Aldatılanlar aldatıyor!

15 Ağustos 2016 Pazartesi

İktidarıyla ve ona eşlik eden muhalefetiyle ana akım siyaset, 15 Temmuz sürecinde bir kez daha, “aldatıldık” limanına sığınıyor.
Sonra da hiçbir sorumluluğu yokmuşçasına yoluna devam ediyor. Gündeme getirilen konuların özelikle ikisi, demokrasi ve tek tip karşıtlığı, toplumun geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Aldatmanın büyüğü: Demokrasi
Yaklaşık bir ay boyunca milyonlarca insan, işte demokrasi budur denilerek meydanları doldurdu. Meclis’teki dört partiden üçünün genel başkanı, demokrasi için bütünleşti.
Toplumsal coşkunun köpüğü uçtuktan sonra geriye demokrasi adına iki sonucun kaldığı görülüyor: Cumhurbaşkanı neredeyse 14 senedir elinde oyuncak olan devleti sıfırlayacağını vurguluyor. Bunu nasıl yapacağını da her zamanki gibi demokratik(!) bir davranış sergileyerek açıklıyor; Allah sevgisiyle, diyor!
Çok yakın bir tarihte devletin iki temel kurumu, Yargıtay ve Danıştay sıfırlandığına göre, kurulan gerçekten mini anayasa komisyonunda sonuç alınır.
Ancak, demokrasiye ulaşma yöntemi ve onun içeriğiyle ilgili olarak Allah sevgisi kavramı dışında başka hiçbir ipucu yok!
Aslında AKP’nin siyasal İslam ideolojisi varken başka bir şeye de gerek yok! Bu ülkede başta yaşam hakkı olmak üzere temel insan hakları; düşünce, ifade, örgütlenme ve basın özgürlükleri; üniversite özerkliği; hukuk devleti ve yargının bağımsızlığı, her gün yeni örnekleriyle kanıtlandığı gibi, çoktandır sıfırlanmış bulunuyor. Sıfırlamanın bundan ötesi mi olur? Yalnızca barış istedikleri için bilim insanlarının çalışma hakları ellerinden alınıyor.
Şimdi sıra devletin siyasal İslama göre biçimlendirilmesinin tamamlanmasına gelmiştir.
AKP ve eklemlenenleri uyumlu çalışmaya başladığına göre, yedi yıl beklemeye ne gerek var? 2023 hedefine hemen ulaşılır!
Yalnız, adını ne koyarsanız koyun da buna demokrasi demeyin; çünkü bu demokrasi değildir!

Aldatmanın daha büyüğü: Tek tip
AKP, tek tip insan yetiştiriliyor gerekçesiyle askeri ortaokul ve liseleri kapattı. Vay ki vay!
Kimse alınmasın ama eskiler böyleleri için “Secaat arz ederken merdi Kıpti sirkatin söyler” dermiş! Çünkü ideolojisi ve uygulamalarıyla tek tipçi olan, AKP’nin ta kendisidir.
İnsanı, varlığıyla, yaşamıyla ve düşüncesiyle, yani, fiziksel ve ruhsal olarak, kendi anladığı İslamın kurallarıyla kuşatmayı amaçlayan; bunun sorgulanmasını geçtik, tartışılmasına bile olanak tanımayan bir dünya görüşü, sadece kendi tek tip insanını yaratmaya uğraşır. AKP düşüncesi, yalnızca biat kültürü üretir; özgür insan değil, emir kulu ister!
AKP’nin tek tip karşıtlığı üniformayla ilgilidir. Oysa insanın tek tip olup olmadığı asıl beyniyle belli olur.
Yalnızca, özgür düşünen, bilimsel bilginin yol göstericiliğini ilke edinen, ancak her türlü bilginin doğru olup olmadığını sorgulayabilen; her konuya gerekiyorsa eleştirel bakabilen; insanların düşüncelerini açıklama hakkına saygı gösteren ve dahası, ailesinin ya da çevresinin baskısıyla değil, kendi özgür kararıyla giyinebilen kişi tek tip olmaz!
Kaldı ki, AKP’nin bilim dışı bir tutumla, dayatarak uyguladığı eğitim süreci, bütünüyle kendi tek tip insanını yetiştirmeye yöneliktir.
Eğer AKP tek tipe gerçekten karşıysa, yapacağı ilk iş yarattığı bu eğitim düzenine son vermek; yerine çok yönlü insan yetiştiren bir eğitim anlayışını uygulamaya koymaktır.
Bu yapılmazsa, tek tip olayı da, tıpkı demokrasi gibi, tam bir aldatmacadır.
Birileri tarafından sürekli aldatılanlar dönüp toplumu aldatıyor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları