Cumhuriyetin 85. Yılında Tekfen Filarmoni Orkestrası

03 Kasım 2008 Pazartesi

Şef Saim Akçıl yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası, Türkiye Cumhuriyetinin 85. yıldönümü dolayısıyla düzenlediği Cumhuriyet Konserini sundu. Bu konser aynı zamanda İstiklal Marşımızın özel bir dinletisi olarak önemli idi. Tekfen Holdingin çok özel bir projesi sayılırdı. Bu proje 1921 yılında İstiklal Marşımız için düzenlenen beste yarışmasına katılan eserleri tekrar yıllar sonra izleyici ile buluşturmak amacımızı taşıyordu. Uzun yıllardır hep birlikte söylediğimiz İstiklal Marşı aslında 1921 yılında düzenlenen yarışmaya çok sayıda katılan bestelerden biri idi.

Ankarada temelleri atılan yeni Türkiyenin milli marşı niteliğinde idi. Bu yarışmaya katılmış olan bestelerin sayıları bilinmemekte idi. Tekfen Vakfı katkısı ile Mehmet Altun ve arkadaşları tarafından çalışılan araştırmalar sonucunda bu bestelerden 11inin notaları bulunmuştu. Bu eserler aynı tarihlerde Kâzım Karabekir Paşa tarafından yazılmış bir beste ile birlikte, Cumhuriyetimizin 85. yılını kutlamak üzere Tekfen Filarmoni Orkestrası tarafından ilk kez seslendirilmiş oldu.

Ayrıca Milli Marşımızın öyküsünü içeren bir kitap ve konser günü dağıtılan bir CD kaydı ile bu proje ölümsüz bir hale getirildi. Orkestra şefi Saim Akçıl yönetiminde Tekfen Filarmoni Orkestrasının konseri gerçekleşti. Bu konser programının akışı şöyle:

Beste ve orkestra düzenlemeleri Mehmet Zati Arca - Çetin Işıközlü, Mustafa Sunar - Betin Güneş, Kâzım Uz - Emre Aracı, İsmail Hakkı Aksoy, Ertuğ Korkmaz, Hüseyin Sermet, Halit Lemi Atlı, Turgay Erdener, Kâzım Karabekir (Türk Yılmaz Marşı), Hasan Uçarsu, İsmail Zühtü Ateş, Hüseyin Sermet (orijinal notadan seslendirecektir). Ahmet Yekta Madran, Nevit Kodallı, Abdülkadir Töre, Ayşe Önder, Özkan Manav, Ali Rıfat Çağatay 1924 tarihli İstiklal Marşı, Darüttalim-i Musiki Heyeti CD dinletisi. Ali Rıfat Çağatay, Murat Kodallı, Zeki Üngör, Edgar Manas. Yücel Erten yönetmen, Kemal Yiğitcan ışık kreatörü, şef Gökçen Koray yönetiminde TRT İstanbul Gençlik Korosu - Arsen Gürzap - narasyon, Yetkin Dikinciler - narasyon, Sumru Ağıryürüyen - soprano, Şenol Talınlı - tenor, Hüseyin Sermet - piyano, Ercan Irmak - ney, Göksel Baktagir - kanun, Yurdal Tokcan - ut. 1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adı ile kurulan Tekfen Filarmoni Orkestrası, önemli özelliğini repertuvarı ve eşlik ettiği yerel çalgılarla ortaya koymuştur.

Orkestra bugüne kadar Suriyeden ut, İrandan tar, Bulgaristandan kaval, Rusyadan domra, Kazakistandan kılkobuz, Azerbaycandan kemança, Ukraynadan bandura, Gürcistandan salamuri, Özbekistandan çang, Yunanistandan buzuki, Türkiyeden ney”, “bağlama ve kanun gibi çeşitli otantik çalgılara ve onlar için yazılan eserlere de yer vermiştir. Orkestra bu yönüyle dünyada ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Tekfen Filarmoni Orkestrası sanatın beşeri farklılıkları nasıl bir zenginliğe dönüştürebildiğinin mükemmel bir örneğidir. Başlangıçta Karadeniz Ekonomik İşbirliğine üye ülkelerin sanatçılarından oluşan orkestra, zaman içinde büyüyerek Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıları da bünyesine katmış ve konserlerde sahneye koyduğu bayrak sayısını 23’e çıkarmıştır.

Bu orkestrayı oluşturan sanatçıların geldiği ülkelerin coğrafyası göz önüne getirilirse, karşımızda dünyanın farklılık ve çelişkiler ile dolu uluslararası sorunların en yoğun olduğu bölgelerden durumlar çıkar. Böyle bölgelerin müzisyenlerini bir araya getiren bu orkestranın barış, sanat ve müziğin evrenselliği ve başka insancıl değerleri koruduğu gerçeğine kavuşulur.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları