Ülkü Tamer

Suçlamalar ve Yalanlar Üstüne

21 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

Şu günlerde, her ne hikmetse, ABDde McCarthy dönemi olarak bilinen yıllardaki soruşturmaları, suçlamaları, tutuklamaları düşünür oldum hep.

\n

Birçok sanatçı, Amerikaya Karşı Eylemleri Araştırma Komitesinin karşısına tanık olarak çıkmıştı. Başta Elia Kazan olmak üzere, bazı ünlüler muhbirlik ettiler, yanlış anlaşıldıklarını söylediler ya da pişmanlıklarını dile getirdiler. Ödül olarak da, işsiz kalmamaları sağlandı. Sözgelimi, Kazan, Komiteye komünistlerin adlarını verdiğinin ertesi günü 500 bin dolarlık bir sözleşmeye imza atacaktı.

\n

Direnenler, böyle bir soruşturmanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürenler de oldu. Bunların başında Hollywood Onları geliyordu: Alvah Bessie, Herbert Biberman, Lester Cole, Edward Dmytryk, Ring Lardner Jr, John Howard Lawson, Albert Maltz, Samuel Ornitz, Adrian Scott, Dalton Trumbo.

\n

Komiteyi aşağılamak suçuyla hapis cezasına çarptırılan Ring Lardner Jr, 1961’de şunları yazacaktı:

\n

Cezaevinde karşılaştım onunla. Biraz zayıflamış, çökmüştü. Hemen tanıdım. Amerikaya Karşı Eylemleri Araştırma Komitesi eski Başkanı J. Parnell Thomasdı. O da beni tanıdı. Ama selâmlaşmadık bile... Son karşılaşmamızın üstünden üç yıl geçmişti. Komiteyi aşağılamak suçundan cezaevine atılmıştım Hollywooddan dokuz arkadaşımla birlikte... Mr. Thomas da cezaevindeydi şimdi. Birtakım işsizleri devlet dairelerinde çalışıyor gibi göstermiş, aldığı paraları cebe atmıştı. Devleti dolandırmıştı yani. Yargıçların önünde savunma bile yapmamış, on sekiz aya hüküm giymişti.

\n

Hollywood Onlarından senaryo yazarı John Howard Lawson, tanıklığı sırasında okumak üzere bir bildiri hazırlamıştı. Okumasına izin verilmeyen bu bildirisinde şunları söylüyordu:

\n

Bu Komite, lekelemek, yıkmak istediği Amerikan yurttaşlarını, yasaların dışına çıkarak, dürüst olmayan bir biçimde, bir haftadır suçlamaktadır. Ben buraya kendimi savunmak ya da avukatlarımın hafif bir deyimle hiçbir temele dayanmayan kanıtlar olarak nitelendirdikleri uydurmaları yanıtlamak için gelmedim. Amerikan halkı bu durumu tek kelimeyle özetliyor: Çirkef. Mantıklı insanlar çirkefle uğraşmazlar. Üstüme kamyonlar dolusu çirkef boşaltılmış gibi görüyorum kendimi; başımdan aşağı kamyonlar dolusu çirkef daha boşaltılmak isteniyor, sonra da konuşmam söyleniyor... Hayır, çirkefle tartışılmaz. Ama o çirkefin nereden geldiğini bulmamız, o çirkefte başkalarıyla birlikte boğulmadan buna bir son vermemiz gerekiyor. Kaynak apaçık ortada. Kanıtdedikleri şeyleri satılmışlardan, akıl hastalarından, reklâm peşindeki soytarılardan, Gestapo ajanlarından, muhbirlerden, karacahil ve korkak birkaç Hollywood sanatçısından elde etmişler.

\n

Lawson, bu karalamaların, bu çirkefin altında yalanın yattığını düşünüyordu. Komitede tanıklığı sırasında şöyle diyecekti:

\n

Hitler Almanyasında kullanılan eski tekniği kullanıyorsunuz siz de! Korkutma yoluyla sinema endüstrisini, sonra da basını ele geçireceğinizi sanıyorsunuz! Siz bana sorular soracağınıza, bırakın da ben burada ifade vermiş önceki tanıklara sorular sorayım, hepsinin aşağılık yalanlarını ortaya çıkarayım.

\n

Evet, şu günlerde bunları neden hatırlıyorum acaba?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları