Muhalefet çevreye de baksın

22 Haziran 2015 Pazartesi

AKP iktidarında insanlar kadar çevre ve doğal varlıklarımız da ağır hasara uğradı.
Doğal yaşam alanları bozuldu, tüm canlılar bundan zarar gördü.
Dereler, nehirler, göller, denizler, kıyılar, koylar ve sularımız...
Verimli tarım topraklarımız, meralarımız, yaylalarımız, ormanlarımız, sermayeye ve yandaşlara peşkeş çekildi...
Özellikle enerji ve madencilik sektörüne, vahşi bir saldırı için kapılar açıldı.
Şimdi hak, hukuk, adalet ve özgürlükler kadar, her ne kadar geri dönüşü çok güç olsa da bozulan, kirletilen, talan edilen doğa ve çevrenin de onarılması, iyileştirilmesi gerekiyor...

***

AKP iktidarında duyarlı yurttaşların, çeşitli örgüt, dernek ve platformların, meslek odaları ve demokratik kuruluşların çevre ve doğa mücadelesi yükseldi.
Maden şirketlerine, HES ve RES’lere, zehir saçan termik santrallara, canlılar için büyük risk taşıyan nükleer santrallara, kıyı ve koyların imara açılmasına, denizleri kirleten, balık çiftliklerine karşı direnildi.
Öte yandan iktidarın güvenlik güçleri polis ve jandarma, yaşam alanlarını, doğayı korumak için direnenlere görülmedik şiddet ve baskı uyguladı. Karadeniz’de derelerini savunan kadınlara, yaşlı teyzelere, Tortum’da sularını koruyan genç kızlara, Bergama, Efemçukuru ve Uşak’ta altın üretimine karşı çıkan köylülere, taşocaklarına hayır diyenlere, ülke çapında çevre ve doğanın korunması için mücadele edenlere güç kullandı.
Tüm canlıların temiz, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı anayasa hükmü olmasına karşın yargı, sahip çıkanların değil, iktidarın yanında oldu çoğunlukla. Birkaç mahkeme kararı dışında iktidarın güdümündeki yargı, çoğunlukla bu yağmaya yol verdi.
Yağmanın önünü açan, bunun için olmayacak yasal düzenlemeleri gerçekleştiren iktidar, bakanlıklar ve bağlı bürokrasi, gözü kara tutumunu sürdürdü.
Öyle ki çevreyi korumakla yükümlü bakan ve bakanlık, adeta çevre düşmanı gibi davrandı.
Bu arada iktidarın pervazsızlığı olumlu mahkeme kararlarını uygulamamaya, yok saymaya değin uzandı...
AKP iktidarı ve anlayışı bir biçimde sürerse, çevre ve doğa düşmanlığı sürecek demektir.
Muhalefet partileri, çevre mücadelesinin yükseldiği sandıklara bir de bu gözle baksın, halkın iktidarı cezalandırdığını göreceklerdir...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yaşasın Cumhuriyet 1 Ocak 2016
Sesler kısılırken... 25 Aralık 2015

Günün Köşe Yazıları