinin başarılı temsilciliğini göstermektedir. Balkan cazının güçlü ismi Yıldız İbrahimova ve Türk klarnet dünyasının yenilikçi isimlerinden Serkan Çağrı’nın yer aldığı “Yıldıza Çağrı” projesi, Anadolu’dan Balkanlar’a uzanan kültürel renkliliği ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ağırlıklı olarak otantik Balkan müziğinin caz formunda düzenlemelerinden oluşan repertuvar, etnik kökenli ritim yapısı üzerine doğaçlamalarla örülmüştür. Ayrıca, İbrahimova’nın uzun yıllardır süren Anadolu müziği araştırmalarından örneklere de yer verilmiştir. Performansın önemli bir bölümü Serkan Çağrı, Yıldız İbrahimova ve diğer müzisyenlerin virtüozitelerini sergileyecekleri halk şarkıları özgür caz (free-jazz) doğaçlama geçişleri üzerine kuruludur. Geçen yaz Almanya konserlerinde dakikalarca ayakta alkışlanan, Alman basınının övgüyle bahsettiği ikili sahnedeki uyumları ve yaratıcılıklarıyla büyük beğeni topladı.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’