Karaca Tiyatrosu yıkılmasın!

23 Kasım 2012 Cuma

33 yıl sonra aynı kavga:

\n

Belleğim, aklım, vicdanım isyan ediyor! Sanata, birikime değil, sadece şan şöhret, mal mülk, çıkar ve rant ilişkilerine geçit veriyoruz!

\n

Bu sayfadaki şu fotoğrafa bakın! 1979 yılının güneşli bir sonbahar sabahı çekildi bu fotoğraf. (Foto: Ali Bostancı) Ekimin ilk haftasıydı. Biliyorum, çünkü oradaydım. Önayak olmuştum.

\n

Kimler yok ki! Soldan başlıyorum: Genco Erkal, Yıldız Kenter, Zafer Önen, Müşfik Kenter, Aliye Uzunatağan; hemen önlerinde Toto Karaca, Mürüvvet Sim, Şükran Güngör, Gülriz Sururi, Engin Cezzar; en ön sırada Metin Deniz, Zeynep Irgat, Ulvi Alkacakaplan Bu fotoğrafta görünmüyorlar ama Rutkay Aziz, Müjdat Gezen, Ali Taygun, Mehmet Akan, Savaş Dinçel de oradaydı. Fotoğrafta en sağda beyaz bir kâğıt. Anımsıyorum, o kâğıdı elinde tutan, zehir zemberek bildiriyi okuyan Candan Sabuncu

\n

İstanbul’un ilk \ttiyatro salonlarından

\n

Bundan tam 33 yıl önce o ekim sabahı Beyoğlunda Karaca Tiyatrosunun önünde toplandık. Ses Tiyatrosundan sonra İstanbulun en eski ikinci tiyatro salonu olan Muammer Karaca Tiyatrosu binasını İstanbul Sular İdaresi yıkmak istiyordu. Tiyatronun yıkımını durdurmak için Tİ-SAN Tiyatro Sanatçıları Birliği önderliğinde, buraya emeği geçmiş, burada sahneye çıkmış tüm sanatçılar bir araya gelip bir kampanya açtılar. Hep birlikte sanatçısı, izleyicisi, basını öyle bir haykırdık ki, o yıkımı durdurduk

\n

1954’te Muammer Karaca kurmuştu kendi olanaklarıyla. En müthiş oyunlarını burada oynadı. 1959’da Muhsin Hocaya kapılarını açtı. Muhsin Ertuğrul iki genci, Yıldız ve Müşfik Kenteri davet etti buraya. Küçük Sahnenin eskileri de geldi. 1961de Kenterlerin sürekli tiyatrosu oldu. Sonra Münir Özkul, sonra Tevhid Bilge ve Ulvi Uraz, topluluklarını burada kurdu. Ali Poyrazoğlu, Müjdat Gezen tiyatronun gençleriydi. Sonra Beklan Algan - Ali Taygun yerleşti buraya; sonra Nisa Serezli Topluluğu Ve son 23 yıldır da Dostlar Tiyat\t\trosu’nun mekânıydı Karaca Tiyatro!

\n

Tahliye ve rant hesapları

\n

Gelin görün ki 33 yıl önce durdurulan yıkım, şimdi yeniden sahnede. Buram buram rant hesapları kokuyor. (Off be! 33 yıl sonra aynı kavga! Yetti artık!)

\n

Beyoğlu Belediyesi idari ve teknik nedenlerle boşaltılmasını istedi. Zaten son yıllarda, Kutlu doğum haftası, dini toplantılar nedeniyle ancak haftada bir iki gün yararlanıyordu Dostlar Tiyatrosu! Şimdi o da yok!

\n

Genco Erkala kulak veriyorum:

\n

Başka herhangi bir uygar ülkede olsa bu salona kentin gözbebeği gibi bakılır... Beyoğlu Belediyesi buraya bir çivi dahi çakmadığı, bakımına hiç özen göstermediği gibi, burayı siyasi toplantılara verip, günün moda deyimiyle çok amaçlı salonolarak kullanmakta direniyor. Muammer Karaca Tiyatrosunu yok etmek kültürel bir cinayettir. Tiyatromuza sahip çıkalım ve onu açgözlü sermayeye peşkeş çekmek isteyenlere geçit vermeyelim. İlgililere sesleniyorum: AKM gibi Muammer Karaca Tiyatrosu da onurumuzdur. Onları siyasi emelleriniz için kullanmaktan vazgeçin! Kirli ellerinizi kültürel değerlerimizin üstünden çekin!Bu arada Genco Erkal kendisiyle yarışmaya devam ediyor hâlâ: Ve dünyada bir ilki gerçekleştiriyor: 5 akşam peş peşe, dördü tek kişilik 5 ayrı oyun oynuyor. Ankaradan sonra şimdi de Caddebostan Kültür Merkezinde. Kaçırmayın!

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nice 100 yıllara 9 Mayıs 2024
Dans hayattır 2 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları