İşimiz Merkel'e Kaldı

26 Kasım 2011 Cumartesi
\n

Frankfurttaki Avrupa Merkez Bankasının önünde yıldızlarla bezeli bir Avro heykeli durur. Yıldızlar Avrupa Birliği üyelerini temsil eder. ABnin 25 üyesinin 17si Avro Bölgesindedir ve ortak para birimi Avroyu kullanır.

\n

Avro Bölgesindeki yangın kontrol altına alınamıyor. Alevler Yunanistandan İtalyaya sıçradı, yakında İspanyayı da sarabilir.

\n

Bir numaralı dış ticaret ortağımız Avrupa ülkelerinin ne yöne savrulacağı bizi yakından etkiler.

\n

Geride bıraktığımız hafta Türkiyenin işini kolaylaştırabilecek bir dış gelişme yaşandı. Almanya uzun süredir Avrupa Merkez Bankasının tahvil çıkarmasına direniyor. Şansöliye Merkel yine hayır dedi ama bu kez öneriyi elinin tersiyle itmedi. Konuyu görüşeceğini söyledi.

\n

***

\n

Merkel bir yandan da Avrupa Anayasası yerine geçen Lizbon Anlaşmasının bütçe disiplini getirecek şekilde değiştirilmesi için bastırıyor. Ortada bir pazarlık konusu var. Merkel krizdeki AB ülkelerine diyor ki Önce bütçe açığınızı denetim altına alın. İster servet vergisi koyun, ister işçi çıkarın...

\n

Alman işkencesi diye işte buna diyorlar. Avrupada varlık vergisi dönemi geliyor!

\n

ABnin diğer ülkeleri bu değişikliği kabul ederse, Almanya Avro tahvillerine bu kezevet diyebilir.

\n

Almanyanın ciddi ekonomi gözlemcileri buradaki inceliği fark ettiler. Merkelin bugün hayır dediğine yarın evet diyebileceğini yazanlar çıktığı gibi Berlinin hayırı son söz değildir diye hatırlatanlar da oldu.

\n

Avrupa demek uzlaşma kültürüdemektir. Sonunda ikili bir çözüm kabul edilebilir. Bir yandan Merkelin istediği bütçe denetimi gelecek, diğer yandan da AB yöneticilerinin istikrar bonosudiye adlandırdıkları Avrupa tahvilleri piyasaya sürülecektir.

\n

Özetle, Merkel kabul ederse Avrupa para basacak. Böyle olursa Avro bollaşır, faizler düşer. Bu noktaya gelme olasılığı zayıf değil. Bundan Türkiye de olumlu etkilenecektir.

\n

***

\n

Bize gelince, faizi tut, dövizi salnoktasına gelen ekonomi yönetiminin artık cari açıktan ciddi biçimde ürktüğünü anlıyoruz. Finanse edilebildiği sürece cari açık dert değildir söylemi terk ediliyor.

\n

İthalatımızın ihracatımızdan kat kat fazla olmasından ve dış borç ödemelerinden kaynaklanan cari açık yüzünden hâlâ mayın üzerinde oturuyoruz. Yeni pazarlar arayışı ABnin yerini dolduracak sonuç veremiyor.

\n

Avro tahvillerinin piyasaya sürülmesi ise Türkiyedeki cari açık üzerinde olumlu etki yapabilir. Avro bollaşınca Avrupalı portföy yöneticileri yeniden Türkiyeye yönelecekler ve girecek 20-30 milyar Avro ile cari açığın finansmanı yapılabilecektir. Ayrıca Avrupa ekonomilerindeki daralmaya rağmen TLnin değer kaybı oralara yapılacak ihracat açısından avantajdır.

\n

Bu senaryo hayata geçerse yıl sonu 75 milyar dolar olması beklenen cari açıkta yumuşak bir iniş, bizim dışımızda bir faktörle, AB sayesinde olabilir.

\n

Dua edelim de Avronun yıldızı sönmesin, zira en büyük ekonomik sorunumuz olan cari açığın kaderi Merkelin iki dudağının arasında!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları