Yılmaz Şipal

'Uluslararası Sözleşmeler' Güvencesindeki 'Kadın ve Çocuk Hakları'

19 Aralık 2011 Pazartesi
\n

\n

Birleşmiş Milletlerin kuruluşunun 50. yıldönümü olan Eylül 1995te Çinin Pekin kentinde yapılan Dördüncü Dünya Kadın Konferansına katılan 189 (yüz seksen dokuz) ülke, Birleşmiş Milletler Pekin Deklarasyonunu kabul ederek imzalamış.

\n

1. Biz, Dördüncü Dünya Kadın Konferansına katılan hükümetler,

\n

3. Bütün insanlığın yararı için her yerdeki bütün kadınlar adına eşitlik, kalkınma ve barış hedeflerini ileri götürmeye kararlı olarak,

\n

4. Her yerdeki bütün kadınların sesine kulak veren ve kadınların, rollerinin ve koşullarının farklılığını dikkate alan, dünya gençliğinde var olan umuttan güç alan ve bu yolu açan kadınları saygıyla anarak,

\n

5. Son on yılda kadınların statüsünde bazı önemli konularda ilerleme kaydedildiğini ama gelişmenin eşit olmadığını, kadınla-erkek arasındaki eşitsizliğin devam ettiğini ve bütün insanların iyiliği için ciddi sonuçlar doğurabilecek başlıca engellerin varlığını sürdürdüğünü kabul ederek,

\n

29. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türden şiddeti önlemeye ve ortadan kaldırmaya,

\n

31. Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını yaygınlaştırmaya ve korumaya,

\n

33. Özellikle kadınları ve kız çocuklarını korumak için insani hukukun dahil olduğu, uluslararası hukuka saygıyı temin etmeye;

\n

38. Biz, hükümetler olarak cinsiyete dayalı bir bakış açısının bütün politika ve programlarımızda yansıtılacağını garanti ederek bu Eylem Platformunu uygulamayı kabul ve taahhüt ediyoruz. Birleşmiş Milletler sistemini, bölgesel ve uluslararası mali kuruluşları, diğer ilgili bölgesel ve uluslararası kuruluşları ve bütün kadınları ve erkekleri, hükümet dışı kuruluşları, özerkliklerine tamamıyla saygı duyarak ve sivil toplumun bütün sektörlerini, hükümetlerle işbirliği yaparak kendilerini tamamen bu Eylem Platformunun uygulanmasına adamaya ve katkıda bulunmaya davet ediyoruz. (…)”

\n

Pekin Deklarasyonunda yer alan, kadın ve çocuklara verilen hakların gerçek yaşamdanasıl uygulandığı konusunu da yetkin uzmanlara bırakıyoruz..

\n

UNICEFin çocuk hakları danışmanlığını yapan Prof. Dr. Oğuz Polatın 2006 yılında hazırlamış olduğu rapordan alıntılar:

\n

“(…) Dünyada, her sene ortalama 1 milyon çocuk seks ticaretine kurban gitmektedir, parayla alınıp satılarak veya kaçırılarak seks turizminin, pornografinin ve fuhuşun bir parçası haline getirilmektedirler. 5 yıl öncesine kadar çocuk seks turizminin yaşandığı yerler Tayland, Kamboçya, Hindistan ve Filipinler iken, çocuk seks turizmi şimdi Kostarika, Brezilya, Meksika ve Orta Amerikada da yaygınlaşmıştır. Araştırmalara ve tahminlere göre Kamboçyadaki 800.000 fahişenin üçte birini çocuklar oluşturuyor. Çocuk fahişelerin sayısı Taylandda 800.000, Endonezyada 400.000, Hindistan ve Filipinlerde 100.000, Brezilyada ise 500.000-2.000.000 gibi korkunç sayılarla ifade ediliyor.

\n

Çocuk seks ticaretini, dünyadaki çatışmalardan, savaşlardan ve insan kaçakçılığından ayrı düşünmek mümkün değildir. Örneğin Kosova savaşından sonra, çeteler ailelerden 1000 Amerikan Doları’na aldıkları çocukları Yunanistan ve İtalyada iki katına satmışlardır.

\n

Araştırmalara göre, çocuk seks ticareti gittikçe artarken istismara uğrayan çocukların yaşları da gittikçe azalmaktadır. Hindistanda fuhuş yapan çocukların yaşları 14-16 yaşları arasındayken, günümüzde 10-14e kadar düşmüştür. Kamboçyada köylerde 7-8 yaşındaki kızlar çocuk İngilizceleriyle oral seks ve cinsel ilişki pazarlığı yapmakta, Sri Lankadaki genelevlerde 6 yaşındaki çocuklara rastlanmaktadır.

\n

Bu ülkelerin hepsi kulağa çok uzak geliyor; peki ya ülkemizde yanı başımızda belki bir cadde ötemizdeki otelde ya da arka sokağımızdaki evde yaşananlar?

\n

Özellikle son 5 senede yapılan araştırmalara göre, her ne kadar hâlâ çocuk ticareti ve çocuk fuhuşu ile ilgili çok az istatistik bilgi bulunsa da çocuk mağdurların organize şebekelerce değil de yerel satıcılar tarafından fuhuşa zorlandığı ortaya çıkmıştır; yetişkin erkeklere pazarlanmaktadır.(…)”

\n

Bütün bahçeler kilitli; Anahtar Tanrıda kaldı

\n

(Cahit Sıtkı Tarancı )

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları