Sungu Çapan

Filistinli duvargeçen âşık

07 Mart 2014 Cuma

2013 Cannes Festivali’nin, Belirli Bir Bakış bölümünde jüri ödülünü alan ‘Ömer’ kaçırılmayacak bir film

İsrail’in işgal ettiği Filistin’de fırıncılık yapan delikanlı Ömer’in (Adam Bakri), Batı Şeria’daki çok yüksek tecrit duvarını aştığı heyecanlı bir sahneyle açılıyor “Omar-Ömer”. Çocukluk arkadaşı Tarık’ın (Eyad Hourani) esmer güzeli kız kardeşi Nadia’ya (Leem Lubani) fena halde sevdalı Ömer, Nadia’yla buluşmak için, her seferinde sırtından kurşun yemek pahasına, Tarzan gibi tırmanıp beton duvarı aşıyor sürekli.
İşgalcilere direnen Özgürlük Savaşçıları’nın liderlerinden Tarık, toy gerilla arkadaşları Ömer ve 7 çirkin bacılı Amjad’a (Samir Bisharat) tüfekle atış talimi yaptırıyor. Ömer’in araba çaldığı, Tarık’ın planladığı bir gecede çelimsiz, acemi Amjad, İsrail kampından bir askeri uzaktan vuruyor ve İsrail askeri polisi peşlerine düşüyor.
Filistinlilerin denetimindeki Batı Şeria’da fırıncı, duvarın öte yanındaysa erkeklik sınavından geçmekteki, direnişçi bir özgürlük savaşçısı olan Ömer, yakalanıp karıncalarla dostluk edeceği, döküntü bir hücreye atılıyor. İsrailli sorgucu teğmen, karısıyla arası bozuk Rami (Waleed Zuaiter) işbirlikçi ve muhbir olmasını önerse de, davasına sadık Ömer konuşmaz onca baskı ve işkenceye karşın. Ama Nadia’yı okulunda, ele vermediği Amjad’la beraber görünce kalbi kırılıyor, üstelik ikili oynayan bir hain olduğu söylentisi de yayılıyor.
3 eski çocukluk arkadaşından Tarık, kazayla Amjad’ın tabancasıyla vurulup ölünce İsrailli istihbaratçı Rami’ye bir intikam pususu planlıyor Ömer. Ancak Amjad’dan hamile kalmış Nadia ona sırt çevirince Rami ve işgalcilerle ölümcül bir mücadeleye girişmiş Ömer’in hikâyesi, melodramatik, hüzünlü bir aşk çıkmazına dönüşecektir.
Başarılı “Vaat Edilen Cennet” ve 7 yönetmenli, skeçli film “Havana’da 7 Gün”deki hoş bölümüyle aklımızda yer etmiş, Filistinli yönetmen Hani Ebu-Esad’ın, geçen yıl Cannes’da gösterildiği Belirli Bir Bakış bölümünde jüri ödülüne layık bulunmuş, yeni filmi “Ömer” bizce haftanın filmi nitelemesini hak eden, yakın plan ağırlıklı, atak, dinamik ve sürükleyici anlatımıyla kesinlikle görülesi bir Filistin yapımı.
Politik sinema alanında, karmakarışık Ortadoğu coğrafyasından sivrilip öne çıkmış yönetmenlerden Hani Ebu-Esad’ın gittikçe daha iyi bir hikâye anlatıcısı olduğunu örneklediği, !f’te geçen ay seyrettiğimiz “Ömer”i, Başka Sinema salonlarında sinemaseverleri bekliyor.

>Politik sinema alanında, Ortadoğu coğrafyasından sivrilip öne çıkan Filistinli yönetmen Hani Ebu-Esad’ın dinamik ve sürükleyici filmi sinemaseverleri bekliyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları