CPJ: Tek tek bakalım dedik, Ergin reddetti

09 Kasım 2012 Cuma

\n

Türkiyede 76 gazetecinin cezaevinde olduğu ve bunların 65inin doğrudan gazetecilik mesleğinin gereğini yerine getirdikleri için tutuklu olduğunu açıklayan New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesinin (CPJ) yönetim kurulu üyelerinden Kati Marton önceki gün Ankarada Cumhuriyetin de arasında yer aldığı basın kuruluşlarının üyeleriyle bir araya geldi. ABDnin saygın gazetecilerinden olan Marton, çocukluğunu baskı rejimleri altında geçirmiş. Büyükannesi Auschwitzde soykırıma uğrayan Marton, altı yaşındayken ikisi de gazeteci olan anne ve babası tutuklanarak iki yıl hapsedilmiş. Belki de 20 yıldır aktif biçimde CPJ yönetiminde yer almasının ve Türkiyenin cezaevindeki gazeteciler sorununa bu kadar yakın ilgisinin arkasında bu acı hatıralar yatıyor.

\n

Marton, salı günü Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya gelmiş. Adalet Bakanlığı 5 Kasım Pazartesi günü (görüşmeden bir gün önce) CPJ raporu ile ilgili bir açıklama yaparak örgütün raporunun tek yönlü iddialara yer verdiği; geçen yıl açıkladığı 8 rakamıyla bu yıl açıkladığı 76 rakamı arasında derin uçurum olduğu ve listedeki isimlerin bir bölümünün gazetecilik ile ilgisi olmayan terör örgütü üyeliği, bombalama, adam öldürme vs. gibi suçlardan mahkûm oldukları gibi eleştiriler getirmişti. Açıklamadan bilgisi olduğunu belirten Marton, Ergin ile görüşmesini Cumhuriyete şöyle anlattı:

\n

Bizimle bir buçuk saat görüşmesini konuya ne kadar duyarlı olduklarını göstermesi açısından önemsiyorum. Biz kendisine listedeki isimler üzerinden tek tek giderek dosyaları birlikte inceleyebileceğimizi söyledik. Ancak Sayın Bakan rapor açıklanmadan böyle bir girişimde bulunmamamıza da sitem ederek bunu reddetti. Bakanla görüş-tükten sonra da ben bahsedilen isimlerin gazeteci olduğundan şüphe duymuyorum.

\n

Gerekçe: \t\tYargılamalar sürüyor

\n

Martonun iddiasına görüşmeye katılan Adalet Bakanlığı heyetinden bir yetkili, Biz hüküm giymemiş, henüz yargılanmakta olan birinin durumunu konuşamayız. Örneğin Mustafa Balbay ya da Nedim Şenerin dosyasını onlarla konuşamayız. Ama hüküm giymiş olanları ister toplu ister tek tek konuşmaya hazırız. Bugüne kadar bizimle hiçbir bilgi paylaşımı yapmadılar. Sadece avukatlarla konuşarak rapor yazıyorlar. Türk yargısı bile onlardan daha adil. En azından tek taraflı dinleyip karar vermiyorlarşeklinde yanıt verdi.

\n

‘Adım atacakları izlenimi aldık’

\n

Martonun Ergin ile görüşmesine ilişkin ikinci önemli gözlemi ise şu:

\n

Bize getirdikleri tüm eleştirilere rağmen görüşmeden, hükümetin Türkiyede basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin farkında olduğu ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik hazırlık içinde olduğu izlenimiyle ayrıldık.

\n

Bakanlık yetkilileri de bu izlenimini teyit ediyor. İfade özgürlüğünün önünde engeller varsa bunların kaldırılması yönünde hükümetin iyi niyetli olduğu ifade edilmiş CPJ heyetine. Türkiyenin AİHMde mahkûm olmasına neden olan uygulamaların kaldırılmasını hedefleyen yasal değişikliklerin yer alacağı 4. yargı reformu paketinin yakında çıkarılacağı bilgisi CPJye iletilmiş.

\n

Avrupa’ya ‘yıl \tsonu’ sözü

\n

Dün de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) raportörü Fransız Sosyalist Milletvekili Josette Durrieu cezaevindeki gazeteciler, uzun tutukluluk süreleri gibi konuları Erginin önüne koydu. Ergin bu kez ilk defa 4. yargı paketinin tarihi konusunda bağlayıcı mesaj vererek Paketin 2012 yılı bitmeden hayata geçirilmesini hedeflediklerinibildirmiş.

\n

Her paket öncesinde tutuklu gazeteci ve milletvekillerinin tahliyeleri konusunda umut yaratan AKPnin 3. paketiyle Bahçevlievlerde 7 TİPliyi öldüren katiller cezaevinden çıkarılmıştı. Umarız 4. paketten gerçekten gazeteciler yararlanır.

\n

\n

‘BABANIZ DA MI BOMBACIYDI?’

\n

CPJ raporundan mesleğimiz adına değil de hükümet adına rahatsızlıkduyduğu izlenimi edindiğimiz bazı meslektaşlarımız Martonu Ankarada adeta sorguya çektiler. İşte bazı sorular ve yanıtları:

\n

- Raporu hazırlarken resmi makamlar ne diyor merak etmediniz mi?

\n

Yanıt: Biz objektifliğe önem vererek mevcut durum hakkında bir rapor hazırladık. Resmi bir onay aramayız. Otoritelerin de bizi beğenmesi ya da doğru bulmasını beklemiyoruz. Olumlu düşünmelerini de beklemiyorduk. Buradaki korku iklimi, atmosferi var ki bu bizi endişelendiriyor. Biz durum daha da kötüye gitmeden önce bu raporu yayımlamanın doğru zaman olduğunu düşündük.

\n

- Gazeteci dedikleriniz silahlı saldırı düzenlemiş, bomba atmış. Sizin babanız da bomba attığı için mi tutuklanmıştı?

\n

Yanıt: Hayır tabii ki bombacılık veya casuslukla ilgili bir şey yapmadı.

\n

- Listenizde cinayetle suçlanan isimlerin olması Nedim Şenere haksızlık değil mi?

\n

Yanıt: Yargıyı dikkate almamalısınız gibi bir şey söylemiyorum. Ama yargı sisteminiz de tamamen mükemmel değil ve gazetecileri hapse sokuyor. Ben bu listede cinayet işlemiş katillerin veya bombacıların bulunduğunu düşünmüyorum. Esas söylemek istediğim şudur, insanlara hapse sokularak gözdağı verilmesi, korkutulması doğru bir şey değildir. O insanların yaptığı çalışma olmadan demokrasi olmaz. Biz bu insanların çalışmaları için teşekkür etmeliyiz, onları hapsi sokmamalıyız.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları