Yeni Yıla Girerken

05 Ocak 2009 Pazartesi

Sanat ve kültür alanında 2008 mevsimini geride bırakırken, çoksesli müziğin Atatürkün devrimlerinin, ileri ve demokratik yönde ilerlemesi için çalışan sürekli şef Gürer Aykalı daima alkışlamak gerektiğini de duymak zorundayız.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Yeni yılı karşılama konserini şef Gürer Aykal yönetiminde büyük bir başarıyla verdi. Solist olarak piyanist Cedric Tiberghien, soprano Indra Thomas yer aldılar.

Program: George Gershwin Pariste bir Amerikalı, George Gershwin Piyano Konçertosu fa majör, George GershwinArya ve Şarkılar: Summertime Someone to watch Over me, The cant Take That Avay From me”, “The Man I Love, I Got Rhythm” ,“My Mans Gone Nov. Johann Strauss Jr. İmparator Valsi Op. 437. Yurtiçinde ve yurtdışında başarılar kazanan Borusan Oda Orkestrası 1999 yılında senfonik bir orkestraya dönüştürüldü. Orkestranın genel müzik direktörlüğüne ve sürekli şefliğine Gürer Aykal getirildi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ilk konserini 13 Mayıs 1999da Yıldız Sarayı Silahhane Binasında verdi. Gürer Aykal yönetiminde yeniden yapılanan orkestra Avrupa yakasında verdiği konserleri Anadolu yakasına taşıdı. Lütfü Kırdar Konser Salonunda ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde her ay iki konser veren orkestra bir kent orkestrasına dönüştü.

Anadolu yakasındaki konserlerine Caddebostan Kültür Merkezinde de devam ediyor. Yeni bir yıla Beethoven senfonileri ile giren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 2000-2001 sezonunu önemli bir sanat olayıyla noktalamıştı. Müziğin anayasası olarak bilinen Beethoven senfonilerini seslendiren orkestra, bu diziyle senfonik müzik tarihimize önemli bir sayfa olarak eklendi.

2004-2005 sezonuna İstanbul konserlerinden önce 24 Eylülde II. Kars Kurultayı ve Kafkas Kültürleri Festivali açılışında antik kentteki konserle başlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Ekim 2004 konseri kapsamında, ünlü çellist Volfgang Boettcher, Kasım 2004 konserinde Fazıl Say, aralık ayındaki Yeni Yılı Karşılama konserinde ise Maxim Vengerov ile çaldı. 2005 yılının ilk konserinde Amerikalı piyanist Norman Kriegeri, şubat konserinde ise ünlü piyano virtüözü Hüseyin Sermeti, martta ise Amerikalı kemancı Robert McDuffie ve nisan konserinde Amerikada kariyer yapan genç viyolonsel sanatçımız Efe Baltacıgili ağırlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sezon sonunda 22. Uluslararası Ankara Müzik Festivalinin kapanış konserlerini ve 33. Uluslararası İstanbul Müzik Festivalinin açılış konserini gerçekleştirdi. Temmuz ayında İstanbulda yapılan 22. Dünya Mimarlık Kongresinde bir konser verdi.

2005-2006 sezonu başında, eylül ayında Atinada gerçekleştirilen üç konser ile en önemli çağdaş Yunanlı bestecilerden İannis Kenakisin Orestia adlı eserini Yunanlı solist ve korolar ile birlikte seslendiren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası İstanbuldaki sezon açılış konserinde Fazıl Sayı ağırladı. Kasım ayında bir konser için tekrar Atinaya davet edilen orkestra, Megaron Konser Salonundaki programda Türk bestecilerine yer verdi, ayrıca Yunanlı piyanist Dimitris Sgourosa eşlik etti. Yine kasım ayındaki Eskişehir Uluslararası Müzik Festivalinin açılışını ve ardından İstanbulda ünlü Rus mezzosoprano Olga Borodinanın solist olarak yer aldığı konseri gerçekleştirdi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları